5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Wat is een fagosoom?

Fagocytose is het proces van het opslokken en opnemen van deeltjes door de cel of een fagocyt. Bij zoogdieren worden met fagocyten de immuuncellen bedoeld die gespecialiseerd zijn in het opslokken en vernietigen van vreemde deeltjes, en in het verwijderen van afvaldeeltjes en celresten. Voorbeelden van fagocyten zijn macrofagen, neutrofielen en dendritische cellen. Deze cellen fagocytiseren het doeldeeltje dat moet worden afgebroken door een fagosoom (een voedselvacuole) te vormen dat met het lysosoom kan versmelten tot een fagolysosoom.

Kenmerken

Een fagosoom is een blaasje dat zich vormt binnen een fagocyt. Het bevat vreemde deeltjes die zijn gevangen door fagocytose. Het wordt gevormd wanneer een fagocyt een te vernietigen deeltje opslokt, omringt met zijn celmembraan en vervolgens afknijpt tot een blaasje. Het resulterende blaasje wordt aangeduid als fagosoom. Het versmelt met het lysosoom, een andere cytoplasmatische structuur die wordt gekenmerkt door het bevatten van een breed scala van verteringsenzymen en reactieve zuurstofspecies. De verteringsenzymen en de ROS spelen een rol bij de afbraak van deeltjes en het doden van virussen en bacteriën. Het fagosoom kan met het lysosoom fuseren via zijn membraaneiwitten. Er zijn ook gevallen waarin een fagosoom wordt gevormd binnen een niet-fagocytische cel die kleinere deeltjes opslokt.

Fagosoom vs. Endosoom

Een fagosoom verschilt van een endosoom, dat een ander blaasje is. Beiden kunnen fuseren met het lysosoom om de inhoud te laten afbreken. Het endosoom is echter afkomstig van het Golgi-apparaat, met name van het trans-Golgi-netwerk. Niettemin is het laat endosoom ook voortkomen uit de fagosomen van de fagocytische route, afgezien van het rijpende vroeg endosoom van de endocytische route. 1 Aangezien fagosomen kunnen ontstaan doordat een fagocyt een hele bacterie of een senescente cel opneemt, zijn zij dus relatief groter dan endosomen.

Biologische functies

Fagosoom is een blaasje dat ziekteverwekkers en deeltjes binnenin bevat. De inhoud wordt daarom binnen het fagosoom beperkt. Het fagosoom beweegt zich langs de microtubule van het cytoskelet van de cel om te fuseren met bepaalde endosomen en/of met het lysosoom om de inhoud te laten verwerken voor verwijdering. In dit verband is het fagosoom betrokken bij de immuunbescherming tegen binnendringende ziekteverwekkers en bij de verwijdering van verouderde en apoptotische cellen en cellulair afval om in wezen de homeostase te handhaven.
Bij amoeben is een fagosoom een voedsel vacuole die zich vormt wanneer het organisme een voedingsstof opneemt. Hier fungeert het fagosoom als een plaats voor het verteren van voedseldeeltjes.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat is een fagosoom quizlet?

wat is een fagosoom? een vacule gevormd rond een deeltje tijdens fagocytose.

Wat is fagocytose in eenvoudige termen?

fagocytose, proces waarbij bepaalde levende cellen, fagocyten genaamd, andere cellen of deeltjes opslokken of opslokken. De fagocyt kan een vrij levend eencellig organisme zijn, zoals een amoebe, of een van de lichaamscellen, zoals een witte bloedcel.

Wat is fagolysosoom in de biologie?

In de biologie is een fagolysosoom, of endolysosoom, een cytoplasmatisch lichaam gevormd door de fusie van een fagosoom met een lysosoom in een proces dat optreedt tijdens fagocytose. De vorming van fagolysosomen is essentieel voor de intracellulaire vernietiging van micro-organismen en ziekteverwekkers.

Wat is een andere naam voor fagosoom?

autofagosoom mitofagosoom
organel vacuole
blaasje

Wat gebeurt er als het fagosoom fuseert met het lysosoom?

Fagocytose begint wanneer een ziekteverwekker bindt aan een receptoreiwit op het oppervlak van de fagocytische cel. In de laatste stap versmelt het fagosoom met de lysosomen van de cel, waardoor een fagolysosoom wordt gevormd dat functioneert om de ziekteverwekker uiteindelijk te vernietigen.

