5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Wat mankeer ik als ik naar ijs verlang?

Sarah Vanbuskirk is een schrijfster en redactrice met 20 jaar ervaring in het schrijven van artikelen over ouderschap, gezondheid, wellness, lifestyle en gezinsgerelateerde onderwerpen. Haar werk is gepubliceerd in tal van tijdschriften, kranten en websites, waaronder Activity Connection, Glamour, PDX Parent, Self, TripSavvy, Marie Claire, en TimeOut NY.

Steven Gans, MD is gecertificeerd in de psychiatrie en is een actieve supervisor, docent en mentor in het Massachusetts General Hospital.

dem10 / E+ / Getty Images

Op een warme zomerdag zullen veel mensen in de verleiding komen om op ijs te zuigen of te kauwen. Anderen vinden het ook lekker om af en toe een ijsblokje in hun mond te stoppen na een verfrissend drankje.

Maar als het verlangen naar ijs groter wordt dan deze typische verwennerijen, kan het een obsessieve, dagelijkse gewoonte worden die je dagelijks leven kan verstoren.

Als je trek hebt in ijs, vraag je je misschien af wat deze trek betekent en of het gezond is of niet om op ijs te zuigen of te kauwen. Het antwoord is dat het allemaal afhangt van de omstandigheden, de frequentie en de intensiteit van het verlangen.

In veel gevallen kan het volkomen gezond zijn. In andere gevallen kan het echter een teken zijn van een psychisch probleem, wat ook kan wijzen op een ernstiger onderliggende aandoening. Lees meer over wat het betekent als je trek hebt in ijs, hoe je weet wanneer het een probleem is en hoe je ermee kunt stoppen.

Waarom je naar ijs snakt

Af en toe trek hebben in ijs, vooral bij warm weer of als je dorst hebt, is niets om je zorgen over te maken. Pas als het verlangen obsessief wordt, zowel wat betreft de hoeveelheid tijd en energie die je besteedt aan het denken aan ijs eten als aan het daadwerkelijk doen, wordt het een reden tot zorg.

Wanneer het aanhoudend eten van ijs langer dan een maand duurt en klinisch van invloed is op je leven, kan dit worden gediagnosticeerd als een vorm van pica, een soort psychische aandoening waarbij mensen hunkeren naar niet-nutritieve dingen en deze eten, zoals vuil, haar, papier, ijs of zand.

Deze aandoening wordt ice pica of pagophagia genoemd, vooral wanneer op ijs wordt gekauwd. Het verlangen naar ijs en/of ijskoude dranken gaat vaak gepaard met een ijzertekort, met of zonder bloedarmoede. De reden voor dit verband is niet helemaal duidelijk.

Maar omdat een ijzertekort vermoeidheid kan veroorzaken, speculeren sommige onderzoekers dat de drang om ijs te eten of koude dranken te drinken kan beginnen als een onbewuste manier om alert te blijven, omdat de lage temperatuur van ijs een energieboost kan geven.

Tekenen van ijsp pica

IJspica wordt gekenmerkt door een verslavingsachtige drang om op ijs te zuigen, te eten of te kauwen en/of ijskoude dranken te drinken. Het verschil tussen gewoon graag ijs eten en pagofagie is dat het laatste een langdurig, onophoudelijk verlangen wordt in plaats van een eenvoudige voorkeur.

Ook is het verlangen naar ijs obsessief en consumerend en wordt het niet ingegeven door het doel van hydratatie. Bovendien wordt bij een echte ijsdrang veel tijd besteed aan het denken aan ijs en aan het kauwen of zuigen op ijs.

Sommige mensen met trek in ijs willen specifieke soorten ijs of willen het op specifieke manieren consumeren. Sommige mensen willen bijvoorbeeld dwangmatig ijskoude drankjes drinken, terwijl anderen gefixeerd zijn op het kauwen op ijs. Soms eten mensen ijs bedekt met een laagje suikersiroop. Anderen concentreren zich op het zuigen of sabbelen op het ijs, net als op een hard snoepje, totdat het opgelost is. Een gemeenschappelijk kenmerk is de constante (of bijna constante) consumptie van en het verlangen naar ijs.

