3 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Thrive Vs Fail Wat is het verschil?

Failure to thrive is geen ziekte of aandoening op zich. Het is eerder een teken dat een kind ondervoed is. In het algemeen krijgen kinderen die niet goed gedijen niet genoeg calorieën binnen om op een gezonde manier te groeien en aan te komen. Als kinderen niet kunnen aankomen, groeien ze vaak ook niet zo lang als ze zouden moeten.

Kinderen moeten genoeg calorieën binnenkrijgen om goed te kunnen leren en zich te ontwikkelen. Kinderen met “failure to thrive” kunnen dus later gaan lopen en praten dan andere kinderen, en kunnen moeite hebben met leren op school.

Wat is de oorzaak van “Failure to Thrive”?

Verschillende dingen kunnen de oorzaak zijn van “failure to thrive”, waaronder:

 • Niet genoeg calorieën binnenkrijgen. Soms meet een ouder of verzorger de voeding verkeerd af of mengt deze verkeerd, waardoor een zuigeling niet genoeg calorieën binnenkrijgt. Problemen met borstvoeding of het beginnen met vaste voeding kunnen ook de oorzaak zijn van het niet goed gedijen. Sommige gezinnen hebben moeite om genoeg voedsel voor hun kinderen te kopen. En soms missen ouders de hongersignalen van hun kinderen.
 • Het kind eet te weinig. Sommige kinderen hebben moeite om genoeg te eten. Dit kan komen door een ontwikkelingsachterstand, een zeer kieskeurige eter, een medische aandoening die het slikken beïnvloedt (zoals hersenverlamming of een gespleten gehemelte), of een aandoening zoals autisme, waarbij kinderen niet graag voedsel eten met bepaalde texturen of smaken.
 • Gezondheidsproblemen met het spijsverteringsstelsel. Problemen met het spijsverteringsstelsel kunnen ervoor zorgen dat een kind niet aankomt. Aandoeningen zoals gastro-oesofageale reflux (GER), chronische diarree, cystische fibrose, chronische leveraandoeningen en coeliakie kunnen het voor kinderen moeilijker maken om voldoende voedingsstoffen en calorieën op te nemen om aan te komen.
 • Voedselintolerantie. Een voedselintolerantie betekent dat het lichaam gevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen. Een melkeiwitintolerantie betekent bijvoorbeeld dat het lichaam voedingsmiddelen als yoghurt en kaas niet kan opnemen, waardoor het kind niet goed kan gedijen.
 • Een aanhoudende medische aandoening. Kinderen met aandoeningen aan het hart, de longen of het endocriene systeem kunnen meer calorieën nodig hebben dan andere kinderen. Voor sommigen kan het moeilijk zijn om genoeg te eten.
 • Infecties. Het lichaam kan veel calorieën verbruiken als het een infectie bestrijdt. En kinderen die zich niet goed voelen, eten misschien minder dan gewoonlijk.
 • Stofwisselingsstoornissen. Dit zijn gezondheidsaandoeningen waardoor het lichaam moeite heeft om voedsel af te breken, te verwerken of er energie uit te halen. Ze kunnen er ook toe leiden dat een kind slecht eet of moet overgeven.

Soms leidt een combinatie van dingen tot “failure to thrive”. Als een baby bijvoorbeeld ernstige GER heeft en niet wil eten, kan het voeden stressvol zijn. De baby kan overstuur en gefrustreerd zijn, en de verzorger kan niet in staat zijn om de baby genoeg te laten eten.

Soms weten artsen niet precies wat de oorzaak van het probleem is.

Hoe wordt de diagnose ‘Failure to Thrive’ gesteld?

Veel baby’s en kinderen maken korte perioden door waarin ze niet zoveel aankomen als verwacht. Maar als een kind te weinig aankomt of gewicht verliest, proberen artsen uit te zoeken waarom.

Ze zullen vragen naar de gezondheidsgeschiedenis van het kind, waaronder een voedingsgeschiedenis. Zo kunnen ze zien of ondervoeding, stress in het huishouden of voedingsproblemen de oorzaak van het probleem kunnen zijn. Een diëtist of andere professional in de gezondheidszorg kan ook de calorieën in het dieet van een kind bijhouden om te controleren of het kind genoeg binnenkrijgt.

