BENG vervangt EPC. Waarom en wat is het?

beng-indicatoren-kantoorVanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwe gebouwen. Na 25 jaar nemen we afscheid van de energieprestatiecoëfficiënt EPC. Daarvoor komen drie nieuwe eisen van BENG in de plaats. BENG staat voor ‘Bijna EnergieNeutraal Gebouw’. Waarom BENG en wat houden de nieuwe eisen in?

 

Waarom BENG de EPC vervangt

De energieprestatie van een nieuw gebouw geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is. De huidige EPC is een optelsom van de prestaties van een gebouw op verschillende gebieden. Het geeft een totale waarde voor de energieprestatie. Scoort een gebouw goed op het ene aspect, maar slechter op een ander aspect, dan compenseert de ene score de andere. Bij BENG is dat niet meer mogelijk. Wil een gebouw voldoen aan de nieuwe energieprestaties-eisen, dan moet het voldoende scoren op de drie aparte indicatoren.

Wat zijn de BENG-indicatoren?

In BENG wordt de energieprestatie van een gebouw uitgedrukt in 3 indicatoren:

  1. BENG 1: Energiebehoefte: de hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te verwarmen en te koelen, uitgedrukt in KWh per m2 per jaar. Met vooral aandacht voor het beperken van de energiebehoefte door isolatie en slim gebruik van warmte en licht van de zon.
  2. BENG 2: Primair fossiel energiegebruik: de hoeveelheid energie uit niet-hernieuwbare bronnen in kWh per m2 per jaar. Hierbij mag je duurzaam opgewekte energie door bijvoorbeeld zonnepanelen aftrekken.
  3. BENG 3: Aandeel hernieuwbare energie: dit is het percentage hernieuwbare energie van het totale energieverbruik. Hernieuwbare energie is bijvoorbeeld de opbrengst uit zonnepanelen, warmtepompen en biomassa.

Bij BENG is het niet mogelijk een onvoldoende op de ene indicator te compenseren met een ruime score op een andere indicator. Goed isoleren is dus net zo belangrijk als het opwekken van hernieuwbare energie.

Waarop letten bij nieuwbouw?

Een architect kan u alles vertellen over de nieuwe BENG-normen. Het is belangrijk dat u, direct vanaf de start, samen met de architect en de installatie-adviseur, om de tafel gaat. Zo voorkomt u dat u achteraf energiebesparende of isolerende aanpassingen nodig heeft, die ten koste gaan van het gebouwontwerp.

Bekijk ook het nieuwste ontwerp van De Majoor op Het Vizier.
Dit kant-en-klare bouwplan biedt kantoorruimte voor MKB-ondernemers en multinationals. De Majoor is volledig ontworpen volgens de nieuwe BENG-normen.

Contact

Wilt u meer informatie over De Majoor of over een van de andere circulaire bouwplannen op Het Vizier?
Neem dan contact op met Joop Camminga, tel. 088 – 466 70 70 of 06 – 14915950.

 

Bronnen:
– rvo.nl
– passiefbouwen.nl