5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Zijn er negatieve effecten van collageen?

7 Problematische bijwerkingen van Collageen + Hoe het veilig te nemen om de voordelen te oogsten

Het lijkt wel of je geen gangpad in de winkel voorbij kunt lopen of een pop-up advertentie op je computer kunt zien zonder dat er gepreekt wordt over de vele voordelen van collageen. Of je het nu inneemt of plaatselijk aanbrengt, collageenproducten zijn het volgende grote ding als het gaat om cosmetica en de schoonheidswereld.

Voor degenen die niet weten wat het is: “collageen is het belangrijkste onoplosbare vezelige eiwit in de extracellulaire matrix en in bindweefsel.” Dat wil zeggen dat het super belangrijk is in ons bindweefsel zoals botten, ligamenten, en kraakbeen.

Het meest gebruikelijke gebruik van collageen supplementen is om de huid te verbeteren. Een van de studies toonde aan dat vrouwen die gedurende 8 weken 2,5-5 gram collageen innamen, minder droogheid en meer elasticiteit aan hun huid vertoonden dan hun gecontroleerde leeftijdsgenoten.

Een andere studie bewees dat het supplement kan worden gebruikt om de haar- en nagelgroei te verbeteren, terwijl anderen aantoonden dat het helpt bij het verminderen van gewrichtspijnen en de algehele gezondheid van de gewrichten. Een bijzonder voordeel van collageen is dat je er hoogstwaarschijnlijk niet van aankomt, omdat het eiwit je een vol gevoel kan geven.

Met dit soort gezondheidsvoordelen aan het nemen van het eiwitsupplement, is het geen wonder dat het toevoegen van meer collageen aan je routine de nieuwste trend is.

De bijwerkingen van collageen kunnen heftig zijnWaarom nemen mensen het dan?

Collageen is een eiwit dat ons lichaam tot een bepaald punt produceert en dat zorgt voor een stevige, soepele en strakke huid, en het lijkt bijna alsof het gebruik ervan het equivalent is van het vinden van de fontein van de jeugd.

Dit nieuwe basisingrediënt lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Dus spraken we met voedingsdeskundigen en medische professionals over de gevolgen voor de gezondheid van het innemen of aanbrengen van collageen op ons lichaam.

Lees verder als we gaan over de mogelijke bijwerkingen van collageen die kunnen optreden de volgende keer dat je het probeert. Sommige bijwerkingen kunnen echter schadelijk zijn voor uw lichaam, dus zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt voordat u een soort supplementen toevoegt aan uw dagelijks leven.

1. Collageen kan mogelijke gevolgen hebben voor de darmgezondheid.

Volgens Meghan Lyle, MPH, geregistreerd diëtiste, voedingsdeskundige, en Arivale Coach, “zijn collageenpeptiden op dit moment een rage, maar de voordelen van het gebruik ervan worden nog steeds bestudeerd. In sommige klinische studies zijn er ook enkele bijwerkingen gerapporteerd.

In verschillende onderzoeken zijn gastro-intestinale bijwerkingen geconstateerd bij het gebruik van collageen supplementen: sommige patiënten merken constipatie op wanneer ze beginnen met het gebruik van collageenpeptiden als onderdeel van hun supplementen regime. Anderen merken, zij het minder vaak, een verminderde eetlust op. Het is altijd het beste om met uw arts te overleggen wanneer u nieuwe supplementen aan uw schema toevoegt, vooral om medicijninteracties te voorkomen.”

2. Sommige mensen zijn gevoelig voor collageeneiwitten.

Hoewel velen succes hebben gehad met collageen, zijn er anderen die minder geluk hebben.

“Sommige mensen zijn gevoelig voor het vrije glutaminezuur in collageen-eiwit en kunnen milde hoofdpijn krijgen of moeite hebben met slapen als ze te veel collageen consumeren of collageen te dicht voor het slapen gaan innemen,” zegt geregistreerd diëtiste Pamela Schoenfeld, MS RD LDN.

3. Het kan nierstenen veroorzaken.

Een groot neveneffect van collageen op de nieren is de mogelijkheid van het ontwikkelen van nierstenen.

Volgens Schoenfeld, “Als iemand in het verleden calciumoxalaat nierstenen heeft gehad, is het een goed idee om het rustig aan te doen met het toevoegen van collageen aan het dieet, te beginnen met niet meer dan 5-6 gram per dag (ongeveer 1 eetlepel).

