5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Wat eten stadsvossen?

Als je aan een vos denkt, stel je hem dan voor in een stadslandschap? Waarschijnlijk niet. De meeste mensen denken aan een vos in het bos of misschien op de arctische toendra, afhankelijk van wat voor soort vos u zich voorstelt. Maar het zal u misschien verbazen dat er een aanzienlijke populatie stadsvossen leeft in steden over de hele wereld. Ze graven zich in onder huizen en bedrijven, scharrelen voedsel op uit elke beschikbare bron, en slagen erin te gedijen in een omgeving die nooit voor hen gemaakt is.

verdeler-hondenpoot

Het dieet van de vos in het wild

rode vos met prooi

Afbeelding: WildMedia, Shutterstock

Vossen zijn voornamelijk carnivoren, hoewel ze technisch gezien omnivoren zijn omdat ze een kleine hoeveelheid fruit en andere vegetatie kunnen eten. Maar meestal voeden vossen zich liever met kleine dieren, zoals vogels, konijnen, knaagdieren en andere kleine wezens. Vossen die in de buurt van kustgebieden leven, voeden zich ook met vissen, krabben, reptielen en meer.

In het wild zullen de meeste vossen slechts één of twee keer per week een prooi doden. Dit betekent dat zij andere betrouwbare bronnen van voedsel nodig hebben, dus eten de meeste vossen verschillende insecten. Ze eten ook paddenstoelen, wilde grassen, noten of bessen als dat nodig is.

Vossen zijn opportunistische eters. Ze laten een goede maaltijd niet voorbijgaan, zelfs al hebben ze hem niet gedood. Dus, dode karkassen die een vos tegenkomt zijn vrij wild. Het zijn ook overvloedige doders, wat betekent dat ze meer doden dan ze in één keer kunnen opeten, en het voedsel verstoppen voor latere consumptie.

Dieetgewoonten van stadsvossen

vos in stad

Afbeelding: Ronald Rampsch, Shutterstock

Als opportunistische eters zijn vossen niet in het minst gekant tegen aasetende dieren. Natuurlijk valt er veel te scharrelen in een stedelijke omgeving, wat betekent dat veel stadsvossen veel restjes menselijk voedsel eten die ze uit vuilnisbakken of op andere vergelijkbare manieren hebben gehaald.

Natuurlijk zijn veel van de natuurlijke voedselbronnen van een vos ook aanwezig in stedelijke gebieden. Voedselbronnen als knaagdieren, konijnen en vogels zijn in veel steden nog steeds ruim voorhanden, waardoor stadsvossen veel van hun normale dieet kunnen consumeren.

In het voorjaar en de zomer, als er veel insecten zijn, voeden vossen zich met regenwormen, kevers, mottenlarven en andere insecten. Bovendien eten ze ook de vogels die zich met dezelfde insecten voeden.

In de koudere maanden eten ze meer van de ratten en knaagdieren die dan nog beschikbaar zijn, omdat er dan minder insecten zijn. Ook kleine huisdieren lopen gevaar, hoewel het nog steeds vrij zeldzaam is dat vossen zich voeden met huisdieren.

Voornamelijk zullen vossen eten wat beschikbaar is. Ze hebben een groot aanpassingsvermogen, dus vossen in elk stedelijk gebied zullen een dieet volgen dat bestaat uit voedselbronnen die in die regio gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

verdeler-poot

Conclusie

Stadsvossen eten een breed en gevarieerd dieet dat bestaat uit veel van hun natuurlijke voedselbronnen en een flink aantal die minder natuurlijk zijn. Stedelijke gebieden bieden vaak hetzelfde voedsel als vossen op het platteland, zoals knaagdieren, vogels, insecten en konijnen. Vossen in deze gebieden zullen zich hiermee voeden als ze beschikbaar zijn, maar zullen ook niet aarzelen om voedsel uit een vuilnisbak te scharrelen of zelfs een klein huisdier op te eten dat ze kunnen bereiken.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat kan ik stadsvossen te eten geven?

Het grootste deel van het dieet van een vos bestaat uit vleeseiwitten, dus de beste dingen om aan je lokale vossen te voeren zijn gekookt of rauw vlees, of hondenvoer uit blik. Ze zijn ook dol op pinda’s, fruit en kaas.

Wat zijn de favoriete voedingsmiddelen van vossen?

Vossen schijnen vooral te genieten van het eten van wilde appels. Vossen zijn voornamelijk carnivoren, dus het grootste deel van hun dieet bestaat uit kleine dieren. Vossen voeden zich met muizen, vogels, woelmuizen, eieren en amfibieën.

Waar slapen stadsvossen?

holen
In stedelijke gebieden zijn de holen – bekend als aarden – meestal te vinden onder schuren, maar ze kunnen ook tussen boomwortels, in struiken of op spoordijken zitten. Vossen bezoeken deze holen het hele jaar door om te schuilen, hoewel je ze in de zomer ook in de open lucht kunt aantreffen.

Eten vossen katten?

Hoewel het zeldzaam is, vallen vossen soms katten aan (en eten ze die op). Meestal gaat het echter alleen om kittens, of zeer oude of zieke katten. Dit komt omdat vossen opportunistische roofdieren zijn en iets zullen aanvallen als ze denken dat het een gemakkelijke prooi is. Dit aas-gedrag is precies de reden waarom men vossen soms katten ziet eten.

