5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Kan Glazuur worden toegepast op Greenware?

Glazuren en bakken zijn twee essentiële stappen bij het maken van aardewerk. Maar als u nieuw bent in het maken van aardewerk, zult u zich afvragen wat eerst komt en welk proces u moet volgen.

Het glazuren van aardewerk wordt voornamelijk gedaan na de eerste stook. Deze eerste bakronde heet bisque bakken en verandert de klei permanent veel harder, maar nog steeds poreus genoeg om het glazuur te absorberen. Daarna kunt u het aardewerk versieren met onderglazuur, glazuur of beide, waarna u het opnieuw moet bakken. U kunt er ook voor kiezen het aardewerk slechts eenmaal te stoken.

Het klinkt allemaal ingewikkeld, maar dat is het niet. Dit artikel gaat in op alle details die u moet weten over het bakken van uw aardewerk, de juiste procedure om dit te doen, en de voordelen van enkele en dubbele brandingen.

Affiliate Disclaimer: Wij zijn ambassadeurs of affiliates voor veel van de merken die we verwijzen op de website. Als een Amazon Associate, verdien ik aan in aanmerking komende aankopen.

De processen van bakken en glazuren

Voordat we ingaan op alle details van deze essentiële processen, moeten we vermelden dat het bakken het aardewerk transformeert van klei naar keramiek. Daarom, of u er nu voor kiest om het slechts één keer of twee keer te doen (sommige pottenbakkers bakken hun potten meer dan twee keer), het belangrijkste is dat u deze stap niet overslaat bij het maken van aardewerk.

Greenware

een foto van borden en potten van groen aardewerk

Zodra u uw klei heeft gevormd of het van de draaischijf heeft gehaald, heeft u Greenware op dit punt. Greenware heeft drie stadia en is het meest fragiel in deze staat. Je moet er voorzichtig mee zijn. In het eerste stadium is het aardewerk vochtig en kneedbaar (bewerkbaar). Je kunt een tuit vormen, golven maken rond de rand, of slip aanbrengen.

Daarna moet u het groenwerk laten drogen tot het tweede stadium, dat hard leer wordt genoemd. Op dit punt kunt u alle extra klei stukken toevoegen die u wilt. Het is nog een beetje vochtig, maar u kunt het stuk gemakkelijk hanteren zonder de vorm te veranderen. U kunt het werkstuk bijsnijden, details op zijn plaats snijden, onderglazuur of slip aanbrengen zoals u dat nodig acht voordat u het laat drogen tot het uiteindelijk kurkdroog is.

Zodra uw aardewerk droog is, is het klaar voor de eerste bakronde.

Bisque bakken

foto van biskwartaardewerk

Dit is de eerste bakronde met als doel het groenbakkende aardewerk om te vormen tot een hard maar poreus materiaal dat het glazuur kan absorberen. Bovendien wordt bij het bisque bakken het organische materiaal in de klei verbrand. Als deze eerste bakronde is voltooid, is het product dat u heeft bisqueware, en het zal duurzaam en poreus genoeg zijn om het glazuur aan te kunnen.

Let bij het bakken van uw aardewerk op de temperatuur waarop u brandt. Klei wordt bisqueware bij bepaalde temperaturen. Als u de temperatuur te hoog instelt, is het aardewerk mogelijk niet poreus genoeg om zich goed aan het glazuur te hechten.

Pyrometrische kegels, ook bekend als Getuige kegels, komen van pas bij het bepalen van de juiste baktemperaturen voor uw oven. Deze meeteenheid houdt rekening met zowel tijd als temperatuur, om er zeker van te zijn dat u de juiste temperaturen krijgt.

Voor het bakken van bisque is de juiste temperatuur zodanig dat het bisqueware sterk genoeg is en toch poreus genoeg om het glazuur vast te houden. Daarom is de meest geschikte temperatuur voor het bakken van bisque 1828 °F (998 °C) Cone 06 tot 1945 °F (1063 °C) Cone 04. Als deze stap is voltooid, kunt u verder gaan met glazuren.