Een van de aminozuren waar collageen rijk aan is, hydroxyproline, kan worden omgezet in oxalaat en via de nieren in de urine worden uitgescheiden. Onder de juiste omstandigheden kan dit leiden tot de vorming van een niersteen. Drink altijd veel water als je collageen aan het dieet toevoegt.”

Het kan een aanslag zijn op je nieren, maar er is zelden sprake van bijwerkingen van collageen op levers. Dus, yay?

4. Het dagelijks drinken van collageen kan het calciumgehalte verhogen.

En het verhoogt het calciumgehalte niet op een goede manier. In plaats daarvan kan collageen leiden tot hypercalciëmie.

Dr. Samuel Malloy, medisch directeur van Dr. Felix, zegt: “Je merkt het misschien niet als je calciumgehalte stijgt; maar als je calciumgehalte te hoog is, kun je last krijgen van constipatie, vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en botpijn. Deze bijwerking treedt op omdat veel collageentabletten producten bevatten uit mariene bronnen met een hoog calciumgehalte – d.w.z. schelpdieren. Als u deze bijwerking ondervindt, kunt u overwegen een alternatief collageenproduct te nemen.”

Dus, het nemen van collageen kan je een icky gevoel geven, bijna alsof je ziek bent als gevolg van deze bijwerking. Dit is echter reactie verschilt per persoon dus wees bewust van hoe je je voelt tijdens het nemen van het supplement.

5. Het kan allergische reacties veroorzaken.

“De riskantste bijwerkingen van welke behandeling dan ook zijn meestal allergische reacties,” waarschuwt Dr. Malloy.

“Collageensupplementen of huidproducten kunnen een allergische reactie veroorzaken, die in zeldzame gevallen levensbedreigend kan zijn. Symptomen van een allergische reactie zijn jeuk of tintelingen in de mond of in het huidgebied waar het collageen is aangebracht, zwelling van tong of huid, piepende ademhaling, buikpijn, misselijkheid en/of braken. Als u een van deze symptomen ervaart, moet u onmiddellijk stoppen met het innemen/gebruiken van collageen en medische hulp inroepen.”

6. Collageen kan ervoor zorgen dat u zich neerslachtig voelt.

Een van de ergste effecten van collageensupplementen is dat het je humeur kan aantasten.

Het toevoegen van extra collageen-eiwit aan je regime kan leiden tot een tekort aan tryptofaan. Een daling van tryptofaan zorgt ervoor dat je serotonine-niveaus dalen, wat kan leiden tot een toename van gevoelens van nervositeit, prikkelbaarheid, angst en depressie. Dit is vooral belangrijk om te weten als je al lijdt aan een stemmingsstoornis.

7. Het kan zijn dat je je geld verspilt.

Dokter en mede-oprichter van Vous Vitamins, Arielle Levitan M.D., zegt dat het misschien het beste is om uw geld te besparen en uw portemonnee te verstoppen als het gaat om supplementair collageen. Waarom? “Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat dit daadwerkelijk helpt om deze weefsels te herstellen,” zegt ze.

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

“Het is eerder zo dat je een aantal onbekende en niet geteste ingrediënten inneemt. Deze producten zijn niet door de FDA gereguleerd en hun inhoud is twijfelachtig in termen van werkzaamheid en mogelijke bijwerkingen. Naar mijn mening is het nemen van een gepersonaliseerde multivitamine met de juiste voedingsstoffen, afgestemd op uw dieet, levensstijl en gezondheidsproblemen, veel waarschijnlijker om u de voedingsstoffen te geven die de werkelijke bouwstenen zijn voor deze weefsels.

Het is bijvoorbeeld bewezen dat vitamine C een noodzakelijke voedingsstof is om je lichaam te helpen zijn eigen collageen aan te maken. Dit, in aanvulling op vitamine D (ook bekend om zijn sleutelrol in het vergemakkelijken van de bouw van deze lichaamsdelen), en biotine is waarschijnlijk een effectievere manier om je lichaam te geven wat het nodig heeft om beschadigde weefsels zoals huid, botten, kraakbeen en haar te onderhouden en opnieuw op te bouwen.”

Ook als je gehydrolyseerd collageen of collageenhydrolysaat neemt (wanneer het eiwit in kleine deeltjes is gebroken), is de kans groot dat de meeste aminozuren verloren gaan in je spijsverteringsproces.