Hoe laat komen vossen uit?

Ze zijn overwegend nachtdieren, met een neiging tot crepusculaire activiteit (d. w. z. pieken van activiteit rond zonsondergang en zonsopgang) en, hoewel dagactiviteit (overdag) gebruikelijk is in sommige gebieden, brengen vossen de dag meestal rustend door in dekking.

Laten vossen geschenken achter?

Vossen deponeren hun geschenken als een manier om een spoor, voedsel of territorium te markeren. Wasberen maken graag galerijen van geschenken, ook wel latrines genoemd, zodat ze herhaaldelijk op dezelfde plaats komen. Wanneer je met deze giften omgaat, zorg er dan voor dat je jezelf beschermt.

Moet je een wilde vos voeren?

Het voeren van vossen kan hun natuurlijk gedrag veranderen; het dier kan zijn angst voor mensen verliezen, en daarmee ook zijn angst voor huisdieren en zelfs voertuigen. Vossen, zoals alle wilde dieren, kunnen ziekten en parasieten bij zich dragen die op mensen en hun huisdieren kunnen worden overgedragen.

Zijn vossen goed om in de buurt te hebben?

Vossen zijn niet gevaarlijk voor mensen, behalve als ze hondsdol zijn (wat zeer zeldzaam is) of als ze gevangen en gehanteerd worden. Vossen kunnen azen op kleine huisdieren of vee (zoals konijnen, cavia’s of kippen), dus huisdieren moeten binnenshuis worden gehouden of worden ondergebracht in stevige gebouwen.

Wat is de levensduur van een stadsvos?

Met de hoge sterftecijfers in de stad (de auto is de grootste moordenaar), heeft de stadsvos een levensverwachting van zelden meer dan een jaar, met 15 maanden als typisch. In landelijke gebieden kan dit oplopen tot negen jaar en in gevangenschap tot 14 jaar.

Waarom gillen vossen ‘s nachts?

Vossen schreeuwen en blaffen om met elkaar te communiceren. Dit gebeurt vaker tijdens het paarseizoen, dat in januari op zijn hoogtepunt is. De meest voorkomende reden waarom vossen schreeuwen is om een partner aan te trekken en tijdens het paringsproces. Vossen zijn nachtdieren, dus dan zijn ze het meest actief.

Nemen vossen voedsel mee terug naar hun hol?

Ze eten hun prooi meestal niet meteen op, maar nemen het mee terug naar hun hol om het daar op te eten of op te slaan. Overtollig voedsel wordt begraven voor later gebruik onder stapels bladeren, in sneeuwbanken, of onder stapels van kreupelhout.

Is het goed om een vos te voeren?

Als u dat wilt, ja; veel mensen voeren vossen, regelmatig of af en toe, en beleven daar veel plezier aan, maar wees u ervan bewust dat het wilde dieren zijn – voer ze en kijk naar ze, maar probeer ze niet te temmen. In het bijzonder, zet geen buitensporige hoeveelheden voedsel buiten en ruim niet opgegeten voedsel op.

Wat trekt vossen aan in uw tuin?

Een deel van het voedsel dat ze waarschijnlijk op uw erf zullen eten is honden- of kattenvoer, overleden wilde dieren, kippen of ander gevogelte als u die heeft of spullen in uw vuilnisbakken. Ook, als uw tuin vogelvoederhuisjes, een vijver of een fontein heeft waar vogels vaak samenkomen, dan worden vossen aangetrokken door de vogels en het water ook.

Moet ik me zorgen maken over een vos in mijn tuin?

Vossen zijn niet gevaarlijk voor mensen, behalve als ze hondsdol zijn (wat zeer zeldzaam is) of als ze gevangen en gehanteerd worden. Een vos die uw tuin doorsnijdt is waarschijnlijk op doortocht op weg tussen jachtgebieden en u hoeft niets te doen.

Waar gaan vossen overdag heen?

Overdag rusten vossen meestal ergens, misschien onder struiken, in de onderste takken van een boom, op een zonnige plek op een laag dak of onder een tuinhuisje.

Vorig artikel

Is opstaan om 5 uur ‘s ochtends gezond?

Volgend artikel

Hoe red je een stervend pasgeboren kitten?

You might be interested in …

Kan je superlijm in de oven doen?

Een andere uitstekende superlijm gel is Gorilla Glue Superglue Gel. Een andere favoriete lijm bij polymeerklei kunstenaars is een genaamd Zap-a-Gap, en van wat ik kan vertellen het is ook een gel-geformuleerde CA lijm. In […]

Is Easy Off ovenreiniger niet bijtend?

Commerciële ovenreinigers zoals Easy-Off bevatten veel chemicaliën en kankerverwekkende stoffen die bij inademing enorme gezondheidsrisico’s opleveren: butaanmonoethanolamine, diethyleenglycol monobutyl ether, natriumhydroxide en diethanolamine. . U hoeft uw longen niet op te offeren voor een schone […]

Hoe lang gaat vloeibaar rubber mee?

Hoe lang gaat vloeibaar rubber mee? Hoe lang gaat vloeibaar rubber mee? Vloeibaar rubber gaat jaren mee zonder te scheuren, af te bladderen of zijn sterkte of afdichtende eigenschappen te verliezen. Liquid Rubber wordt in […]