Glazuren en glazuurbranden

foto van geglazuurd aardewerk

Het versieren van uw aardewerk is waar meer plezier in zit. Glazuren zijn er in een verscheidenheid van kleuren en manieren om uw eigen meesterwerk te creëren.

Om het glazuur op het aardewerk aan te brengen kunt u een borstel, spons, spuitpistool, giet of dompel het hele stuk in een glazuurbad gebruiken. Kijk ook eens naar 9 glazuurtechnieken voor aardewerk om meer leuke ideeën op te doen.

Als u tevreden bent met het glazuurresultaat, laat u het stuk drogen voordat u het in de oven zet voor het glazuurbranden. Een gouden regel is; Ovens haten vocht.

Het glazuurbranden zorgt ervoor dat het glazuur het optimale smeltpunt bereikt. Net als bij het bakken van bisque, moet u ervoor zorgen dat de temperatuur goed is om te voorkomen dat het glazuur gaat kruipen.

Handige tips voor succesvol glazuurstoken:

 • Zorg ervoor dat uw keramiek schoon blijft na het bisquebakken. Het zou helpen als u de stukken ook met wegwerphandschoenen of rubberen handschoenen aanraakt om te voorkomen dat er resistente plekken ontstaan door lotions en oliën van uw handen.
 • Voordat u begint met glazuren, verwijdert u eerst alle ruwe plekken die u misschien over het hoofd hebt gezien. Nat schuurpapier werkt goed.
 • Meng en zeef uw glazuur goed voordat u het op uw aardewerk aanbrengt.
 • Breng uw glazuur aan op de manier die u wilt, totdat het glazuur zo dik is als een T-shirt.
 • Zorg ervoor dat uw glazuur volledig droog is voordat u het aardewerk in de oven plaatst voor de glazuurbrand. Als het aardewerk nog nat is, riskeert u het te ruïneren of zelfs te laten exploderen in de oven.

Voor meer tips over glazuren, lees 27 glazuur tips om de beste resultaten te krijgen van het prachtige aardewerk waar u zoveel tijd aan heeft besteed.

Kan je aardewerk in één keer bakken?

foto van geglazuurd groen aardewerk

Hoewel de meeste pottenbakkers er de voorkeur aan geven hun aardewerk ten minste twee keer te bakken, is het heel goed mogelijk dit proces over te slaan en het in één keer te bakken. In dat geval wordt het glazuur op het oppervlak van de derde fase van het groenbakken (Bone Dry) gedaan. Pottenbakkers die meestal deze methode gebruiken zijn professionals die hun eigen glazuren maken om compatibel te zijn met een enkelvoudige brand. Het is essentieel op te merken dat niet alle glazuren geschikt zijn voor één brandgang. De meeste commerciële glazuren zijn eerst ontworpen voor een bisque brand. Bij een enkelvoudige brand is het organische materiaal nog niet van de klei afgebrand, waardoor er ruimte is voor fouten bij het branden.

De enkelvoudige stooktechniek gebruikt glazuren met een hoger kleigehalte. U zult moeten experimenteren om het glazuurrecept te vinden dat voor u het beste werkt.

Enkel bakken is een uitdaging, omdat het veel gemakkelijker is om een fout te maken. U loopt meer kans op problemen zoals kruipen en pin-holing tijdens het glazuurproces. Sommige pottenbakkers hebben deze kunst echter onder de knie. Het is mogelijk om een uitstekende keramische decoratie te bereiken, zelfs als u maar één keer bakt. Dat is mooi, want u verbruikt minder energie en het is kostenefficiënter om één keer te stoken.

Voordelen van dubbel bakken

Welke voordelen heeft dubbel bakken en waarom zou u ervoor kiezen?

