INTERVIEW – Het circulaire kantoor is hot!

 

MD2A_Ton_Bons kopieInterview met architect Ton Bons –
MD2A ‘meer dan alleen architectuur’

 

 

 

 

Duurzaam bouwen, slim bouwen, circulair bouwen. Grote kans dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien gaan ontwikkelingen in de bouw heel snel. “Nieuwsgierigheid is voor een goede architect een onmisbare eigenschap”, aldus Ton Bons, architect bij architectenbureau MD2A in Veenendaal.

Het circulaire kantoor is hot. Wat houdt dit precies in, wie heb je nodig? En welke circulaire toepassingen zorgen voor zo’n heerlijk werkklimaat?

Circulair versus duurzaam

Flexibel interieur kantoorinrichting

Flexibel en demontabel kantoor. Ontwerp Wim Nauta.

“Waar duurzaam vooral gaat over klimaat en energiebesparing, gaat circulair een stap verder. Circulair gaat ook over de footprint, het grondstofverbruik en over het hergebruiken van materialen.”

“Bij circulaire bouw gaat het ook over het flexibel gebruiken van een gebouw. Is het niet meer geschikt voor het doel waarvoor het is neergezet, dan kun je het demonteren zonder dat je het destructief sloopt. Dit betekent bijvoorbeeld dat je in de constructie onderdelen niet verlijmt, maar droog monteert. Een nieuwe bestemming voor een pand of een nieuwe indeling vragen zo geen onnodig gebruik van nieuwe materialen.”

Nieuwsgierige architect en creatieve installatie-adviseur

Over waar je als ondernemer op moet letten bij het realiseren van een circulair gebouwd kantoor is Bons duidelijk: “Het belangrijkst blijft de locatie. Vervolgens bepaal je welke sfeer je wilt neerzetten in je kantoor.”

Dan komt de architect erbij. “En tegelijkertijd, op gelijkwaardig niveau, de installatie-adviseur. Een creatieve installatie-adviseur die visie heeft op de hoeveelheid installaties die nodig is voor een prettige werkklimaat. Die meedenkt over luchtstromen, koeling, tocht en natte jassen in een gebouw.”

“De architect combineert kunst en kunde en zorgt voor een stevig ‘fundament’ als concept voor het circulaire kantoor. Een goede architect is nieuwsgierig, heeft en visie en belet met praktisch inzicht dat ondernemers te grote (innovatie-)risico’s nemen.”

Aanzienlijk lagere exploitatiekosten

MD2A is o.a. verantwoordelijk voor de ontwerpen van De Majoor, De Jagers en De Grenadiers op Businesspark Het Vizier in Veenendaal.

Impressie De Majoor

Impressie De Majoor op Het Vizier

Aan de hand van deze kantoorprojecten, illustreert Bons een aantal voorbeelden van circulaire toepassingen. “We hebben in deze ontwerpen het gebruik van fossiele brandstoffen maximaal beperkt door toepassing van warmte-koude-opslag in de bodem. Deze wordt vervolgens gevoed door warmteproductie uit de kantoren zelf.”

“Verder zijn al deze gebouwen voorzien van een hypermodern installatieconcept en is er geen overlast van teveel aan zoninval door meegebouwde zonwering. Uiteraard is overal gebruik gemaakt van LED-verlichting.”

“Al deze toepassingen bieden belangrijke voordelen. Ondernemers besparen ten eerste enorm op exploitatiekosten: deze bedragen 10 euro per m2, waar ze in een doorsnee gebouw nu nog zo’n 35 euro per m2 per jaar bedragen.”

Werken in een circulair kantoor veel aangenamer

“Daarnaast zorgen ze voor een aanzienlijke verbetering van het binnenklimaat. Werken in een circulair kantoor is gewoon heel aangenaam omdat over alle details is nagedacht. Natuurlijke ventilatie, koeling van het gebouw, het gebruik van daglicht en het tegengaan van teveel aan rechtstreeks zonlicht. Tot slot is een circulair kantoor toekomstbestendig omdat zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van demontabele en flexibele constructies.”

Tapijt met sensoren

Tapijt in kantoorSteeds vaker worden in kantoren sensoren geplaatst voor het meten van verschillende data. Ook dit past heel goed in een circulair concept.

Bons: “Een mooi voorbeeld is tapijt. Een tapijtleverancier legt tapijt in een kantoor. De gebruiker betaalt niet voor dit tapijt, maar voor het aantal gebruiksuren, zeg maar ‘loopuren’. De koper wordt geen eigenaar van het tapijt, maar betaalt voor het daadwerkelijke verbruik. De sensoren meten het aantal stappen en geven aan wanneer het tapijt gereinigd en vervangen moet worden.”

“De circulaire gedachte zit ‘m hierin dat de leverancier een goed tapijt zal leveren omdat hij er geen belang bij heeft dit na een paar jaar alweer te vervangen. Het tapijt gaat langer mee en verspilling wordt zo minder.”

Oogsten uit je eigen energietuin

Tot slot vertelt Bons een anekdote uit een gesprek met een grote IT-ondernemer uit Veenendaal. “Deze ondernemer vertelde me over het ‘moestuinprincipe’. Zorg dat je helemaal geen gas- of elektra meer nodig hebt en investeer zelf meer in duurzame oplossingen. Zo bespaar je enorm op exploitatiekosten en verdien je de investering eigenlijk in heel korte tijd terug. Daarna begint het echte verdienen en oogst je uit je eigen energietuin!”

Meer over architectenbureau MD2A

Geïnteresseerd in ondernemen op Het Vizier?

Het Vizier is het ICT-hart van FoodValley. Een regio die zicht razendsnel ontwikkelt. ICT is daarbij een onmisbare bouwsteen. Cegeka, Detron, Bartosz en Squerist hebben al voor Het Vizier gekozen voor Het Vizier.
Er zijn bouwkavels en kant-en-klare bouwplannen beschikbaar.

Meer info?

Bel rechtstreeks met Joop Camminga via 088 – 70 70 260 | 06 – 14915950 of vraag de gratis brochure aan.