Een zorgwekkend aspect van deze verslaving is dat je ijs consumeert in plaats van voedzaam voedsel, dus het is belangrijk om na te denken over de invloed die ijs pica kan hebben op de rest van je dieet en eetgewoonten. Uit onderzoek is ook gebleken dat er een verband bestaat tussen ijsverslaving en eetstoornissen.  

Een andere factor die het verlangen naar ijs versterkt, is dat kauwen op ijs schadelijk kan zijn voor het gebit. Veel mensen met deze aandoening krijgen afbrekende of anderszins beschadigde tanden, wat kan resulteren in ernstige gevolgen voor de gezondheid van uw gebit, hoge rekeningen voor tandheelkundige zorg – en een ontsierde glimlach.  

Oorzaken

Zoals hierboven al is gezegd, zijn de exacte oorzaken van ijsverlangen en hoe de aandoening zich ontwikkelt grotendeels onbekend, maar het wordt in verband gebracht met verschillende andere medische aandoeningen, waaronder:

Studies tonen aan dat mensen met ijzertekort bloedarmoede meer kans hebben om ook pagofagie te hebben. Uit één onderzoek bleek zelfs dat 16% van de mensen met een ijzertekort ook trek in ijs had. Naast het helpen omgaan met de vermoeidheid die kan worden veroorzaakt door een ijzertekort, speculeren onderzoekers dat het eten van ijs ook kan helpen om de gezwollen tong te verzachten die vaak gepaard gaat met bloedarmoede.

Uit een ander onderzoek onder bloeddonors bleek dat 11% van de mensen met een ijzertekort ook ijspik had, tegenover 4% van de mensen met een voldoende ijzerniveau.

Uit onderzoek blijkt dat vooral jonge vrouwen, zwangere vrouwen en bloeddonors risico lopen op deze aandoening.

Diagnose

IJsverlangen wordt beschouwd als een psychische aandoening, maar het kan zijn dat je onderliggende of comorbide gezondheidsproblemen (en/of psychische problemen) hebt die bijdragen aan deze aandoening, waardoor een juiste diagnose ingewikkelder is.

Je huisarts en/of geestelijk verzorger zijn een goede plek om te beginnen en kunnen je doorverwijzen naar specialisten als dat nodig is. Het is belangrijk dat je eerlijk bent over de frequentie en intensiteit van je ijsverlangens en gedragingen, en over eventuele problemen die je daarmee hebt.

IJsverslaving wordt vaak niet gediagnosticeerd, vooral omdat mensen die hunkeren naar ijs hun dwangneurose niet met hun arts delen en/of omdat hun arts er niet naar vraagt. Bovendien blijkt uit onderzoek dat veel artsen niet eens op de hoogte zijn van de aandoening.

Ook lijkt het kauwen op ijs misschien niet zo’n groot probleem als je geen rekening houdt met het risico dat onderliggende aandoeningen onopgemerkt blijven (bijvoorbeeld een onbehandeld ijzertekort), mogelijke medische complicaties van het gedrag, en de gevolgen voor het dagelijks leven en de geestelijke gezondheid van een constante drang om ijs te eten.

Behandeling van ijspica

IJspica kan op verschillende manieren worden behandeld, afhankelijk van welke andere (eventuele) onderliggende aandoeningen aanwezig zijn. Om de behandeling succesvol te laten zijn, moeten naast de pagofagie ook eventuele bijkomende medische problemen worden aangepakt.

Als u bijvoorbeeld bloedarmoede heeft, zal het ijzertekort worden behandeld met ijzersupplementen in combinatie met ijs pica. Hoewel dit kan helpen, is het behandelen van de gerelateerde problemen niet voldoende om de ijsdrang op te lossen.

Als de dwang om op ijs te kauwen eenmaal een gewoonte is geworden, kan het moeilijk zijn om deze te doorbreken. Daarom is het ook belangrijk om het ijspikavirus specifiek te behandelen, bijvoorbeeld met behulp van cognitieve gedragstherapie (CGT).

CGT kan u helpen met het beheersen van de hunkering naar ijs en het vinden van andere manieren om met deze ijsdrang om te gaan. Soms kan hunkering naar ijs worden gebruikt als stressvermindering, dus CGT kan gezondere methoden van stressvermindering aanleren, zoals lichaamsbeweging of mindfulness, wat ook kan helpen om het energieniveau te verhogen.