Als de bijwerkingen van collageen u afschrikken, zijn er natuurlijke manieren om een gezonde productie te bevorderen.

Het lichaam maakt zijn eigen collageen aan, maar rond de leeftijd van 35 jaar begint deze productie af te nemen en beginnen de tekenen van veroudering zichtbaar te worden. Triest nieuws, inderdaad.

Gerelateerde verhalen van YourTango:

Hoewel het mooi zou zijn voor ons lichaam om de natuurlijke collageenproductie op te voeren, is het alleen maar eerlijk om te wensen dat voedingssupplementen voor ons lichaam zouden werken. Maar er is hoop. In plaats van toe te kijken hoe rimpels ontstaan, kun je je lichaam het collageen geven dat het mist (op een meer natuurlijke manier).

Collageen is geen compleet eiwit omdat het essentiële aminozuur tryptofaan ontbreekt dat ons lichaam nodig heeft om onze eigen eiwitten aan te maken. Het moet geconsumeerd worden samen met een andere bron van eiwitten zoals zuivel, vlees/gevogelte, eieren, of plantaardige eiwitten van hoge kwaliteit zoals peulvruchten.

Het is belangrijk (als je besluit verder te gaan en een collageensupplement te nemen) dat het afkomstig is van met gras gevoederde of biologische dieren. “Theoretisch zou collageen een bepaald type pesticide kunnen accumuleren dat gewoonlijk wordt toegepast op granen die aan vee worden gevoerd,” zegt Schoenfeld.

Een andere optie? Bottenbouillon. Hoogwaardige bottenbouillon is veruit een van de beste bronnen van type II collageen in volwaardig voedsel, omdat het grote hoeveelheden “biologisch beschikbaar” collageen bevat.

“Biobeschikbaar’ betekent de hoeveelheid van een voedingsstof die door het lichaam wordt geabsorbeerd en gebruikt. Studies hebben aangetoond dat biobeschikbaar collageen na verloop van tijd de collageendichtheid in de huid kan verbeteren,” adviseert Delaney Lightel, die samenwerkt met Bonafide Provisions.

“Dit zorgt voor een gladder, jeugdiger uiterlijk in het gezicht en in het hele lichaam. Een kopje bottenbouillon per dag is alles wat nodig is om je lichaam van collageen te voorzien. En hoewel veel mensen het gewoon puur drinken (en het is heerlijk), kun je bottenbouillon gebruiken in zo’n beetje elk recept waarin water wordt gebruikt, inclusief cocktails (geloof het of niet).”

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat zijn de gevaren van het innemen van collageen?

“Collageen supplementen of huidproducten kunnen een allergische reactie veroorzaken, die in zeldzame gevallen levensbedreigend kan zijn. Symptomen van een allergische reactie zijn jeuk of tintelingen in de mond of op de huid waar het collageen is aangebracht, zwelling van tong of huid, piepende ademhaling, buikpijn, misselijkheid en/of overgeven.

Is het veilig om collageen op lange termijn in te nemen?

Omdat ons collageen zo puur en van hoge kwaliteit is, is het volkomen veilig. Gezien deze feiten is collageen absoluut veilig voor langdurig gebruik. Wij raden altijd aan een arts te raadplegen als u zich zorgen maakt over een nieuw supplement of een dieetwijziging, maar er is weinig reden om u zorgen te maken over collageen.

Is collageen veilig om dagelijks in te nemen?

Collageen wordt over het algemeen beschouwd als een veilig en niet-giftig dagelijks supplement voor gezonde mensen, en de meeste mensen zullen geen nadelige bijwerkingen ondervinden.

Kan te veel collageen schadelijk zijn?

Als je te veel collageen hebt, kan je huid uitrekken, dikker worden en verharden. Het kan ook schade veroorzaken aan interne organen, zoals het hart, de longen en de nieren.

Veroorzaakt collageen gewichtstoename?

Nee, collageen zorgt er niet voor dat je aankomt. Collageen zal er niet voor zorgen dat je in de sportschool explodeert met zo’n enorme toename van spieren dat je twintig pond aan spieren aanzet, en behalve dat het je helpt spieren op te bouwen, zit er niets in een collageensupplement dat ervoor zou zorgen dat je aankomt.

Wie zou geen collageen supplementen moeten nemen?