Artsen meten het gewicht, de lengte en de omtrek van het hoofd van een kind bij elke controle en zetten de resultaten op een groeigrafiek. Kinderen kunnen een groeiachterstand hebben als ze minder wegen dan de meeste kinderen van hun leeftijd of niet zo snel in gewicht toenemen als zou moeten.

Artsen kunnen onderzoeken (zoals bloed- of urineonderzoek) laten uitvoeren om na te gaan of er medische problemen zijn die van invloed kunnen zijn op het gewicht en de groei van het kind.

Hoe wordt “Failure to Thrive” behandeld?

De behandeling van kinderen die niet goed gedijen, houdt in dat ervoor wordt gezorgd dat ze de calorieën krijgen die ze nodig hebben om te groeien. Het zorgteam zal ook alle oorzaken voor de slechte gewichtstoename aanpakken. Het zorgteam van een kind kan bestaan uit:

 • de huisarts
 • een geregistreerde diëtist om te helpen met sensorische of coördinatieproblemen om te helpen met eventuele zuig- of slikproblemen
 • een maatschappelijk werker als een gezin moeite heeft om genoeg te eten
 • psychologen en andere deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg voor eventuele gedragsproblemen
 • specialisten (zoals een cardioloog, neuroloog of gastro-enteroloog) voor de behandeling van gezondheidsproblemen die het gewicht van het kind kunnen beïnvloeden

Kinderen met “failure to thrive” kunnen meestal thuis worden behandeld. Zij moeten ook regelmatig naar de dokter om hun gewichtstoename te controleren. Artsen bevelen vaak calorierijk voedsel aan en voor baby’s een calorierijke voeding.

Artsen kunnen ook aanraden:

 • de maaltijden te spreiden om ervoor te zorgen dat kinderen honger hebben
 • het vermijden van “lege” calorieën zoals sapjes en snoepjes
 • het aanbieden van voedsel met een bepaalde textuur als zintuiglijke problemen een probleem zijn
 • andere strategieën, afhankelijk van wat de oorzaak is van het niet gedijen

Gewichtstoename kost tijd, dus het kan een aantal maanden duren voordat een kind weer in het normale bereik zit.

Sommige kinderen met “failure to thrive” hebben verzorging in een ziekenhuis nodig. Ze krijgen dan gedurende enkele dagen (of langer) dag en nacht te eten en worden in de gaten gehouden tot ze weer wat aankomen. Nadat het kind het ziekenhuis heeft verlaten, wordt de behandeling thuis voortgezet.

Hoe kunnen ouders helpen?

Het kan moeilijk zijn om te horen dat uw kind niet goed gedijt. Wat de oorzaak ook is, er zijn manieren om uw kind te helpen en te steunen. Dat kunt u doen:

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat wordt verstaan onder “failure to thrive”?

Wat is “failure to thrive”? De diagnose “failure to thrive” wordt gesteld wanneer het gewicht of de gewichtstoename van een kind beduidend lager is dan dat van andere kinderen van dezelfde leeftijd en van hetzelfde geslacht. Zuigelingen of kinderen die niet goed gedijen, lijken dramatisch kleiner of korter dan andere kinderen van dezelfde leeftijd.

Is een slechte gewichtstoename hetzelfde als falen om te gedijen?

Hoewel de term “failure to thrive” gebruikt wordt voor slechte gewichtstoename, vermijden wij deze term omdat hij dubbelzinnig is [1]. Een slechte gewichtstoename is eerder een teken dat een bepaald probleem beschrijft dan een diagnose.

Is “failure to thrive” hetzelfde als ondervoeding?

Failure to thrive (FTT) is een symptoom, geen diagnose. Ondervoeding is een diagnose die meer accuraat ontoereikende voeding beschrijft en kan worden bepaald via klinische beoordeling.

Gaat “failure to thrive” vanzelf over?

Als uw kind vroeg behandeld wordt, zou het normaal moeten kunnen groeien, behoudens ernstige medische problemen. Niet behandelde groeiachterstand kan leiden tot complicaties op lange termijn, waaronder: leerproblemen.

Heeft “failure to thrive” invloed op de hersenen?

De aandoening, die ook in verband kan worden gebracht met verwaarlozing of mishandeling van kinderen, wordt meestal gediagnosticeerd in de kindertijd, maar kan zich op elke leeftijd ontwikkelen. Kinderen met FTT die geen behandeling krijgen, worden geconfronteerd met uitdagingen op lange termijn, zoals een abnormale ontwikkeling van de hersenen, vertraagde mijlpalen zoals omrollen of lopen, en zelfs een vertraagde puberteit.

