5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Kunt U PMS kleuren digitaal drukken?

Regelmatig wordt gevraagd of de kleuren voor uw drukwerk CMYK of PMS zijn. Voor ontwerpers en drukkers is dit algemeen bekend, maar voor een ondernemer die zijn logo of andere merkinformatie wil laten drukken kan deze vraag tot verwarring leiden.

PMS staat voor Pantone Matching Systeem (PMS), een gepatenteerde kleurruimte die wordt gebruikt in verschillende industrieën, voornamelijk drukkerijen, maar soms ook bij de productie van gekleurde verf, stof en plastic. Door de kleuren te standaardiseren, kunnen verschillende fabrikanten op verschillende locaties allemaal verwijzen naar het Pantone systeem om ervoor te zorgen dat de kleuren overeenkomen zonder direct contact met elkaar.

Hier is een voorbeeld met de kleur Groen:

Om bovenstaand groen te drukken moet het worden opgesplitst in vier verschillende delen.

Om dit groen te drukken gebruiken we de Pantone inkt voor Pantone kleur 362 en hoeft het niet te worden opgesplitst. Als u een logo laat maken van deze kleur inclusief verschillende schermen (tinten) van dit groen zou er maar één plaat nodig zijn voor het logo.

De bovenstaande afbeelding van het oranje is een voorbeeld van wat er gebeurt als je een PMS kleur omzet naar CMYK. Bij het gebruik van web printers zoals Vista Print of een andere zetten ze je PMS kleur om naar CMYK. Deze swatch laat zien hoeveel kleurkracht er verloren gaat bij het omzetten van een Pantone kleur naar CMYK.

Bij de drukkerij werken we regelmatig met PMS kleuren. Deze kleuren bieden een tonaal bereik dat CMYK niet heeft (zie boven oranje). We hebben stalenboeken waarmee we de PMS waarde kunnen vinden voor elk type CMYK werk dat u in het verleden heeft gedaan.

Een beetje meer over kleur…

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Geel en Zwart. Dit zijn de primaire kleuren voor drukwerk. Waar wij allen opgroeiden met de wetenschap dat geel en blauw groen maken en geel en rood oranje, groeide de drukindustrie op met de wetenschap dat het variëren van de hoeveelheden cyaan, magenta, geel en zwart een eindeloze reeks te drukken kleuren oplevert.

PMS staat voor Pantone Matching System kleuren. Er kan zoveel variatie in kleur zijn bij gebruik van CMYK dat Pantone een systeem heeft ontwikkeld dat consistente kleuren mogelijk maakt. Op deze manier kan een ontwerper een logo ontwerpen dat consistent zal worden afgedrukt van opdracht tot opdracht en van printer tot printer.

PMS kleuren kunnen het proces van drukken stroomlijnen en de kosten drukken. CMYK kleur vereist altijd vier platen te worden gemaakt voor een afdruk te maken, terwijl een zorgvuldig vervaardigde een of twee kleuren logo met behulp van PMS kleuren slechts twee nodig heeft om af te drukken.(meer informatie over het offset drukproces)

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kun je PMS digitaal drukken?

Digitaal drukken maakt gebruik van CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Key*), dus hoewel de nieuwste digitale drukprocessen in de buurt kunnen komen, zullen zij geen exacte Pantone-kleurovereenkomst tot stand brengen.

Kunnen digitale printers PMS kleuren afdrukken?

Bedenk dat digitale drukmachines geen PMS kleuren kunnen reproduceren; deze moeten worden omgezet naar CMYK. Deze CMYK-kleuren zijn de vier primaire kleuren die worden gebruikt voor “full-color” of “vierkleurendruk”. Gedrukte afbeeldingen op papier bestaan uit patronen van punten die zijn opgebouwd uit deze vier specifieke kleuren.

Kun je Pantone inkten gebruiken op een digitale pers?

Als je binnen een paar uur visitekaartjes moet laten drukken voor een vergadering, kan je geen Pantone kleur nauwkeurig laten drukken op een digitale drukpers. Ja, je zult in de buurt komen, maar je zult het niet precies evenaren. Het zal gewoon niet gebeuren.

Hoe druk je Pantone kleuren af?

Wanneer en hoe Pantone inktkleuren te gebruiken bij zeefdruk Kleur meestal hun doel is om dit te doen zonder de aanschaf van een aangepaste Pantone e of een hele inkt mengsysteem om hun eigen kleur te mengen meestal. Dit is om één van twee redenen. | Start tijd – 0:00

Zijn Pantone en PMS kleuren hetzelfde?

Verschil tussen CMYK & Pantone Pantone – Elke kleur is opgebouwd uit één vaste inkt die door de drukker wordt aangemaakt met een specifieke formule. De formule is elke keer hetzelfde, zodat het de meeste consistentie biedt bij het drukken. Deze kleuren zijn ook bekend als PMS (Pantone Matching System).

