5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Vechten Alfa’s?

Kapucijn apen? Check. Hamadryas bavianen? Nee. Wolven? Nee.

shutterstock 1067081141

Nieuwsbrief

Als je afgaat op de definities in gidsen op het internet, herken je een “alfamannetje” als je er een ziet. Dit zijn “mensen die niet gelukkig zijn tenzij ze de top dogs zijn,” of de zelfverzekerde besluitvormers aan wie iedereen zich onderwerpt.

Het idee dat een mens een “alfamannetje” zou kunnen zijn, komt voort uit waarnemingen die biologen bij andere diersoorten hebben gedaan. In een duik in de geschiedenis van de term ontdekte antropologe Monika Sumra dat een van de eerste academische toepassingen van een “alfa”-etiket verscheen in 1921. Een onderzoeker die kippenhiërarchieën besprak, ook wel bekend als de pikorde, gaf de bovenste kip de eerste letter van het Griekse alfabet. Sindsdien hebben wetenschappers het over “alfa”-wolven, primaten, walrussen en meer. Maar hoeveel van de vermeende “alfa”-gedragingen in het wild bestaan er – en zijn ze van toepassing op mensen?

Schrap wolven van de lijst

Als het op wolven aankomt, is er niets in hun hiërarchie dat op mensen overdraagbaar is. Alpha mannetjes bestaan niet bij deze wilde hondachtigen. Wetenschappers dachten vroeger dat dit het geval was: In een publicatie uit 1948 schreef een wetenschapper, Rudolph Schenkel, dat bij wolven een alfapaar om de dominantie zou vechten en de exclusieve paringsrechten binnen de groep zou veroveren. Dave Mech, een wolvenonderzoeker bij de United States Geological Survey, herhaalde dit idee in een boek uit 1968.

Maar zoals Mech zich later realiseerde, verscheen het “alfa wolf” gedrag alleen bij wolven in gevangenschap die in een groep werden geduwd vanuit een reeks verschillende achtergronden. In het echte leven, begint een roedel wanneer een mannetje en vrouwtje nakomelingen hebben. Als iemand dominant is in die omgeving, dan is dat omdat, nou ja, zij de ouders zijn. Sinds hij de realiteit van de roedel dynamiek heeft geleerd, heeft Mech geprobeerd om uitgevers te laten stoppen met het drukken van zijn boek (dat doen ze niet).

Hoewel Mech het idee bij wolven heeft ontkracht, zijn alfamannetjes bij sommige primaten wel degelijk een reëel concept. Ik kan je meenemen naar een bos in Costa Rica, je een groep apen laten zien en zeggen: “Oké, kies het alfamannetje uit,” zegt Kathy Jack, een gedragsecoloog aan de Tulane University die het gedrag van alfamannetjes bij kapucijnaapjes bestudeert. “Het zou waarschijnlijk niet lang duren voor je het doorhad.” Het mannetje dat als eerste eet, voor wie anderen uit de weg gaan, dat gaat liggen voor een poetsbeurt en direct door anderen benaderd wordt om de poetsbeurt te laten doen – dit zouden allemaal de kenmerken van een alfamannetje kunnen zijn. Bij sommige soorten komt dominantie ook tot uiting in biologische veranderingen. Kapucijner alfamannetjes worden meestal de grootste van de groep, en als een mannetjesmandril bijvoorbeeld alfa wordt, stijgt zijn testosteronniveau en worden zijn testikels groter .

Bij primaten waar alfamannetjes bestaan, bepaalt de rangorde vaak het voortplantingssucces, zegt Jack. Alfa’s hebben ook een baan. Het topmannetje is verantwoordelijk voor de bescherming van de anderen in de groep tegen roofdieren of andere mannetjes die de controle over de groep willen overnemen. Om dit effectief te doen, heeft hij steun nodig van ondergeschikte mannetjes, met wie hij op goede voet moet staan. “Het is in zijn eigen belang om die mannetjes dicht bij zich te hebben en goede sociale relaties te onderhouden,” zegt Jack.

Gelden dezelfde regels?

Sommige portretten van een menselijk alfamannetje kunnen zich op deze eigenschappen van primaten beroepen – een soort natuurlijke leider aan wie anderen het leiderschap toevertrouwen en die waarschijnlijk ook goed is in de omgang.

Maar de eigenschappen van alfamannetjes bij onze naaste verwanten gebruiken om hun bestaan bij de mens te rechtvaardigen, wordt snel een rommeltje. Ten eerste is alfa zijn geen inherente eigenschap: Het is een status die een primaat later in zijn leven kan verdienen, meestal na een gevecht met en het verdringen van het huidige mannetje in die positie of na de dood van de bestaande alfa.