Als het gebit is aangetast, kan het ook nodig zijn dat mensen met pagofagie zich laten behandelen door een tandarts die hun gebit kan herstellen en advies kan geven over manieren om verdere schade te voorkomen.

Omgaan met

Als u merkt dat u vaak trek hebt in ijs, is behandeling door een gekwalificeerde arts uw eerste stap. Als u zich meer bewust wordt van uw aandoening, erkent dat uw drang naar ijs een probleem is geworden en stappen onderneemt om u los te koppelen van uw ijsgewoonten, kan dit u helpen om van deze verslaving af te komen.

Vaak kan het helpen om het verlangen naar ijs te vervangen door iets anders (liefst iets wat minder schadelijk is), zoals het eten van een appel of kauwgom, of zelfs een koud drankje zonder ijs.

Als je je bewust bent van het verlangen naar ijs, kun je er beter mee omgaan en ook beter kijken naar onderliggende problemen (in je lichamelijke en geestelijke gezondheid) die je drang naar ijs en/of koude dranken kunnen aanwakkeren.

Het kan je vastberadenheid om deze dwang te overwinnen versterken als je je aandoening deelt met dierbaren die je kunnen steunen en je kunnen aanmoedigen en een veilige plek kunnen bieden om te praten over hoe het verlangen naar ijs je beïnvloedt. Het helpt ook om veilige, effectieve stressbestrijdingsmaatregelen te vinden.

Een woord van Verywell

Voor de meeste mensen is ijs gewoon een manier om hun drankje af te koelen, maar het kan een obsessie worden voor mensen met ijs pica. Als je vermoedt dat je trek in ijs verandert van een incidenteel pleziertje in een zorgwekkende dwangneurose die te veel van je tijd en aandacht opeist en mogelijk je tanden laat knarsen, zoek dan hulp bij je arts of psychiater.

Schaam je niet om toe te geven dat je dit probleem hebt – het is niet zo ongewoon als je misschien denkt, en er is hulp beschikbaar.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Welk gebrek veroorzaakt trek in ijs?

Artsen gebruiken de term “pica” om het hunkeren naar en kauwen op stoffen zonder voedingswaarde aan te duiden – zoals ijs, klei, aarde of papier. Het hunkeren naar en kauwen op ijs (pagofagie) wordt vaak in verband gebracht met ijzertekort, met of zonder bloedarmoede, hoewel de reden daarvoor onduidelijk is.

Wat moet ik eten als ik trek heb in ijs?

Vaak kan het helpen om je trek in ijs te vervangen door iets anders (liefst iets dat minder schadelijk is), zoals het eten van een appel of kauwgom, of zelfs een koud, ijsvrij drankje.

Wat zijn de 3 stadia van ijzertekort?

Het serum transferrine receptor niveau stijgt (> 8. 5 mg/L). In stadium 3 ontwikkelt zich anemie met normaal uitziende RBC’s en indices. In stadium 4 ontwikkelen zich microcytose en vervolgens hypochromie. In stadium 5 tast ijzertekort de weefsels aan, wat leidt tot symptomen en verschijnselen.

Hoe weet je of je ijzer laag is?

Tekens en symptomen van bloedarmoede door ijzertekort kunnen zijn: Extreme vermoeidheid. Zwakheid. Bleke huid. Pijn op de borst, snelle hartslag of kortademigheid. Hoofdpijn, duizeligheid of licht gevoel in het hoofd. Koude handen en voeten. Ontsteking of pijn op de tong. Broze nagels.

Welke drank is rijk aan ijzer?

[Spinazie, cashew, en frambozen smoothie. Smoothies zijn een handige manier om meerdere bronnen van ijzer te combineren. Deze spinazie, cashew, framboos, en kokosnoot smoothie is een smakelijke manier om uw dagelijkse ijzerinname te verhogen. Deze voedingsmiddelen zijn allemaal goede bronnen van non-heemijzer. [/color-box]

Is ijs eten een mentale stoornis?

Mensen met pica worden niet gedwongen om ijs te eten vanwege een lichamelijke aandoening zoals bloedarmoede. In plaats daarvan is het een mentale stoornis. Pica komt vaak voor naast andere psychiatrische aandoeningen en verstandelijke handicaps. Het kan ook ontstaan tijdens de zwangerschap.

