Wat maakt porseleinen tegels zo populair als oppervlaktebedekking? Het antwoord is eenvoudig: ze kunnen natuursteen, hout, terracotta of beton zeer goed nabootsen, maar zijn lichter en minder duur. Hun speciale eigenschappen lenen zich voor specifieke toepassingen zoals we zullen zien, maar ze blinken uit als bekleding voor algemene doeleinden in dezelfde ruimten als natuursteen.
Eigenschappen van porseleinen tegels
De drie belangrijkste eigenschappen van porseleinen tegels zijn hardheid, uiterlijk en lage porositeit.
- Moderne productietechnieken kunnen nu porselein produceren dat harder is dan staal.
- Ze kunnen visuele effecten nabootsen – zoals natuursteen die de meeste mensen op het eerste gezicht misleiden
- Ze hebben een veel lagere porositeit dan natuursteen, zelfs hardere steensoorten zoals graniet, zodat ze minder gevoelig zijn voor vlekken
Porseleinen tegels kunnen geglazuurd of ongeglazuurd zijn, met matige of hoge glans. Ze kunnen ook worden getextureerd om zeer dicht bij natuursteen te lijken.
Hoe worden porseleinen tegels gemaakt?
Hoewel keramische tegels en porseleinen tegels beide worden gemaakt van klei, zand en water, zijn er enkele belangrijke verschillen die ervoor zorgen dat porseleinen tegels een van de meest slijtvaste oppervlakken zijn die u kunt leggen. Ze verschillen aanzienlijk van de gewone geglazuurde keramische tegels die we in onze keukens en badkamers gebruiken.
Porselein wordt gemaakt van dichtere en veel fijnere kleisoorten dan keramiek. De tegels worden onder veel hogere druk (ongeveer 5000 psi) in vorm gegoten en bij een veel hogere temperatuur gebakken (ongeveer 1400°C). Het resultaat is een uiterst duurzame tegel met een lagere porositeit dan natuursteen. De trend in de productie is te streven naar steeds grotere tegels, waardoor de installatietijd korter wordt. De grootste van 3200 x 1600 mm vereist echter een meer gespecialiseerde installatiemethode en is eigenlijk alleen geschikt voor grootschalige commerciële toepassingen.
Hoe worden de visuele effecten gecreëerd die natuursteen nabootsen?
Terwijl gewone tegels uit verschillende gekleurde kleisoorten kunnen worden vervaardigd, hebben de soorten die effecten zoals natuursteen nabootsen een extra stap in het fabricageproces. Het effect wordt op het oppervlak van de tegel geschilderd – dit gebeurt vaak met inkjetdruktechnologie op basis van echte marmeren platen. Vervolgens wordt het onder druk en hitte permanent aangebracht. Een andere methode is om een zeer dunne tegel bovenop een pijntegel te leggen en ze samen te smelten.
Zijn er nadelen aan porseleinen tegels?
Ze hebben eigenlijk maar één nadeel, dat zich al dan niet manifesteert in uitzonderlijk druk belopen ruimten, afhankelijk van de kwaliteit van de tegel die werd gekozen. Omdat het zichtbare aspect van speciale effecttegels slechts een laag glazuur is, kunnen ze gaan afbrokkelen. Daardoor kan de onderliggende kerntegel zichtbaar worden, die een andere kleur heeft. Dit is niet het geval bij gewone tegels, waar de kleur over de hele lengte uniform is en er geen glazuurlaag is die kan afbrokkelen.
Speciale toepassingen waar porseleinen tegels zeer geschikt zijn
Er zijn twee toepassingen in het bijzonder waar porseleinen tegels ideaal zijn:
- Ruimtes met veel of zwaar verkeer, zoals drukke openbare ruimtes, hotelbadkamers, receptieruimtes
- Ruimten die gemakkelijk moeten kunnen worden onderhouden
- Ruimten met vloerverwarming, omdat het een goede warmtegeleider is
Zoals u kunt zien, zijn deze eigenschappen in elke omgeving welkom.
Ontdek meer
De porseleinen tegels van Kinorigo bieden een zeer aantrekkelijk en goedkoop alternatief voor natuursteen, zodat u ze misschien al in de ontwerpfase kunt overwegen voor uw volgende project. Kinorigo heeft meer dan 30 jaar ervaring in het sourcen en leveren van bijzondere producten voor luxe projecten waar een prachtige uitstraling gewenst is. Spreek met een van onze experts om uw plannen te bespreken. Wij zullen u graag begeleiden naar de meest geschikte opties, neem vandaag nog contact met ons op.