Veenendaal Energieneutraal biedt ondernemers concrete doelen

Veenendaal wil in 2035 net zoveel energie opwekken als verbruiken. Bedrijfsleven en gemeente hebben afspraken gemaakt hoe ze hieraan kunnen voldoen. Vorig jaar tekenden beide partijen het Energieconvenant. Wat zijn de afspraken in dit convenant en waarom is het aantrekkelijk voor Veense bedrijven om mee te doen?

 

 

15 Procent energiebesparing tot 2021

Anne WesthoffVeense bedrijven streven samen naar 15% energiebesparing in 2021. Verder is het doel dat bedrijven 5% van de energie lokaal en duurzaam opwekken. Anne Westhoff van de gemeente Veenendaal is Programmamanager Energieneutraal. “We willen in 2035 energieneutraal zijn, maar het programma richt zich op 5-jaarstermijnen. Op die manier werken we in elke fase toe naar een concreet doel. Heel concreet en inzichtelijk.”

Gedragsverandering ziet Westhoff als een van de belangrijkste voorwaarde voor het behalen van de gestelde energiedoelen. “We investeren niet alleen in (technische) maatregelen om energie te besparen duurzame energie op te wekken. Het programma zet ook in op het vergroten van het energiebewustzijn bij bewoners en bedrijven. Zodat iedereen goed is voorbereid op de toekomst.”

Energiemanager helpt bedrijven op weg

Energiemanager Laurens WiersmaDe terugverdientijd van veel energiebesparende maatregelen ligt tussen de één en de vijf jaar. De terugverdientijd kan soms nog korter door speciale regelingen zoals extra investeringsaftrek of subsidie. Om bedrijven hierin wegwijs te maken, heeft Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal Energiemanager Laurens Wiersma aangetrokken. Hij helpt bedrijven op weg naar een energieneutrale bedrijfsvoering. Ook kleinere bedrijven kunnen een beroep op hem doen.

Wiersma: “Vaak ontbreekt de tijd bij deze bedrijven om uit te zoeken hoe ze moeten overgaan op duurzame energie. Voor bedrijven die het convenant tekenen, maak ik een gratis quickscan ter waarde van € 500,-. Ik breng hiermee in kaart hoe ondernemers kunnen voldoen aan de wetgeving. En vervolgens zet ik op een rij met welke maatregelen ze kunnen verduurzamen en geld kunnen besparen.”

Energieneutrale huisvesting

circulair bouwen Her Vizier VeenendaalOp Businesspark Het Vizier zijn voor bedrijven energieneutrale bouwplannen ontwikkeld. Plannen waarmee u direct aan de slag kunt. De nieuwe kantoren maken gebruik warmte-koude-opslag en zijn voorzien van talrijke energiebesparende voorzieningen. Zoals triple beglazing, zwaar geïsoleerde kozijnen en energiezuinige LED-verlichting.

Meer informatie?
Bel met Joop Camminga van Het Vizier op 088 – 70 70 260 | 06 – 14915950.

 

Bronnen:
nieuweenergieveenendaal.nl
veenendaalsekrant.nl