 • Het zorgt ervoor dat koolstofhoudende verbindingen in de eerste stook worden verbrand, zodat ze het glazuur niet aantasten, wat een beter eindresultaat oplevert.
 • Het wordt gemakkelijker om glazuren aan te brengen na het bisque bakken, omdat het keramiek niet het risico loopt uit elkaar te vallen of te veel van het glazuur te absorberen.
 • U kunt een fout die u tijdens het glazuren hebt gemaakt, gemakkelijk corrigeren.
 • Het is een betere keuze voor pottenbakkers die de voorkeur geven aan decoratieve technieken zoals ‘glazuurverwijdering’. U kunt bijvoorbeeld de hoge plekken van een getextureerd glazuur wegvegen.

Voordelen van enkelvoudig stoken

Hoewel enkelvoudig stoken een uitdaging vormt bij het decoreren, biedt het ook een aantal voordelen.

 • Het is minder omslachtig omdat het proces eenvoudiger is en minder tijd kost.
 • In tegenstelling tot dubbel bakken, hoeft u uw oven maar één keer te stoken. Daarom verbruikt u uiteindelijk minder energie om uw aardewerk te decoreren.
 • Wanneer u onderglazuur gebruikt, loopt u niet het risico dat het decoratieve patroon na het bakken verandert. Het onderglazuur blijft na het bakken hetzelfde.

Conclusie

U kunt uw aardewerk voor of na het bakken glazuren, afhankelijk van de techniek die u wilt gebruiken. Enkel bakken kost minder tijd en energie, maar vergt wel enige expertise.

Als u net begint met het decoreren van aardewerk, raad ik u aan de dubbele stookmethode te gebruiken. Zeker, het kost meer tijd en energie. Maar het is een meer eenvoudige methode om uw stukken te decoreren en het maakt het makkelijker voor u om eventuele glazuur fouten te corrigeren.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Moet je bisque branden voor het glazuren?

Het glazuren van aardewerk wordt voornamelijk gedaan na de eerste brandronde. Deze eerste brandronde heet bisque bakken en verandert de klei permanent waardoor deze veel harder wordt maar nog steeds poreus genoeg om het glazuur te absorberen.

Hoe verzegel je groen aardewerk?

Greenware voorwerpen mogen de volgende jaren niet tentoongesteld worden voor Decorations for all Seasons. Werk de onderkant van het stuk op dezelfde manier af als de rest van het stuk en gebruik een sealer als je acrylverf gebruikt. Leg GEEN vilt op het stuk.

Op welke soort klei moet glazuur worden aangebracht?

Het mid-range of mid-fire glazuur wordt gebruikt op porselein en steengoed klei. Steengoed is de meest voorkomende mid-fire klei, maar je ziet het ook steeds meer gebruikt voor porselein. De temperaturen van het middenglazuur variëren van 2167 graden Fahrenheit (1186 C) tot 2262 graden Fahrenheit (1239 C).

Kun je droge klei glazuren?

Hoewel het niet mogelijk is om luchtdroge klei te glazuren op de traditionele manier met behulp van een oven kun je wel vernissen en kitten gebruiken om een geglazuurd aardewerk effect te krijgen. U moet wachten tot uw kleimodel volledig droog is (minstens 72 uur) voordat u een dunne laag vernis aanbrengt met een schuimkwast.

Kun je glazuur toevoegen voordat je bisque stookt?

Het aanbrengen van glazuur op groen aardewerk vóór het bakken wordt ruw-glazuren genoemd. Ruw glazuur is vergelijkbaar met het onderglazuur proces, in de zin dat glazuur op de klei wordt aangebracht voordat het wordt gebakken. De meeste onderglazuren kunnen op klei worden aangebracht in elk stadium van het groenbakken, voor of na het bisque bakken.

Kun je greenware raku stoken?

Bisque is Raku gestookt, niet Greenware Het is bisque aardewerk in plaats van greenware dat raku gestookt wordt.