Is Pantone en PMS hetzelfde?

Pantone – Elke kleur bestaat uit één vaste inkt die door de drukker wordt aangemaakt volgens een specifieke formule. De formule is elke keer hetzelfde, zodat bij het drukken de grootste consistentie wordt bereikt. Deze kleuren zijn ook bekend als PMS (Pantone Matching System).

Kun je een tint van een Pantone kleur drukken?

Een 50% tint van een Pantone steunkleur wordt bereikt door gebruik te maken van een 50% halftoon raster, 100% is gewoon effen inkt. Beide worden op dezelfde plaat gedrukt. Digitale proefdrukken kunnen u geen echte Pantone steunkleur tonen, maar enkel een simulatie ervan in CMYK die zal gereproduceerd worden met behulp van halftonen.

Wat is het nadeel van het drukken met Pantone kleuren?

Het nadeel van het gebruik van Pantone-kleuren is dat ze, door de benodigde materialen en procedure, aanzienlijk duurder zijn dan vierkleurendruk en dat de doorlooptijd langer kan zijn.

Waar zijn PMS kleuren in Illustrator?

Met Adobe IllustratorOpen het bestand en gebruik het gereedschap Directe Selectie en klik op uw logo. Klik op het Kleurenpaneel aan de rechterkant van het venster. Uw PMS kleur zal worden weergegeven op het venster.

Staat PMS voor Pantone?

Pantone Matching System
Een scala aan kleuropties in effen en proceskleur U hebt waarschijnlijk wel eens van het woord PMS gehoord, wat staat voor Pantone Matching System, een gepatenteerd nummeringssysteem voor kleuren die in grafisch ontwerp worden gebruikt.

Wat is PMS-druk?

PMS staat voor Pantone Matching System. PMS is een universeel kleuraanpassingssysteem dat hoofdzakelijk voor drukwerk wordt gebruikt. Elke kleur wordt vertegenwoordigd door een genummerde code. In tegenstelling tot CMYK, worden PMS kleuren vooraf gemengd met een specifieke formule van inkten alvorens te drukken.

Hoe gebruik je PMS kleuren in Illustrator?

Adobe Illustrator Ga naar Venster > Stalenbibliotheek openen > Kleurboeken en kies “pantone solid coated” of “pantone solid uncoated”. Er opent zich een nieuw venster met alle pantone kleuren. Selecteer de kleur die u wilt gebruiken. Deze kleur wordt toegevoegd aan de kleurstalen in het venster (Venster > Kleurstalen) en kan worden gebruikt in het ontwerp.

Kun je een percentage van een Pantone afdrukken?

Elk gedrukt etiket met transparante steunkleuren zal variatie vertonen van drukpers tot drukpers, en een percentage van een Pantone kleur is niet iets dat nauwkeurig en consequent kan worden gematched. Er is geen fysieke Pantone chip voor “25% Pantone 187 C” die een persoperator kan gebruiken ter vergelijking.

Kan je op tint drukken?

Om absoluut zeker te zijn hoe een foto er uit zal zien op een getint materiaal, moet je echt een proefdruk maken (net zoals je een proefdruk zou maken voor een duotoon, aangezien je de kleuren in een duotoon niet absoluut kan simuleren met de inktset van een digitaal proefdrukapparaat). Helaas is een drukproef duur.

Is Pantone duurder om te drukken?

Het Pantone proces is consistenter en in staat om kleuren te produceren die qua tint dichter bij de kleuren liggen die in het digitale ontwerpstadium te zien zijn. Het is echter ook duurder dan CMYK in de meeste gevallen, vooral als het drukwerk klein is.

Vorig artikel

Wat is een fagosoom?

Volgend artikel

Doet snoeien pijn aan bomen?

You might be interested in …

Hoe zwaar is een grote pizza?

Blijkbaar hebben veel mensen niet goed opgelet bij het Junior Cert wiskunde, want ze zijn verbijsterd dat de oppervlakte van een pizza van 18 inch groter is dan de oppervlakte van twee pizza’s van 12 […]

Zijn er brillen voor ‘s nachts rijden?

Brillen voor ‘s nachts rijden zijn meestal brillen zonder sterkte met geel getinte glazen. Ze hebben vaak een soort antireflecterende coating om reflecties van de straatverlichting en tegemoetkomende koplampen die schittering veroorzaken te elimineren. Brillen […]

Doodt waterstofperoxide rioolvliegen?

“Gnats,” ook bekend als drain vliegen, schimmel muggen, of schimmel vliegen zijn nogal een overlast in gebieden die getroffen zijn door De Grote Overstroming van 2016. Het goede nieuws is dat er een paar eenvoudige […]