4 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Kan een boilervat ontploffen?

De HSENI heeft deze veiligheidswaarschuwing uitgegeven voor huiseigenaren, huurders, verhuurders en verwarmingsprofessionals naar aanleiding van twee incidenten in de afgelopen 18 maanden in Noord-Ierland waarbij overbodige boilers op vaste brandstof zijn ontploft.

Wat is het risico?

De overtollige verwarmingsketel op vaste brandstof werd in gesloten toestand achtergelaten en toen er later een kolen- of houtvuur voor de ketel werd aangestoken, werd het toestel zo heet dat de inwendige druk de ketelbehuizing deed ontploffen.

Waar kan het risico zich voordoen?

Situaties die in aanmerking komen, zijn onder meer situaties waarin een backboiler voor vaste brandstoffen gedurende de winter in leegstaande panden is geleegd, of waarin de boiler is blijven staan na een verbouwing van het verwarmingssysteem van het pand – vaak naar een gas- of oliegestookt systeem met een nieuwe centraleverwarmingsketel op afstand.

Omdat het verwijderen van een achterketel uit de schouw zo storend is, kan het zijn dat ze zijn blijven staan voor het decoratieve effect van het haardrooster, of zijn afgedekt door een paneel of een ander element.

Door de industrie aanbevolen maatregelen om het risico te beheersen

In eerdere adviezen werd aanbevolen dat een overtollige terugloopboiler die in situ wordt gelaten, zich in een zodanige staat moet bevinden dat er geen onveilig drukniveau in de eenheid kan worden opgebouwd. Bij de buitenbedrijfstelling moet het systeem dus zijn afgetapt en moeten de overtollige leidingen en, idealiter, de backboiler zelf zijn verwijderd. Als de boiler niet is verwijderd, moet hij in een “ontluchte” of “open” toestand zijn gelaten. Als de pijpaansluitingen verstopt waren, moet er ten minste één gat met een diameter van 6 mm in de watermantel zijn geboord, bij voorkeur in verticale of bijna verticale richting.

In sommige gevallen kan de buitenbedrijfstelling zijn uitgevoerd door een particulier, of door verwarmings- of bouworganisaties die niet op de hoogte waren van het potentiële probleem, of het advies niet hadden gezien.

Andere potentiële gevaren op langere termijn kunnen ontstaan door het voortgezette gebruik van een open haard en een overtollige terugloopboiler, zelfs als die op de juiste wijze zijn ontlucht:

  1. Als aangesloten pijpwerk in situ blijft, kunnen door corrosie/scheuren in de zijwanden van de watermantel rookgassen in het pijpwerk terechtkomen en naar andere delen van het pand worden getransporteerd, met mogelijk gevaarlijke gevolgen. De hoge temperatuur van de pijpleidingen kan ook een brandrisico inhouden.
  2. Bij voortgezet gebruik van een open haard kan structurele schade ontstaan door het herhaaldelijk uitzetten en krimpen van de ketelbehuizing, wat aanzienlijk is vanwege de hoge temperaturen.

Aanvullende opmerking: het rookkanaal van een achteraf ingebouwde gashaard mag niet door de overtollige watermantel lopen.

HETAS, de onafhankelijke Britse instantie die door DEFRA is erkend voor het officieel testen en goedkeuren van huishoudelijke vaste brandstoffen en toestellen die vaste brandstoffen verbranden, adviseert:

De enige veilige en betrouwbare manier om te werk te gaan, wanneer een vaste brandstof back-boiler niet langer nodig is en de klant de open haard wil blijven gebruiken, is om de back-boiler installatie volledig te verwijderen door het opbreken van de kamer die vroeger het warmwatersysteem droeg en het verwijderen van alle leidingen. Wanneer een open haard in gebruik wordt gelaten (of weer in gebruik zou kunnen worden genomen) dient een vervangende Milner-achterwand te worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat de haard veilig kan worden gebruikt.

Ook een ‘natte’ ruimteverwarming op vaste brandstof of een kachel met boiler mag niet worden gebruikt nadat de watertoevoer naar de boiler is losgekoppeld. Deze toestellen zijn niet ontworpen om zonder watercirculatie te worden gebruikt en er kunnen ernstige veiligheidsproblemen ontstaan als ze verkeerd worden gebruikt.