Kan bisque fix gebruikt worden op greenware?

Het product Bisque Fix kan gebruikt worden op zowel groen aardewerk als gebroken (gebarsten) bisque aardewerk. In principe maakt u de reparatie, reinigt u het oppervlak zo glad mogelijk en laat u het voldoende drogen.

Hoe repareer je aardewerk groen aardewerk?

Greenware Aardewerk Repareren Met Azijn – Video №1 | Start tijd – 0:24

Kun je groen aardewerk gebruiken?

Greenware kan zich in elk van de droogstadia bevinden: nat, vochtig, zacht leer-hard, leer-hard, stijf leer-hard, droog, en kurkdroog. In dit stadium is het nog steeds mogelijk om het voorwerp te bewerken door meer klei toe te voegen, of het nat te maken zodat het zachter wordt en het dan opnieuw vorm te geven. Greenware mag niet zo worden gebruikt voordat het in de oven wordt gebakken.

Kan je slip op greenware klei doen?

Een van de manieren waarop slip kan worden gebruikt om greenware te decoreren is slip trailing. Hierbij wordt vrij dikke slip met een applicator op het aardewerk aangebracht.

Kun je glazuren zonder oven?

Vergeet niet dat als u geen oven heeft, u ofwel uw aardewerk in biscuit moet kopen om te glazuren. Of u moet de ovenbrander vragen om uw aardewerk eerst in biscuit te bakken. Zoals hierboven en hier in dit artikel is uitgelegd, moet het meeste aardewerk eerst worden gebakken voordat het wordt geglazuurd.

In welk stadium wordt glazuur gewoonlijk aangebracht?

Glazuur wordt normaal gesproken aangebracht op bisque gestookte potten. Bisque, ook wel bisque ware of biscuit ware genoemd, is klei die gebakken is op ongeveer 1832F (1000C). Bisque bakken verandert ruwe klei in keramisch aardewerk, en klei die bisque gebakken is, is nog vrij poreus.

Kun je glazuren over bisque fix?

Na het drogen neemt het onderglazuur net als de klei dat doet. Bisque Fix is zeer geschikt voor laag- en middenvuur klei die breekt na een bisque brand. Afhankelijk van uw glazuurkeuze, kunt u uw stuk fixeren (afhankelijk van hoe gecompliceerd uw breuk is natuurlijk) en er naadloos overheen glazuren.

Kun je een barst in greenware repareren?

Greenware is het beste stadium om een scheur te vangen en te stoppen. Ik raad aan om scheuren of structurele problemen te repareren als je gaat, omdat scheuren vaak zullen beginnen te verschijnen op punten van structurele zwakte.

Kun je glazuren zonder eerst te stoken?

De eerste stook heet bisque, daarna volgt een tweede stook voor het glazuur. Dit is de manier die u waarschijnlijk geleerd heeft, en de manier waarop u het waarschijnlijk doet. Maar het is mogelijk om slechts eenmaal te stoken. Als je je glazuur slecht aanbrengt, voor het branden, kun je het afwassen.

Vorig artikel

Hoe lang gaat een zelfreinigende oven mee?

Volgend artikel

Hoeveel verse tomaten staan er gelijk aan een blikje van 28 Oz?

You might be interested in …

Kan Pepermunt Olie Muizen Wegkrijgen?

Als je op zoek bent naar een doe-het-zelf manier om van muizen af te komen, dan ben je waarschijnlijk het gebruik van pepermuntolie tegengekomen. Omdat pepermuntolie een sterk aroma heeft, vinden muizen de geur irritant […]

Wat mankeer ik als ik naar ijs verlang?

Sarah Vanbuskirk is een schrijfster en redactrice met 20 jaar ervaring in het schrijven van artikelen over ouderschap, gezondheid, wellness, lifestyle en gezinsgerelateerde onderwerpen. Haar werk is gepubliceerd in tal van tijdschriften, kranten en websites, […]