Energielabel C: gaat u dat redden?

Energielabel C kantoorgebouwenVanaf 2023 moeten alle kantoorgebouwen, groter dan 100 m2, minstens energielabel C bezitten. En in 2030 minstens energielabel A. Gebeurt dit niet, dan mag het gebouw niet meer verhuurd worden. Eigenaren van energieslurpende panden moeten hun gebouwen dus zuiniger maken. Niet iedere ondernemer is zich bewust van de dwingende afspraken in het Energie-akkoord. Gaat u dat redden en hoe pakt u dit aan?

 

 

Ruim 35.000 kantoorgebouwen voldoen nog niet

Van de bestaande bouw voldoet ruim 50% van de gebouwen nu nog niet aan de minimumeis van energielabel C. Dit zijn zo’n 35.000 panden die energie-onzuinig zijn of (nog) geen energielabel hebben. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is en maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen nodig en mogelijk zijn. Via www.ep-online.nl checkt u welk energielabel uw kantoor heeft.

 

Energielabel C, A of nieuwbouw?

Energielabel c of a?Als energielabel A in 2030 verplicht is, is het dan niet verstandiger om direct voor dit label te gaan en Energielabel C over te slaan? Zeker omdat de overheid wil dat in 2050 alle utiliteitsgebouwen energieneutraal moeten zijn? Ja, natuurlijk is dat beter. Maar er moet dan wel meer budget zijn voor aanpassingen van het gebouw. En dat kan een probleem zijn. Een ander probleem wat speelt bij het verduurzamen van een gebouw is overlast voor de gebruiker. Van werken in de herrie en tussen het stof wordt geen enkele gebruiker blij. Als u als gebruiker/eigenaar de investering en overlast optelt, kunt u tot de conclusie komen dat nieuwbouw zeker een slimme optie kan zijn.

 

In vijf stappen naar energielabel C

Energielabel CHeeft uw pand op dit moment energielabel D t/m G, dan is het tijd voor actie!

Hoe komt u naar energielabel C?

Stap 1:
Check uw energielabel op
www.ep-online.nl
Met de Energiebesparingsverkennner Kantoren checkt u welk energielabel uw kantoor op dit moment heeft. Dit label laat zien hoe energiezuinig een gebouw is. Ook maakt het duidelijk welke energiebesparende maatregelen nodig zijn.

Stap 2:
Vraag maatwerkadvies bij een energie-adviseur.

Dit heet een energieprestatie-advies (EPA). De adviseur signaleert verbetermogelijkheden en berekent de kosten. Laat u de aanbevolen maatregelen uitvoeren, dan kunt u voor het advies subsidie aanvragen.

Stap 3:
Verken financiële regelingen
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met subsidies, zoals de EIA, ISDE en SDE+.

Stap 4:
Voer de maatregelen uit.
Is er financiële ruimte, doe dan net dat stapje extra richting energielabel A. Zo bereid u het gebouw alvast voor op vereiste aanpassingen in de toekomst.

Stap 5:
Laat een nieuw energielabel opstellen.

Dit regelt u met de energie-adviseur uit stap 1.

Of nieuwbouw?

Duurzaam kantoorgebouw Het Vizier Veenendaal

Duurzame kantoorgebouwen op Het Vizier – Veenendaal.

U kunt ook kiezen voor een nieuw, energieneutraal kantoorpand. Op ons Businesspark zijn bouwkavels beschikbaar en liggen kant-en-klare bouwplannen voor u klaar. Deze plannen omvatten circulaire kantoorpanden voor zowel MKB-bedrijven als multinationals. Laat u vrijblijvend informeren.

Bel voor meer informatie met Joop Camminga van Het Vizier op 088 – 70 70 260 | 06 – 14915950.
Of ontvang de gratis brochure van Het Vizier.

 

Bronnen:
duurzaamgebouwd.nl
rvo.nl