INTERVIEW met Jesse van Eenbergen – Prominent Vastgoed

“Bestaande kantoorgebouwen hebben het moeilijk, vraag naar nieuwbouw stijgt”

 

 

 

 

De vraag naar kantoorruimte zit de laatste jaren in de lift. Bedrijven groeien uit hun jas en gaan op zoek naar een beter passend kantoor. Steeds vaker speelt duurzaamheid hierbij een rol. Jesse van Eenbergen is makelaar bij Prominent Vastgoed. “Oude kantoorpanden hebben het moeilijk.”

 

Leegstand verouderde panden neemt toe

In 2023 moeten alle kantoorpanden minimaal energielabel C hebben. Zonder een ‘C’ op de deur, mag het pand niet als kantoor worden gebruikt, verhuurd en gehuurd. “Al een tijdje merken we dat het verhuren en verkopen van oudere kantoorruimte lastiger is. Deze panden voldoen niet meer aan de huidige eisen. Qua comfort, maar ook qua duurzaamheid. De huurprijzen liggen wellicht lager dan bij nieuwbouw, maar ondernemers zijn uiteindelijk duurder uit door de maandelijks terugkerende hogere exploitatie- en energiekosten.”

 

Duurzame panden volledig bezet

“Wat we ook merken is dat het besef bij ondernemers over duurzaamheid groeit. Ze realiseren zich steeds meer dat een duurzaam kantoor hun kosten bespaart. De meest gebruikte duurzame maatregelen zijn op dit moment LED-verlichting, zonnepanelen, een warmte-koude-installatie, vloerverwarming en HR++ beglazing. Deze maatregelen zijn energie- en kostenbesparend én zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Wat we daarnaast zien is dat ondernemers echt graag willen bijdragen aan een beter milieu en een schonere omgeving.”

 

Ook in Veenendaal is de voorkeur voor duurzame, moderne panden duidelijk zichtbaar. “Duurzame panden zijn op dit moment volledig bezet. Bij de oudere panden zien we dat huurcontracten minder vaak worden verlengd. Hierdoor groeit de leegstand. We moeten nu gaan nadenken wat er met de verouderde kantoorpanden gebeurd. Slopen? Herbestemmen voor wonen? Dat laatste is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een gevaarlijke stoffen route, waarbij geen woningen in de buurt mogen worden gebouwd.”

 

Veenendaal is populair

Jesse van Eenbergen met zakelijk partner Pepijn van Asch

Jesse van Eenbergen (r) met zakelijk partner Pepijn van Asch

Veenendaal is geliefd bij ondernemers in FoodValley. “Veenendaal ligt heel centraal in het land en is goed bereikbaar via de A12, A30 en met het openbaar vervoer. We zien dat ondernemers uit Utrecht, Maarn en Bunnik hun zoekgebied qua huisvesting vergroten, ook richting Veenendaal. Dit komt doordat kantoorruimte in de Randstad steeds schaarser en duurder wordt. Ondernemers uit de regio Utrecht verschuiven hun blikveld nu steeds meer naar het midden van het land.”

 

Slechts één nieuwbouwlocatie

circulair bouwen Her Vizier Veenendaal

Kantoornieuwbouw op Het Vizier Veenendaal.

Een van de locaties die op dit moment in Veenendaal de aandacht van ondernemers trekt is Businesspark Het Vizier. “Dat is hier de enige nieuwbouwlocatie voor bedrijven. We zien de interesse voor deze locatie toenemen. Is ook wel logisch. Het ligt direct aan de A12 en het is al de thuisbasis van aansprekende bedrijven als Cegeka en Van der Valk Hotel Veenendaal. Groot voordeel van nieuwbouw is dat je als bedrijf volledig kunt aanhaken bij de nieuwste duurzame technieken. Het is een investering maar je weet zeker dat je voor langere tijd niets aan je gebouw hoeft te doen. Op den duur plukken bedrijven hier de vruchten van.”

 

Fiscaal en financieel voordeel?!

Fiscaal voordeel - duurzaam ondernemenInvesteren in duurzaamheid kost geld, maar wordt vanuit de overheid beloond met subsidies en fiscaal voordeel. Ook bieden banken aantrekkelijke vormen van groenfinanciering voor bedrijven die investeren in een duurzaam pand. Voor veel ondernemers nog onbekend terrein.

 

“Bedrijven weten lang niet altijd wat de mogelijkheden zijn en hoe je gebruik maakt van subsidies en andere fiscale en financiële voordelen. Ondernemers zijn druk met het runnen van hun bedrijf. Ze hebben en nemen niet de tijd zich hierin te verdiepen. Ik denk dat het heel erg nodig en handig voor ze is als er meer voorlichting komt op dit gebied.”

 

 

Duurzame kantoren op Businesspark Het Vizier
Joop Camminga van Businesspark Het Vizier: “We helpen ondernemers graag bij het realiseren van duurzame nieuwbouw voor hun bedrijf. Daarbij hoort ook advies over hoe je maximaal rendement uit je pand haalt, zowel op financieel als fiscaal gebied.”

Tel. 088 – 70 70 260 / 06 – 14915950.
Of ontvang de gratis brochure.

 

Over Prominent Vastgoed
Prominent VastgoedIn 2013 nam Jesse van Eenbergen samen met compagnon Pepijn van Asch Prominent Vastgoed over. Sindsdien waait er een compleet nieuwe wind bij Prominent. “We benaderen de markt actief. Daardoor weten we bijvoorbeeld al in een vroeg stadium welke bedrijven verhuisplannen hebben. We denken mee en brengen ondernemers op ideeën en oplossingen waar ze zelf niet zo snel aan denken.” Recentelijk zorgde Prominent Vastgoed o.a. voor de huisvesting van People Power op de Vendelier in Veenendaal.
Tel.: 0318 – 495333. Meer info: prominentvastgoed.nl