Informatie voor huiseigenaren, huurders, verhuurders en verwarmingsdeskundigen

De informatie in deze veiligheidswaarschuwing zal u helpen beslissen of u een potentieel veiligheidsrisico in uw woning of woningbestand moet aanpakken. De belangrijkste controlemaatregelen zijn: zorgen voor permanente bescherming tegen open vuur en warmtebronnen, of afzien van het aansteken van vuur totdat voor passende bescherming en ventilatie is gezorgd of de eenheid is verwijderd.

Huiseigenaren

Als u denkt dat u een overtollige boilerketel hebt in de hierboven vermelde omstandigheden, mag u geen vuur maken in de open haard totdat u professioneel advies hebt ingewonnen.

Huurders

Als u niet zeker bent of denkt dat u een overtollige HR-ketel hebt in de hierboven vermelde omstandigheden, moet u dringend contact opnemen met uw huisbaas. In de tussentijd mag u GEEN vuur maken in de open haard.

Verhuurders

(a) U zult uw voorraad moeten evalueren en moeten nagaan welke huizen een overtollige verwarmingsketel op vaste brandstof bevatten, zodat u in overleg met een bevoegd persoon een passend actieplan kunt opstellen.

(b) In de tussentijd moet u instructies geven aan de betrokken huurders om hen op de gevaren te wijzen en tot nader order geen vuur in de open haard te maken.

Neem contact op met de hulplijn van de NI Coal Advisory Service op 084 5712 5300.

Vaklui loodgieterij/verwarming

U kunt kennis nemen van de door de industrie aanbevolen richtsnoeren in deze waarschuwing en van uw beroepsorganisaties.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Ontploffen boilers wel vaker?

Terwijl vroeger boilers met alarmerende regelmaat overdrukten en explodeerden, zijn moderne boilers zo gemaakt dat ze tegen overdruk bestand zijn, en kunnen ze meestal een werkdruk van 20 PSI aan. Wanneer de druk boven dit niveau stijgt, kan de boiler het begeven, wat tot een explosie kan leiden.

Zijn back boilers nu illegaal?

Oude achterketels zijn illegaal. Oude terug boilers met gashaarden als centrale verwarming systemen zijn nu illegaal. Als u echt van uw gashaard en achterketel hield, is het legaal om een nieuwe te laten installeren zolang de oude achterketel wordt verwijderd en vervangen.

Kan een backboiler oververhitten?

Terug boilers vereisen dat het warm water of centrale verwarming systeem in staat is om alle opgevangen warmte van het vuur af te voeren, anders kan koken of oververhitting van het water optreden.

Wat gebeurt er als uw boiler ontploft?

Wanneer een ketel explodeert kan dit schokgolven, extreme hitte en in meerdere richtingen rondvliegend puin met enorme kracht veroorzaken. Er zijn twee soorten boilerexplosies. Bij de ene gaat het om het falen van het drukvat en bij de tweede om een onjuiste verbranding van de brandstof.

Hoe weet je of je ketel gaat ontploffen?

Rotte Eieren Geur De geur van rotte eieren in de buurt van uw boiler is een ander teken dat uw boiler kan barsten, omdat het duidt op een gaslek. Gaslekken ontstaan door een slechte installatie, beschadigde gasleidingen en andere systeemproblemen. De waakvlam van de boiler kan het gas doen ontbranden, wat kan leiden tot een ernstige explosie en brand.

Kun je een huis met een boiler verkopen?

Als we de vraag op de keper beschouwen, dan ja, u kunt uw huis verkopen met een kapotte boiler. Zolang uw woning veel andere goede eigenschappen heeft, zal een kapotte boiler u niet verhinderen om uw huis te verkopen.

Waarom bonkt mijn achterketel?

Wat is ketelen? Ketelen is wanneer een boiler een bonkend geluid maakt. Dit wordt meestal veroorzaakt door een verstoring van het water, waardoor het water gaat koken, stomen en uitzetten. De ophoping van puin kan leiden tot een beperking van de waterstroom, waardoor het rendement van de ketel en de warmteverdeling afnemen.