Wat gebeurt er als een lysosoom samensmelt met een vacuole?

Spijsvertering vindt plaats wanneer de voedsel vacuole versmelt met een tweede vacuole, een lysosoom genaamd, dat krachtige spijsverteringsenzymen bevat. Het voedsel wordt afgebroken, de voedingsstoffen worden door de cel opgenomen en de afvalproducten blijven achter in de verteringsvacuole, die vervolgens de cel kan verlaten door exocytose.

Wat doen lymfocyten?

Lymfocyten zijn cellen die in je bloed circuleren en deel uitmaken van het immuunsysteem. Er zijn twee hoofdtypen lymfocyten: T-cellen en B-cellen. B-cellen produceren antilichaampjes die virussen of bacteriën kunnen aanvallen en vernietigen.

Wat is de functie van een fagocyt?

Professionele fagocyten spelen een centrale rol in de aangeboren immuniteit door pathogene bacteriën, schimmels en kwaadaardige cellen te elimineren, en dragen bij aan de adaptieve immuniteit door antigenen aan lymfocyten te presenteren.

Wat zijn fagosoom en heterofagosoom?

Fagosoom is een blaasje dat zich rond een deeltje vormt en het scheidt van het plasmalemma , heterofagosoom is een blaasje dat gevormd wordt door de vereniging van een fagosoom en een lysosoom , autofagosoom is een blaasje dat gevormd wordt door de fusie van vele lysosomen rond een cel eigen beschadigd organel.

Is een fagosoom een organel?

De samenstelling van het fagosoom evolueert snel, met name door fusie en splijting met endomembranen van de fagocyt. Het is een echt voorbijgaand organel dat uiteindelijk verdwijnt. Aangenomen wordt dat het dodingsproces voor de meeste ziekteverwekkers in enkele minuten tot 2 uur voltooid is.

Is een fagosoom een blaasje?

In de celbiologie is een fagosoom een blaasje dat zich vormt rond een deeltje dat door een fagocyt via fagocytose wordt opgeslokt. Een fagosoom wordt gevormd door de versmelting van het celmembraan rond een micro-organisme, een senescente cel of een apoptotische cel.

Is een fagosoom een vacuole?

fagocytose. …een membraan-gebonden vacuole genaamd een fagosoom. De fagocyt verteert het opgenomen deeltje met hydrolytische enzymen, die zich bevinden in met een membraan omsloten zakjes, lysosomen genaamd, die zich in de cel bevinden. Fagocyterende enzymen worden uitgescheiden in de vacuole waarin de vertering plaatsvindt.

Waarom zitten er lysosomen in je mond?

Welk organel denk je dat er veel in de cellen van je mond zitten? Lysosomen omdat ze deelnemen aan de cel vertering en cellulair afval afbreken.

Wat zou er gebeuren als een cel geen ribosomen zou hebben?

Ribosomen zijn organellen die eiwitten maken. Zonder deze ribosomen zouden cellen niet in staat zijn eiwitten te produceren en niet goed kunnen functioneren.

Hoe wordt het fagosoom vernietigd?

Fagocyten zijn gespecialiseerde cellen van het immuunsysteem, ontworpen om schadelijke micro-organismen binnen het nieuw gevormde fagosoom op te slokken en te vernietigen. Intracellulaire granules of lysosomen van de fagocyt versmelten met het fagosoom en bevrijden hun vernietigende enzymen.

Vorig artikel

Hoe lang gaat een zelfreinigende oven mee?

Volgend artikel

Hoeveel verse tomaten staan er gelijk aan een blikje van 28 Oz?

You might be interested in …

Hoe hang je een doek in een lijst?

Schilderen is een van de activiteiten die me gezond hielden tijdens deze wereldwijde pandemische crisis. Hoewel ik moet toegeven dat het niet mijn natuurlijke omgeving of genre is, heb ik mijn schildervaardigheden met sprongen kunnen […]

Hoe bak je met steengoed?

Het bakken van een cake in een Pampered Chef steen is niet veel anders dan het bakken van een cake in een ander stuk bakgerei, maar de steen verdeelt de warmte, zodat de cake gelijkmatig […]