Staand vergaderen. Goed idee?

Staand vergaderen zonder tafelStaand vergaderen levert een tijdwinst van 34% op. En in die kortere tijd bedenken we evenveel oplossingen en nemen we evenveel besluiten. Dit blijkt uit een onderzoek van Washington University onder 214 studenten. Staand vergaderen zou de dynamiek van het groepsproces én de productiviteit stimuleren.

Ook onderzoeken van TNO tonen aan dat staand vergaderen een stuk effectiever is dan zittend overleg. Altijd staand vergaderen dus of toch niet?

 

Staand vergaderen maakt alerter

Staand vergaderen Peter Vink, hoogleraar industrieel ontwerp op de TU Delft, was in 2009 de opsteller van het TNO-onderzoek. “Mensen zijn actiever en alerter als ze staan.” Staand vergaderen is fysiek inspannender dan vergaderen vanuit een comfortabele vergaderstoel. Dit zorgt ervoor dat de vaart er meer in blijft en deelnemers sneller tot beslissingen komen.

Bij sommige bedrijven is kort vergaderen onderdeel van de bedrijfsfilosofie. Een korte update van bijvoorbeeld een project in maximaal 15 minuten. Staand vergaderen is goed voor de creativiteit en het stimuleert mensen om samen te werken.

De van televisie bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, gaat nog een stapje verder. Hij raadt zelfs aan om lopend te vergaderen. Want “een goede doorbloeding zorgt voor meer bloed in de hersenen en betere ideeën”.

Goed voor de gezondheid

staand-vergaderen-kantoorInmiddels weten we dat lang zitten ongezond voor ons is. Volgens epidemioloog, Hidde van der Ploeg van het VU medisch centrum, kan meer staan – in algemene zin – er voor zorgen dat je langer leeft. Hij volgde ruim 4 jaar een groep van meer dan 200.000 mensen van 45 jaar en ouder. Hij kwam onder andere tot de conclusie dat de groep die dagelijks 2 tot 5 uur stond, een 10% lagere kans had om te overlijden dan de groep die 0 tot 2 uur stond.

Nadelen staand vergaderen

Altijd staand vergaderen dus? Nee, dat nou ook weer niet. Bij vergaderingen langer dan 1,5 uur, werkt staand vergaderen nadelig. “Te vermoeiend”, volgens Vink. Verder is staand vergaderen in het nadeel van de kleinere medemens. Deze kan zich letterlijk ‘een maatje te klein’ voelen. Kleinere mensen moeten opkijken naar de langere collega’s wat een nadeel kan zijn. In dat geval is half-staand vergaderen een beter idee.

Vergaderen in uw eigen nieuwe kantoor?

Graag vertellen wij u meer over het realiseren van uw eigen nieuwe kantoor- of bedrijfspand. Over beschikbare bouwkavels en kant-en-klare bouwplannen. Neem vandaag nog contact met Joop Camminga van Businesspark Het Vizier Veenendaal: 088 – 70 70 266 of 06 – 14915950.

 

Bronnen:
Ad.nl
Mt.nl
Minder-zitten.nl