Orthorexia is een ongezonde focus op gezond eten. Voedzaam eten is goed, maar als je orthorexia hebt, ben je er zo geobsedeerd mee bezig dat het je algehele welzijn kan schaden.
Steven Bratman, MD, een arts uit Californië, bedacht de term in 1996. Het betekent “fixatie op rechtschapen eten”. Sindsdien hebben veel medische professionals het concept geaccepteerd.
Het is geen officiële diagnose. Maar het basisidee is dat het eetgewoonten omvat waarbij een verscheidenheid aan voedingsmiddelen wordt afgewezen omdat ze niet “puur” genoeg zijn. Uiteindelijk beginnen mensen met orthorexia hele maaltijden te vermijden die niet aan hun normen voldoen of die ze niet zelf maken.
Sommige deskundigen denken dat er overeenkomsten zijn tussen orthorexia en eetstoornissen als boulimia en anorexia nervosa. In alle gevallen gaat het om eten en controle.
Symptomen van orthorexia
Als je orthorexia hebt, kun je:
- Je zorgen maken over de kwaliteit van het voedsel. Grote bezorgdheid over de kwaliteit en de bron van het voedsel dat u eet, kan leiden tot angst.
- Vermijd uit eten te gaan of voedsel te eten dat door anderen is bereid uit angst dat voedsel dat u niet zelf bereidt niet aan uw normen zal voldoen.
- Angst voor ziekte.Je Maakt u zich zorgen over hoe “schoon” voedsel is of dat het “slecht” is voor uw gezondheid.
- Fysieke tekenen van ondervoeding vertonen. Wanneer u de verscheidenheid aan voedsel dat u eet beperkt, krijgt u misschien niet alle voeding binnen die u nodig hebt. Je zou gewicht kunnen verliezen als gevolg daarvan.
- Begraaf jezelf in voedselonderzoek. Het is één ding om een paar minuten te besteden aan het scannen van een productetiket of het surfen op het web voor meer informatie over ingrediënten. Maar met orthorexia kun je urenlang nadenken over eten en maaltijden plannen.
- Weiger om een breed scala aan voedingsmiddelen te eten. Het is normaal dat je sommige voedingsmiddelen vermijdt omdat je niet van de smaak houdt of omdat je je er niet goed bij voelt. Maar met orthorexia, kun je besluiten om hele categorieën van voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen. Bijvoorbeeld, je zou kunnen stoppen met het eten van granen; of alle voedingsmiddelen met conserveringsmiddelen, gluten, of suiker; of alle voedingsmiddelen die gewoon niet lijken “gezond.”
- Bang om de controle te verliezen. Je hebt het gevoel dat je het juiste doet door gezond te eten. Maar je kunt ook bang zijn dat het eten van zelfs maar één maaltijd die je niet hebt klaargemaakt – inclusief een etentje in een restaurant – rampzalig kan zijn.
- Overdreven kritisch zijn over de voedingskeuzes van je vrienden. Tegelijkertijd heb je misschien geen rationele verklaring voor die van jezelf.
- Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Je vooringenomenheid met voedsel zorgt ervoor dat je heen en weer geslingerd wordt tussen zelfliefde en schuldgevoel terwijl je je dieet verandert en beperkt.
Orthorexia Oorzaken en Risicofactoren
Iedereen kan een eetstoornis krijgen. Hoewel de oorzaken en risicofactoren van persoon tot persoon verschillen, vallen ze in drie hoofdgroepen uiteen:
- Biologische: Een naast familielid hebben met een eetstoornis, een geschiedenis van diëten, of diabetes type I
- Psychologisch: Perfectionisme, ontevredenheid met je lichaam, of een geschiedenis van angst
- Sociaal/cultureel: Geplaagd of gepest worden over je gewicht, een familietrauma over generaties heen (zoals overlevenden van de Holocaust), of geloven in het idee van een “ideaal” lichaam
Diagnose Orthorexia
Net als bij boulimia en anorexia, kan je arts of voedingsdeskundige je helpen met orthorexia. Vanwege de emotionele aspecten van de aandoening, kan hij of zij je vragen om naar een psychiater te gaan.
Op dit moment zijn er geen officiële criteria voor het stellen van een diagnose, omdat orthorexia niet is opgenomen in de DSM-5, de richtlijnen die artsen gebruiken om psychische aandoeningen te diagnosticeren.
In 2016 stelden Bratman en Thomas M. Dunn, PhD, een professor aan de Universiteit van Noord-Colorado, een tweedelig diagnostisch criterium voor de aandoening voor:
Criterium A zegt dat de persoon een obsessieve focus heeft op gezond eten en overstuur raakt van voedselkeuzes die zij als ongezond ervaren. Ze zullen afvallen als gevolg van voedselkeuzes, maar niet omdat ze dat proberen. Bovendien:
- Ze zullen dwangmatig regels volgen en geobsedeerd zijn door voedsel waarvan ze denken dat ze de gezondheid bevorderen.
- Het breken van de regels zal angst voor ziekte creëren samen met angst en schaamte over hun voedselkeuzes.
- De regels zullen na verloop van tijd strenger worden. De persoon kan aan kuren doen.
Criterium B zegt dat de persoon mijn geestelijke gezondheid en lichamelijke problemen opmerkt:
- Het beperkte dieet kan leiden tot ondervoeding, ernstig gewichtsverlies, of andere medische problemen.
- Hun rigide overtuigingen en regels kunnen problemen veroorzaken in sociale relaties, of op het werk of op school.
- Hun lichaamsbeeld en gevoel van eigenwaarde kunnen afhangen van hoe goed ze zich aan hun gezonde eetregels houden.
Orthorexia Behandeling
Het gaat erom dat je inziet dat gezond eten goed voor je is, maar dat de manier waarop je het doet, schadelijk is. Je zult jezelf moeten trainen om er anders over te denken.
Als u denkt dat u een ongezonde relatie met eten heeft, kan uw arts u mindful eten voorstellen. Veel voorkomende behandelingen zijn:
- Blootstelling en reactie preventie: Hoe meer je wordt blootgesteld aan de situatie die je angst bezorgt, hoe minder het je van streek zal maken.
- Gedragsaanpassing: Inzicht in de negatieve effecten van je handelingen, zodat je kunt veranderen wat je doet
- Cognitieve herstructurering of cognitieve reframing, die u helpt gewoonten en overtuigingen te identificeren die stress veroorzaken en ze te vervangen door minder rigide gedachten en handelingen
- Verschillende vormen van ontspanningstraining, zoals ademhalingsoefeningen, geleide beeldspraak, mindfulness meditatie, yoga en tai chi
Bronnen tonen
Nationale Vereniging voor Eetstoornissen: “Orthorexia Nervosa.”
Academie van Voeding en Diëtetiek: “Orthorexia: Een obsessie voor puur eten.”
Palo Alto Medical Foundation: “Orthorexia Nervosa.”
Zeratsky, Katherine, RD, LD: “Orthorexia: When healthy eating becomes extreme,” Mayo Clinic Nutrition-Wise Blog, 15 nov. 2016.
American Psychiatric Association: “Orthorexia: Can Healthy Eating Become Unhealthy?”
National Eating Disorders Association: “Orthorexia”, “Risicofactoren”.
Neuropsychiatrische Ziekte en Behandeling: “De klinische basis van orthorexia nervosa: opkomende perspectieven.”
Bradley University: “Orthorexia.”
Universiteit van Noord-Colorado: “Thom Dunn.”
Foundations Recovery Network: “Exposure and Response Prevention Therapy (ERP).”