En wanneer een bepaalde primaat een alfamannetje wordt, kunnen onderzoekers niet altijd verklaren waarom hij die status verdiende. Soms kan de titel de nieuwe alfa zelf verrassen. Eens stierven de vier beste mannetjes in een Japanse sneeuwaapgroep in een gevecht met een bergleeuw, waardoor alle vrouwtjes het mannetje begonnen te volgen dat voordien vijfde stond. “De eerste week was hij totaal geschrokken,” zegt Jack, die de gebeurtenissen observeerde. “Hij rende van ze weg omdat hij niet wist wat er aan de hand was.”

Primatologen zijn nog steeds aan het uitzoeken wat een alfa “maakt”. Sommigen hebben geprobeerd deze vraag te beantwoorden door de persoonlijkheidskenmerken te onderzoeken die de status van topaap kunnen voorspellen. Jack en haar team hebben een andere aanpak. Ze bestuderen gegevens van 10 jaar die mannetjes volgen tot ze volwassen zijn om te zien of hormonen of andere delen van hun sociale leven helpen bepalen wie de alfa-status verwerft. Hoewel ze nog niet weet wat hun studies zullen aantonen, denkt Jack niet langer dat deze factoren bepalend zijn voor de ontwikkeling van een alfamannetje. “Ik denk dat alle mannetjes de potentie hebben om alfa te worden en dat het zoiets is als op het juiste moment op de juiste plaats zijn,” zegt ze.

Vergeleken met de mens veranderen de omstandigheden in het leven van een kapucijnaap niet zo vaak. Dat is nog een reden waarom het moeilijk is om hun concept van “alfamannetje” op onszelf af te stemmen. Kapucijnapen en veel andere primaten leven in cohorten en gaan over het algemeen niet met andere groepen om. Mensen gaan veel meer met elkaar om. We hebben families, vrienden, collega’s en vreemden om mee om te gaan, elk met hun eigen dynamiek. “Onze dominantiestatus binnen deze groepen verandert voortdurend,” zegt Jack. Sommige primaten zijn misschien “alfa” in één groep – maar mensen jongleren voortdurend met verschillende groepen, en zijn waarschijnlijk niet in alle groepen de gezaghebbende leider.

Ook hebben alleen sommige primaten alfamannetjes. Er zijn een aantal soorten waar onderzoekers die term helemaal niet gebruiken. Larissa Swedell, een biologisch antropologe aan het Queens College die Hamadryas-bavianen bestudeert, zegt dat ze het dominantieconcept niet gebruikt als ze naar relaties kijkt. Mannetjes blijven meestal in groep bij elkaar tot ze op latere leeftijd minstens één partner hebben, die ze kunnen krijgen als een ander mannetje hem dat toestaat of als hij vecht om er een te krijgen. Paren gebeurt ook zo lang mogelijk. Als een vrouwtje bij een mannetje is, is het voorgoed.

Het concept “alfamannetje” inpassen in de levensstijl van de Hamadryas baviaan is moeilijk. “Ik zou alfa zeker niet gelijkstellen aan het bezitten van een vrouwtje,’ zegt Swedell. “Want dan zouden alle volwassen mannetjes alfa’s zijn.” Er zijn ook primaten die jarenlang aan elkaar gebonden zijn, zoals titi-apen en gibbons, die nakomelingen grootbrengen die dan vertrekken en hun eigen paren vormen, wijst ze erop.

Er bestaat een heel scala aan dierlijke gedragingen, en het feit dat mensen zich met sommige gedragingen meer identificeren dan met andere, wil nog niet zeggen dat we dat ook moeten doen. Zo is de sociale structuur van chimpansees – een van de naaste levende verwanten – een van de meest agressieve en politieke die er bestaan, aldus Swedell. “Dat is misschien niet het beste model, misschien wel,” zegt ze. “Het hoeft niet te zijn waar je het eerst naar toe gaat.” Wij zijn net zo verwant aan de bonobo’s, die aanzienlijk vreedzamer samenleven.

Dus als de mens de natuur als uitgangspunt neemt voor zijn eigen gedrag, is het niet nodig om te kijken naar die met duidelijke alfamannetjes. In feite is er niets dat ons ervan weerhoudt inspiratie te putten uit spinapen en gewoon te proberen het uit te knuffelen .

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Zijn Alphas agressief?

Alfa’s zijn agressieve, resultaatgerichte presteerders die aandringen op topprestaties van zichzelf en anderen. Moedig en zelfverzekerd, worden ze aangezet door gedurfde, innovatieve ideeën en ambitieuze doelen, en ze streven hun doelstellingen na met vasthoudendheid en een dringend gevoel van missie.

Vechten Alphas met andere Alphas?

Dus terwijl er een hiërarchie is binnen familiale wolvenroedels, en leden van deze roedels – broers en zussen – zeker met elkaar vechten, vechten zij niet om een hogere rang te bereiken, of om een alfa status weg te winnen van één van hun ouders. De familieorde is al vastgesteld.

Wat gebeurt er als twee alfa’s vechten?

