Vraag naar kantoren blijft stijgen. Profiteren regio’s mee?

Kantorenmarkt 2018In 2017 is de vraag naar kantoorruimte gestegen. De economie zit in de lift en het personeelsbestand van veel bedrijven groeit. Bedrijven hebben behoefte aan meer vierkante meters. Maar de voorraad hoogwaardige kantoren in de vier grote steden slinkt. Het alternatief: kantoorruimte in de regio?

 

 

Vier grote steden profiteren het meest

Dynamis deed onderzoek naar de kantorenmarkt in 2017. Volgens hun jaarreportage Sprekende Cijfers Kantorenmarkt 2018 (pdf), groeide het aantal opgenomen vierkante meters kantoorruimte in 2017 met 10%. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag profiteerden het meest van de toenemende vraag op de kantorenmarkt. Het beschikbare aanbod daalde landelijk met 15%, in de 4 grote steden zelfs met 18%.

 

Krapte is uitdaging voor regio’s

Vraag nieuwbouw kantoren neemt toeVoor veel kantoorgebruikers sluit het overblijvende beschikbare aanbod in de 4 grote steden niet meer aan hun de wensen over locatie, comfort en duurzaamheid. Bedrijven zijn genoodzaakt te zoeken naar alternatieve locaties. Hier ligt dus een belangrijke uitdaging voor omliggende regio’s. Het is nú het moment zich te presenteren als aantrekkelijk alternatief.

 

OV en duurzaam

NS Station Veenendaal-De KlompVoorwaarde voor een aantrekkelijke vestigingsplaats buiten de vier grote steden, is de aanwezigheid van openbaar vervoer. Andere voorwaarde is duurzaamheid. In 2023 moet elk kantoorpand minimaal in het bezit zijn van Energielabel C. En in 2030 minimaal energielabel A. Steeds meer bedrijven zullen zich de komende jaren moeten oriënteren op locaties buiten de Randstad. Goed bereikbare locaties met een duurzaam aanbod of mogelijkheid tot duurzame nieuwbouw.

 

FoodValley in de lift

Een van de mogelijke alternatieve vestigingslocaties is de FoodValley regio. Het voedselvraagstuk is actueler dan ooit. Naast voedinggerelateerde bedrijven, ontdekken ook steeds meer andere ondernemers hun kansen in deze regio. Toeleverende bedrijven, bijvoorbeeld in de IT.

 

Op zoek naar een locaties voor uw bedrijf?
Businesspark Het Vizier is het kloppend ICT-hart van FoodValley. Op Het Vizier zijn bouwkavels beschikbaar en er zijn kant-en-klare bouwplannen waarmee u direct van start kunt.

Bel Joop Camminga voor meer informatie op 088 – 70 70 266 | 06 – 14915950.

 

 

Bronnen:
facto.nl
Jaarreportage Sprekende Cijfers Kantorenmarkt 2018

Foto jaarreportage:
Dynamis