Hoe los je een ijzertekort op?

IJzertekort is niet van de ene op de andere dag te verhelpen. Het kan zijn dat je een aantal maanden of langer ijzersupplementen moet slikken om je ijzerreserves weer aan te vullen. Over het algemeen zul je je na ongeveer een week behandeling beter gaan voelen. Vraag uw arts wanneer u uw bloed opnieuw moet laten controleren om uw ijzergehalte te meten.

Waarom ben ik zo verslaafd aan ijs eten?

Als je een intens verlangen hebt om op ijs te kauwen, heb je misschien een aandoening die pagofagie heet. Dit wordt vaak veroorzaakt door een voedingstekort. Regelmatig kauwen op ijs is schadelijk voor je tanden, en het kan duiden op een onderliggende gezondheidsprobleem.

Hoe kan ik mijn ijzergehalte thuis controleren?

De LetsGetChecked ijzertest is een eenvoudige vingerprik test die je kan helpen bepalen of je risico loopt op ijzergebreksanemie of ijzeroverbelasting door je ijzergehalte in je bloed te bepalen vanuit het comfort van je eigen huis. Zodra u de test hebt gedaan, zijn uw online resultaten binnen 5 dagen beschikbaar.

Hoe weet je of je ijzergehalte in je lichaam laag is?

Extreme vermoeidheid en uitputting “Vermoeidheid is een van de meest voorkomende tekenen van ijzertekort omdat het betekent dat je lichaam moeite heeft om de zuurstof naar je cellen te transporteren zodat het je energieniveau beïnvloedt,” zegt Thayer. Mensen die niet genoeg ijzer in hun bloed hebben, voelen zich vaak futloos, zwak en niet in staat om zich te concentreren.

Wat is een Picca?

Pica is een dwangmatige eetstoornis waarbij mensen niet-voedsel dingen eten. Vuil, klei, en schilferende verf zijn de meest voorkomende dingen die gegeten worden. Minder vaak voorkomend zijn lijm, haar, sigarettenas, en uitwerpselen. De stoornis komt vaker voor bij kinderen, bij 10% tot 30% van de jonge kinderen tussen 1 en 6 jaar.

Wat gebeurt er als je ijzer te laag is?

Zonder voldoende ijzer kan je lichaam niet genoeg van een stof in rode bloedcellen aanmaken die hen in staat stelt zuurstof te vervoeren (hemoglobine). Als gevolg daarvan kan bloedarmoede door ijzertekort je moe en kortademig maken.

Hoe voel je je als je ijzer laag is?

Tekens en symptomen van bloedarmoede door ijzertekort kunnen zijn:Extreme vermoeidheid. Zwakheid. Bleke huid. Pijn op de borst, snelle hartslag of kortademigheid. Hoofdpijn, duizeligheid of licht gevoel in het hoofd. Koude handen en voeten. Ontsteking of pijn op de tong. Broze nagels.

Wat veroorzaakt Xylophagia?

Xylophagia is een vorm van pica waarbij patiënten een ongewoon verlangen hebben naar het eten van papier. Na behandeling van de onderliggende oorzaak van pica, in dit geval het behandelen van ijzergebreksanemie met ijzervervangingstherapie, verdwijnen deze ongewone verlangens.

Wat betekent het beoefenen van geofagie?

Definitie van geofagie : het eten van aardse substanties (zoals klei) dat bij mensen vooral wordt gedaan om een karig of mineraal gebrekkig dieet aan te vullen of als onderdeel van een culturele traditie – vergelijk pica entry 1.

Vorig artikel

Heeft licht zijn eigen zwaartekracht?

Volgend artikel

Is het OK om melk in roestvrij staal te bewaren?

You might be interested in …

Onpartijdig Vs Gewoon Wat is het verschil?

Maak kennis met Grammar Coach Verbeter uw schrijven Oorsprong van onpartijdig synoniemenstudie voor onpartijdig ANDERE WOORDEN VAN onpartijdig Woorden in de buurt van onpartijdig Woorden gerelateerd aan onpartijdig Hoe gebruik je onpartijdig in een zin […]