Het is de natuur zijn manier. In de natuur, als twee Alpha’s elkaar ontmoeten, vechten ze voor dominantie. In een relatie tussen een Alpha man en een Alpha vrouw, is het meest voorkomende strijdpunt mentaal. Alfa’s van alle geslachten zijn extreem intelligent, wat betekent dat Alfa mannen precies hetzelfde probleem hebben als jij.

Kunnen alfa mannen met elkaar opschieten?

Een alfamannetje kan niet goed met anderen overweg Als je bedenkt wat we tot nu toe hebben besproken, zal het geen verrassing zijn als we zeggen dat het alfamannetje niet altijd goed met anderen overweg kan. Wanneer je twee alfamannetjes bij elkaar zet, kan het vaak uitdraaien op een competitie waarbij elk van hen strijdt om de aandacht van de groep.

Kunnen alfa mannetjes vechten?

Onvermijdelijk wordt het een strijd om dominantie. “Als je alfamannetjes bij elkaar zet, zal de meest agressieve de anderen overmeesteren,” zegt T. Byram Karasu, de ervaren psychiater die de sessies de afgelopen 23 jaar heeft geleid. De gevechten zijn subtiel, maar wreed.

Wat willen alfa mannetjes?

[Alfa mannetjes worden gedreven door passie, door hun wensen, behoeften, doelen en dromen. Hun enige doel in het leven is om het leven te creëren dat zij voor zichzelf wensen. Dit is vaak de reden waarom zij zo’n moeilijke tijd hebben om vrouwen te vinden met wie zij hun leven willen delen — weinigen kunnen dit bijbenen. [/color-box]

Kunnen er 2 Alfa’s zijn?

Twee compatibele alfa’s in een relatie vormen een krachtpaar.

Waarom maken Alfa’s ruzie?

Hoewel ze koel en kalm lijken, gedijen veel menselijke alfa’s op adrenaline, het hormoon dat het lichaam opwekt om te vechten of te vluchten in tijden van gevaar.

Wat voor soort vrouw vinden alfa mannetjes leuk?

Alpha mannetjes raken meer opgewonden van controle dan van wat dan ook. Dit is waarom we een vrouw nodig hebben die controle heeft over zichzelf en haar eigen leven. Alpha mannetjes willen de baas zijn over hun roedel, maar hun vrouw is geen deel van die roedel; ze is een deel van hem.

Kunnen twee alfa’s verliefd worden?

Sommige mensen denken dat de enige manier waarop een alfa kan gedijen in een relatie is als ze gekoppeld worden aan een beta. Dit is schadelijk als een vuistregel. Twee compatibele alfa’s in een relatie vormen een machtspaar.

Zijn alfa’s gelukkig?

Veel alfa’s merken dat ze gelukkiger, gezonder en succesvoller zijn als ze leren wat van hun competitieve ijver te temperen.

Zijn alfa’s goede leiders?

Aan de positieve kant, alfa’s zijn gedreven, vasthoudend, natuurlijke leiders. Zij kunnen immens respect afdwingen bij hun gelijken en fungeren als positieve rolmodellen voor de mensen rondom hen.

Zijn alfa-mannetjes narcisten?

Zeker, een “Alpha mannetje” figuur kan egocentrisch zijn, maar de termen “Alpha mannetje” en “narcisme” zijn niet synoniem. Persoonlijke grenzen zullen iemands interesse bepalen om in een relatie te blijven met een man die “Alpha-mannetjes” kenmerken vertoont, vooral als deze kenmerken als schadelijk worden voorgesteld.

Huilen alfamannetjes?

Echte alfa mannen zouden niet overstuur of boos worden. Dat zijn gewoon de feiten. Alpha mannen spenderen hun leven niet aan medelijden met zichzelf of hun situatie.

Zien honden ons als alpha?

In een één-hond gezin, kan (en zou) de hond één van de mensen als leider herkennen. In gezinnen met meerdere honden, zal er een alpha hond zijn voor de omgang met honden, hoewel de alpha kan variëren van dag tot dag, of op basis van de omstandigheden. Maar ze moeten nog steeds een mens in het gezin erkennen als hun leider.

Vorig artikel

Kun je knoflookpoeder vervangen door knoflookzout?

Volgend artikel

Wat is het goedkoopste land om te wonen in Azië?

You might be interested in …

Heeft Legasov werkelijk getuigd?

Link gekopieerd Tsjernobyl is streaming op NOW TV en HBO (Image: SKY) Wij gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u hebt ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. […]

Hoeveel is een Cubic Zirconia waard?

Simulanten van zirconia zijn veel, veel goedkoper dan gedolven diamant. Bijvoorbeeld, een loepzuivere 1 karaat kleurloze diamant gesorteerd D kost ongeveer $ 12.000, terwijl een 1 karaat zirconia is slechts de moeite waard $ 20. […]