Wat kan ervoor zorgen dat een kind niet aankomt?

Als je bang bent dat je kind niet zo aankomt als zou moeten of je vermoedt een van deze oorzaken, roep dan de hulp in van de behandelend arts van je kind. Je kind moet een lichamelijk onderzoek ondergaan, waarbij de arts zal kijken naar tekenen dat het niet genoeg calorieën binnenkrijgt of naar mogelijke medische aandoeningen.

Heeft het niet gedijen invloed op de lengte?

Belangrijke punten over falen van gedijen bij kinderen Failure to thrive is een trage lichamelijke ontwikkeling bij een baby of kind. Het wordt veroorzaakt doordat een baby of kind niet genoeg voeding krijgt. Een kind met FTT loopt risico op problemen zoals kleine lengte, gedragsproblemen en ontwikkelingsachterstand.

Hoe kan ik mijn baby dikker maken?

De beste voeding om je baby te helpen aankomen – Video №1 | Start tijd – 4:49

Waarom komt mijn baby niet aan?

Er zijn drie redenen waarom baby’s niet aankomen: ze krijgen niet genoeg calorieën binnen, ze nemen geen calorieën op of ze verbranden te veel calorieën. Volwassen pasgeboren baby’s moeten ongeveer elke 3 uur 1,5 tot 2 ons moedermelk of flesvoeding binnenkrijgen. Premature baby’s hebben meer calorieën nodig dan voldragen baby’s.

Maakt Abidec baby’s dik?

Het is verklaarbaar, abidec bevat multivitaminen die helpen de eetlust van baby’s te stimuleren en op te voeren. Het is dus heel erg waar dat abidec gewichtstoename bij baby’s kan veroorzaken. Dus als u wilt dat uw baby wat aankomt of vaker eet, geef haar/hem dan abidec en controleer het gewicht van uw kind een of twee maanden daarna.

Wat moet een moeder die borstvoeding geeft eten om het gewicht van haar baby te verhogen?

Neem 2-3 keer per dag eiwitrijke voeding zoals vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivel, bonen, noten en zaden. Eet drie porties groenten, waaronder donkergroene en gele groenten per dag. Eet twee porties fruit per dag. Neem volkoren granen zoals volkoren brood, pasta, ontbijtgranen en havermout op in je dagelijkse voeding.

Kan baby aankomen als moeder dat niet doet?

Normaal gesproken zal een baby, ongeacht de gewichtstoename van de moeder, op de juiste manier groeien en zich ontwikkelen.

Welke formule maakt baby mollig?

Baby’s die flesvoeding op basis van koeien krijgen, hebben meer kans om snel aan te komen in vergelijking met baby’s die flesvoeding krijgen met voorverte eiwitten. Baby’s die in de eerste vier maanden snel in gewicht toenemen, hebben een grotere kans om op 20-jarige leeftijd zwaarlijvig te zijn.

Hoe kan ik de gewichtstoename van mijn baby versnellen?

Er zijn verschillende eenvoudige dingen die bewezen hebben te helpen bij gewichtstoename:Stop of verminder vaste voeding, vooral als de baby jonger is dan 6 maanden. Slaap dicht bij uw baby (dit verhoogt de prolactine en de frequentie van het zogen). Leer babymassage – het is bewezen dat dit de spijsvertering en gewichtstoename verbetert.

Hoe kan ik mijn baby mollig maken?

Bied volvette zuivelproducten aan: Voeg geraspte kaas toe aan soepen of strooi het over rijst en pasta om de calorieën toe te voegen waar je naar op zoek bent. Zoek naar volvette yoghurt, maar sla die met veel suiker over. Kies uw fruit: Bied je baby bananen, peren en avocado’s aan in plaats van appels en sinaasappels.

Vorig artikel

Hoe zorg ik ervoor dat e-mails in mijn Postvak IN terechtkomen?

Volgend artikel

Hoe heet een kattenmeisje?

You might be interested in …

Wat symboliseert het dragen van groen?

Toen ik zwart droeg naar zakelijke bijeenkomsten in San Francisco, werd ik gezien als geraffineerd. Maar als ik zwart droeg naar vergaderingen in bepaalde kleine schooldistricten, werd ik als afstandelijk beschouwd. Een verandering van garderobekleur […]