Is het normaal om zwelling te hebben bij een gietstuk?

OPMERKING: het is normaal dat er wat zwelling optreedt na het aanbrengen van een nieuw gips, vooral wanneer uw arm/been tot onder uw harthoogte zakt. In dat geval moet u het gips zo hoog mogelijk boven uw hart houden. U heeft KOORTS of KOORTS of merkt dat het gips loost of een ongebruikelijke geur verspreidt. Het gips is te los. [Kan je door het gips heen ijsvrij maken?]

Kun je door het gips heen ijs halen?

Ja, het ijs dringt door het gips heen als je het lang genoeg laat zitten. Dit zal helpen de zwelling en pijn te verminderen. Een van de beste methodes om ijs door het gips te krijgen is het gebruik van zakjes bevroren groenten.

Kan een gips de circulatie afsnijden?

Een te strak gips kan de bloedtoevoer afsnijden of zenuwen beschadigen. De vingers/tenen aan de arm/het been met het gips moeten roze blijven en warm aanvoelen, net als de vingers of tenen aan de andere kant. Bel uw arts als uw vingers/tenen gezwollen, koud, bleek of blauw worden, of als u ze niet meer kunt bewegen.

Waarom zit mijn gips zo ongemakkelijk?

Waarom voelt mijn gips zo oncomfortabel aan? Het is normaal dat een gipsverband of spalk in het begin knus aanvoelt. arm of been op kussens of een andere steun, zodat het boven uw hart is. Als u het gips omhoog houdt, kan het vocht “naar beneden” afvloeien. “U zult achterover moeten leunen als de spalk of het gips om uw been zit.

Kan een boiler een huis laten ontploffen?

Hoewel zeldzaam, kunnen ontploffingen van boilers voorkomen en dodelijk zijn. Explosies zijn mogelijk met zowel gas- als elektrische boilers, vooral diegene die slecht onderhouden zijn.

Wat gebeurt er als een boiler oververhit raakt?

Een te hoge boilertemperatuur is niet altijd een grote reden tot bezorgdheid of een veiligheidsrisico, maar er moet wel snel iets aan gedaan worden om grote schade te voorkomen. Bij oververhitting is er echter een klein risico dat er een explosie plaatsvindt of dat onderdelen in het toestel smelten en giftige rook vrijkomt.

Wanneer werden back boilers uit de markt genomen?

Terugloop boilers waren populair tot de bouwvoorschriften veranderden in 2005, toen het een vereiste werd om hoog rendement condenserende boilers te installeren. Hoewel veel van deze ketels zijn vervangen door hangende ketels, zijn er nog steeds een groot aantal van deze ketels geïnstalleerd in Britse woningen.

Hoe verminder je zwelling na gips?

Pas ijs toe voor pijnverlichting en het helpt ook bij het herstel. Ga naar de dichtstbijzijnde fysiotherapeut. Zwelling zal verdwijnen in een paar dagen. Om de zwelling te verminderen moet u het been na het lopen 15 tot 30 minuten omhoog houden.

Vorig artikel

Kan je alle pannen gebruiken op een keramische kookplaat?

Volgend artikel

Hoe zeg je wat is dit in het Spaans?

You might be interested in …

Wat is er slecht aan natriumlaurylsulfaat?

Sinds de jaren 1930 zijn sulfaten effectieve schoonmaakmiddelen die vuil en olie verwijderen van een grote verscheidenheid aan oppervlakken. In de afgelopen decennia zijn consumenten vragen gaan stellen over de veiligheid ervan. Is SLS slecht, […]

Hebben wormen hersens?

Wormen zijn misschien niet de meest aantrekkelijke dieren in het Verenigd Koninkrijk, maar het zijn fascinerende wezens die een belangrijke rol spelen in het milieu. Charles Darwin noemde regenwormen “de ploegen van de natuur”, omdat […]

Kan ik BB Cream gewoon alleen dragen?

BB cream is een van de beste multifunctionele schoonheidsproducten op de markt. BB creams zitten boordevol voordelen en door hun verfraaiende aard laten ze de huid ademen en bieden ze een natuurlijke, lichte dekking die […]