Waarom Regio FoodValley meer slagkracht nodig heeft

Interview met Gert Boeve, Secretaris-Directeur van Regio FoodValley.

 

“We staan nog onvoldoende op het netvlies van ondernemers.”

 

 

Het voedingsvraagstuk wordt steeds groter en daarmee steeds belangrijker. Volgens de United Nations hebben in 2050 ruim 9 miljard mensen 70% meer voedsel nodig dan er op dit moment wordt geproduceerd. Dat vraagt een fundamentele aanpassing van het huidige voedingssysteem. Dit kan niet door een enkel bedrijf bereikt worden, maar alleen door intensieve samenwerking.

kaart-regio-food-valleyAls Secretaris-Directeur van Regio FoodValley is Gert Boeve sinds februari verantwoordelijk voor de samenwerking tussen Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Wageningen en Veenendaal. Daarnaast is hij Directeur van de Triple Helix-samenwerking. Dagelijks zet hij zich in om van FoodValley een economische topregio te maken. Wat drijft hem, hoe kan de kracht van FoodValley groeien en hoe wordt de regio beter zichtbaar, ook bij ondernemers?

Positieve eerste indruk

De opdracht die Boeve bij zijn aanstelling kreeg was om meer naar buiten te treden en zelf een van de boegbeelden van Regio FoodValley te worden. “Toen ik in deze functie begon viel mij op dat er veel waardering is voor het begrip FoodValley. Bestuurlijk gezien staan de neuzen dezelfde kant op. Dat heb dat bij andere samenwerkingsverbanden wel heel anders gezien.”

“Desondanks is er veel te doen. Er is behoefte aan meer slagkracht, meer samenhang en meer samenwerking. Het uitvoeringsprogramma kent nu zo’n 25 projecten, maar de samenhang ontbreekt en er is onvoldoende sturing. We weten van elkaar niet wie wat doet. Op die manier profiteer je in mijn ogen onvoldoende van de samenwerking.”

Bewustzijn bij ondernemers vergroten

“Vorige week was ik bij een groot bedrijf in Barneveld dat overwoog ICT-personeel te werven in India. Ik maakte hen attent op het bestaan van ICT Valley. Daar waren ze blij mee. Ik zie steeds meer dat ook toonaangevende bedrijven de samenwerking zoeken met bedrijven in de buurt. Het hoeft niet perse, maar als het kan, graag.”

“Grote ondernemingen hebben vaak meer ruimte zich te verdiepen in hun omgeving en kansen die er liggen. Maar met name de kleinere MKB-bedrijven, van de eenmanszaak tot bedrijven met zo’n 20 medewerkers, zijn vooral bezig met hun primaire proces. Zij zijn zich nog te weinig bewust van de kansen in FoodValley.”

FoodValley regio - Veenendaal - Het Vizier - innovatie-“Wat we de komende jaren daarom nodig hebben, is een nieuwe agenda, die inhoudelijk beter aansluit bij wat ondernemers nodig hebben. Met thema’s die bij ondernemers leven. Als je bijeenkomsten organiseert rondom thema’s waar ondernemers belang bij hebben, komen ze wél. Dan raak je ze en zien ze de relevantie. Daarnaast blijft het leggen van verbindingen belangrijk. Kennisinstellingen worstelen met de vraag: ‘hoe kunnen we onze kennis laten leven bij ondernemers, hoe komen we in contact met bedrijven?’ ”

Meer trots mag

“We staan nog onvoldoende op het netvlies van ondernemers. Er gebeurt van alles rondom de strategische agenda, maar we plakken er nog te weinig de sticker op van FoodValley. Het zit niet zo in de volksaard om trots op jezelf te zijn. Mensen hier zijn bescheiden.”

“Ik heb gesprekken gehad met FoodValley NL om samen de marketing op te pakken. We moeten meer zichtbaar maken wat hier gebeurt. Zowel extern als intern richting bewoners en ondernemers. Als ik in gesprekken met ondernemers vraag, wat FoodValley precies is, vinden ze het lastig daarop antwoord te geven. Ik zou willen dat over 1 of 2 jaar, ondernemers in een paar zinnen kunnen vertellen wat FoodValley is en wat het voor hen betekent.”

Regeerakkoord

FoodValley in regeerakkoordRegio FoodValley staat genoemd in het nieuwe regeerakkoord. “Het zijn slechts een paar regels, maar ik vind dit heel betekenisvol. Het regeerakkoord zet nog steeds in op het topsectorenbeleid. Het opnemen van FoodValley is een stukje erkenning van het kabinet. Het vindt deze regio kennelijk belangrijk als het gaat om onze bijdrage aan de BV Nederland op het gebied van agri-food.”

“FoodValley bestaat uit 8 gemeenten die niet alleen een verschillend economisch profiel hebben, maar ook cultureel onderling sterk verschillen. Ondanks deze verschillen werken we goed samen. En dat komt doordat het dragend thema van FoodValley gebouwd is op een sterke, vitale regio.”

FoodValley is toe aan een volgende fase. Juist deze ontwikkelopgave vind ik zo mooi aan mijn baan. Mijn agenda zit vol met afspraken. En zeker niet alleen bij mij op kantoor!”

Over Gert Boeve

Gert BoeveGert Boeve is Secretaris-Directeur van Regio FoodValley. Hij is in deze functie zowel Directeur van het regiokantoor van FoodValley in Ede als directeur van de Triple Helix. Van 2008 tot 2013 was Boeve CDA-wethouder Economische Zaken in de gemeente Amersfoort. Daarna deed hij opdrachten voor onder meer de gemeente Arnhem. In zijn vrije tijd is Boeve toezichthouder bij een aantal zorgorganisaties.

Ook ondernemen in FoodValley?

Joop Camminga

Op Het Vizier zijn bouwkavels te koop en er zijn kant-en-klare bouwplannen ontwikkeld.

Joop Camminga van Het Vizier: “We helpen ondernemers graag bij het realiseren van nieuwbouw voor hun bedrijf. Álle ondernemers. Ik nodig MKB-bedrijven nadrukkelijk uit om contact met mij op te nemen. Samen bespreken we dan de mogelijkheden voor uw bedrijf. Tel. 088 – 70 70 260 / 06 – 14915950.