Hoe ICT Valley ondernemers enthousiast maakt

Gerrit Valkenburg - ICT Valley
Interview met Gerrit Valkenburg –
ICT Valley

“We benaderen ondernemers actief en betrekken ze bij nieuwe plannen.”

 

 

 

Al ruim 5 jaar behartigt ICT Valley de belangen van ICT-ondernemers in FoodValley. Oorspronkelijk gestart om te kijken wat er onder ondernemers leeft. Uitgegroeid tot een belangrijke gesprekspartner. O.a. als het gaat over de ICT-arbeidsmarkt en over de tweede fase van het ICT Campusprogramma in Veenendaal. Hoe neemt ICT Valley drukbezette ICT-ondernemers mee in de ambities in Veenendaal en FoodValley regio?

Accountmanager

Presentatie Gerrit Valkenburg

Gerrit Valkenburg tijdens een presentatie voor ondernemers.

Gerrit Valkenburg is secretaris van ICT Valley en directeur van SforSoftware. “Een van de belangrijkste taken van ICT Valley is accountmanagement. Dat klinkt raar, maar een goed contact met ondernemers is een absolute voorwaarde als we groei en innovatie van de ICT-sector in deze regio willen realiseren.”

“Met name de kleinere ICT-ondernemers hebben de neiging zich op de dagelijkse gang van zaken te richten. Ze zijn vaak gewoon hartstikke druk. Als ICT Valley benaderen we bedrijven daarom actief. We nodigen ze uit voor borrels en kennisevents, maar gaan ook bij ze op bezoek. We betrekken ze zo bijvoorbeeld bij de plannen uit het ICT Campusprogamma, zoals het ICT Lab, stageplekken en ICT-onderwijs. Bedrijven willen heel graag, wij helpen ze daarbij.”

Game Battle

Mooi voorbeeld van een event waarbij bedrijven in contact komen met toekomstig ICT-talent is de Game Battle. Deze Battle wordt op 23 en 24 februari voor de tweede keer door ICT Valley georganiseerd. Daar zit een gedachte achter.

Game Battle Veenendaal“Voor die jongeren is dat gamen heel leuk. Tegelijkertijd is het een uitgelezen kans ze kennis te laten maken met de mogelijkheden van ICT. En dat je daar later ook je beroep van kunt maken. Daarom nodigen we dit jaar scholieren uit van alle voortgezet onderwijs scholen in de regio. En is er verder een IT experienceplein en presentaties van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), Hogeschool Utrecht en ROC A12. Ook bedrijven zijn hier van harte welkom om te laten zien wat ze te bieden hebben.”

 

Nieuwe lichting ICT-Consultants

Een ander speerpunt van ICT Valley is het monitoren van de ICT arbeidsmarkt. “Zo’n anderhalf jaar geleden hebben we, in samenwerking met Federatie Ondernemingskringen Valleiregio, onderzoek laten doen naar de ICT arbeidsmarkt in FoodValley. Daaruit bleek dat 79% van de werkgevers groei verwacht in hun totale ICT-personeelsbestand. De gemiddelde groei voor de jaren 2016-2018 is 43,8% in FTE’s.”

Met name de vraag naar ICT-Consultants op HBO-niveau is groot. Maar binnen FoodValley is nog geen reguliere ICT-opleiding op HBO-niveau. Daar gaat in 2018 verandering in komen.

Fijne werkplek zorgt voor betrokken werknemersVolgend jaar starten aan de CHE twee nieuwe ICT-opleidingen. De onderwijsprogramma’s voor deze opleidingen zijn mede vormgegeven door input van bedrijven uit de regio. Het duurt nog even voordat de eerste lichting afstudeert, maar bedrijven weten zeker dat ze de beschikking krijgen over een arbeidspotentieel met de juiste kennis en skills. En afgestudeerden worden straks met open armen ontvangen. Die samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs is echt iets wat voortvloeit uit het ICT Campusprogramma, dat wisselwerking en kennis delen erg stimuleert.”

“Voor stageplekken willen we heel graag toe naar vaste afspraken met een flinke groep bedrijven. In het in 2016 gestarte ICT Lab gaan studenten aan de slag voor een concreet doel, voor echte klanten. Hier zijn nu alweer 4 nieuwe projecten voor aangemeld. Het ICT Lab komt goed van de grond.”

 

ICT Campus van steen?

EEntree Vonk360 VeenendaalEr is de afgelopen jaren in Veenendaal veel over gesproken: de ICT Campus. Wordt hiermee nu een virtuele campus bedoeld of is er behoefte aan een fysieke plek? Op dit moment fungeert Vonk360 aan de A12 als thuisbasis voor het ICT Campusprogramma. Ook ICT Valley maakt regelmatig gebruik van deze locatie voor borrels en events.

“Het is belangrijk dat ondernemers elkaar ontmoeten. Een vaste plek is niet perse nodig, maar een locatie als Vonk360 is wel handig. Er zijn flexwerk- en vergaderplekken en er is ruimte voor evenementen. Samenwerkingen ontstaan gemakkelijker als je elkaar ontmoet.”

 

Groeiende behoefte aan goede kantoorruimte

“We zien dat de leegstand van kantoren in Veenendaal terug loopt. Een ontwikkeling waar we heel blij me zijn. Het is echter van groot belang dat er voldoende aanbod van goede kantoorruimte blijft. Want we merken dat de behoefte aan moderne huisvesting groeit. ICT-ondernemers willen graag langs de A12 zitten.

Belangrijk is wel dat er dan goede en toegankelijke mogelijkheden zijn voor zowel grote als kleine bedrijven. Het zou geweldig zijn als op Het Vizier gebouwd gaat worden.

 

Het Vizier: voor álle ondernemers.

Joop Camminga

Joop Camminga

Joop Camminga van Businesspark Het Vizier: “We helpen ondernemers graag bij het realiseren van nieuwbouw voor hun bedrijf. Álle ondernemers. Ik nodig MKB-bedrijven nadrukkelijk uit om contact met mij op te nemen. Samen bespreken we dan de mogelijkheden voor uw bedrijf.

Tel. 088 – 70 70 260 / 06 – 14915950.
Of ontvang de gratis brochure.

Over ICT Valley

ICT Valley VeenendalStichting ICT Valley verbindt bedrijven, professionals en onderwijsinstellingen in de ICT-sector in de FoodValley. Het delen van kennis, kunde en informatie is daarbij het belangrijkste middel. ICT Valley organiseert regelmatig borrels en kennisevents. Nieuw in 2018: cross-sectorale events tussen ICT en food, tech en health. Meer info: ictvalley.nl.