Hoewel er enig onderzoek is dat aangeeft dat collageen uitzaaiingen kan vertragen, is er niet genoeg bewijs om het gebruik van supplementen na een kankerdiagnose of tijdens de behandeling aan te bevelen. Patiënten moeten altijd met hun arts overleggen voordat zij een supplement nemen, omdat sommige supplementen de behandeling kunnen verstoren.

Welk collageen gebruikt Jennifer Aniston?

“Mijn go-to collageen routine is het toevoegen van Vital Proteins’ Collageen Peptiden aan mijn ochtend kopje koffie of smoothie,” vertelt Aniston exclusief aan Byrdie. “Het is zo makkelijk te gebruiken. “Voor onderweg of op luie dagen heeft Vital Proteins een hele reeks voorgemengde gearomatiseerde drankjes en snacks die het roerwerk uit je dagelijkse collageen halen.

Kan collageen gewichtstoename veroorzaken?

Het nemen van een collageen supplement zal er niet toe leiden dat je aankomt. Sterker nog, het kan je helpen om gewicht te verliezen in combinatie met een goed dieet en voldoende lichaamsbeweging. Collageen is goed voor je botten, spieren, haar, huid en nagels. Het helpt ook de gezondheid van je hart te verbeteren.

Is collageen de moeite waard om te nemen?

Sommige studies tonen aan dat het nemen van collageen supplementen gedurende enkele maanden de elasticiteit van de huid kan verbeteren, (d. w. z. rimpels en ruwheid) evenals tekenen van veroudering. Anderen hebben aangetoond dat het consumeren van collageen de dichtheid van botten die met de leeftijd verzwakt zijn kan verhogen en pijn in gewrichten, rug en knieën kan verbeteren.

Helpt collageen tegen buikvet?

Een koolhydraatarm, suikerarm dieet rijk aan collageen is de beste manier om het diepe vet te verminderen dat de organen in je buik omgeeft, ook wel visceraal vet genoemd – dit is het soort vet dat het vaakst rond het midden van het lichaam wordt aangetroffen.

Laat collageen je stinken?

“Collageen zou geen geur of smaak moeten hebben – dit is hoe ik vaak inferieure merken uitselecteer,” zegt Alpert. Aangezien collageen de lijm is die de huid gebruikt om zichzelf bij elkaar te houden, geeft het breken van de huid een signaal aan je lichaam om meer collageen te produceren in dat specifieke gebied.

Wat voor collageen gebruikt Kourtney Kardashian?

Vital Proteins x
1) Kourtney Kardashian’s “get glowing collagen” drankje Het drankje in kwestie is haar Vital Proteins x Poosh Blueberry & Lemon Collagen Vibes poeder, dat ze mengt met water op kamertemperatuur.

Maakt collageen je aan het poepen?

In het kort, ja. Het nemen van collageen zal de frequentie van je stoelgang verhogen.

Kan collageen kwaad voor de nieren?

In het algemeen worden collageen supplementen niet aanbevolen voor mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van nierstenen. Dat gezegd hebbende, is het onwaarschijnlijk dat het consumeren van collageen met mate als onderdeel van een gezond dieet bij de meeste mensen nierstenen veroorzaakt.

Veroorzaakt collageen lichaamsgeur?

“Collageen zou geen geur of smaak moeten hebben – dit is hoe ik vaak inferieure merken uitselecteer,” zegt Alpert. Aangezien collageen de lijm is die de huid gebruikt om zichzelf bijeen te houden, geeft het breken van de huid een signaal aan je lichaam om meer collageen aan te maken in dat specifieke gebied.

Vorig artikel

Hoe lang moet een betonnen garagevloer duren?

Volgend artikel

Wat wordt bedoeld met natuurrampen?

You might be interested in …

Ziet vinyl vloerbedekking er goedkoop uit?

Vinyl vloerbedekking is een van de ideale vloertypes voor zowel residentieel als commercieel gebruik vandaag de dag. Dankzij de duurzaamheid en betaalbaarheid is het de laatste tijd populairder geworden onder huiseigenaren. Er zijn echter verschillende […]

Werkt kabeltelefonie als de stroom uitvalt?

Online blijven tijdens een stroomstoring vereist enige planning. Wij kunnen u helpen! Bij Allconnect streven we ernaar om kwaliteitsinformatie te presenteren met redactionele integriteit. Hoewel dit bericht aanbiedingen van onze partners kan bevatten, zijn onze […]