5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Is ovenwassen noodzakelijk?

We krijgen veel vragen over het wassen van de oven. Dus hier is de primeur.

WAT IS OVEN WASH?

Ovenwas is een opofferingslaag van materiaal tussen uw pot en uw ovenplanken. Het is in de eerste plaats bedoeld om te voorkomen dat het glazuur aan de ovenplaten blijft kleven. U kunt uw eigen ovenwas maken, er zijn vele recepten, maar de meeste mensen kopen reeds gemengde ovenwas, zoals onze gewone en hoogvuur ovenwas. De ingrediënten zijn materialen met een hoog smeltpunt, waarbij de formule wordt aangepast op basis van de temperatuur tot welke u stookt. Bijvoorbeeld, wasmiddelen voor hogere temperaturen zullen meer aluminiumoxide bevatten, dat een hoog smeltpunt heeft, of zirkonium, dat een nog hoger smeltpunt heeft. Formules voor hogere temperaturen werken altijd goed bij lagere temperaturen, maar zijn duurder.

WAAROM MOET IK OVENWAS GEBRUIKEN EN WANNEER GEBRUIK IK HET?

Het belangrijkste doel van ovenwas is te voorkomen dat uw glazuur aan de ovenplaat blijft kleven, mocht het er tijdens het bakken mee in contact komen. Ovenplanken zijn normaal gesproken gemaakt van hard keramiek, net als uw potten, dus als glazuur direct op een ovenplank smelt, blijft het plakken!

Glazuur komt meestal alleen in direct contact met de plank als er iets mis gaat. Normaal gesproken probeert u contact tussen plank en glazuur te voorkomen door uw stukken stil te zetten om ze van de plank te houden (bij laag vuur), of door het glazuur van de potbodems te vegen (bij middelhoog vuur). U kunt echter niet voorspellen wanneer u een onverwacht probleem zult hebben, zoals.

Uw glazuur kan uitlopen of spatten, uw pot kan omvallen, of u kunt de klei overbranden (zodat deze smelt). Dit maakt het wassen van de oven tot een belangrijke preventieve maatregel voor alle glazuur brandingen. (U hebt niet noodzakelijk ovenwas nodig bij het bakken van bisque, maar sommige porseleinklei kan kleven, vooral wanneer het in gasovens wordt gebakken, en er is ook de mogelijkheid van een kleismelting).

Als u geen ovenwas heeft om het glazuur op te vangen voordat het uw plank bereikt, zult u een aantal problemen hebben:

Uw pot zal aan de plank kleven en zeer moeilijk te verwijderen zijn.

U zult al het glazuur van de plank moeten slijpen, wat hard werken is en het gladde oppervlak van uw plank verknoeit.

Al het glazuur dat u mist en dat op de plank achterblijft, ook in de poriën van de plank, zal door de plank blijven vreten en deze verzwakken.

N.B. Alles wat hierboven is vermeld, geldt ook voor het bakken van glas (wat in wezen hetzelfde is als glazuur). Bij het bakken van glas is het altijd in contact met de plank of een mal, dus het is van cruciaal belang dat u ovenwas (of glassparator, of een ander soort lossingsmiddel) op uw werkoppervlakken aanbrengt voor elke bakbeurt.

HOE MENG IK OVENWAS EN BRENG IK HET AAN?

De beste resultaten krijgt u als u een kleine hoeveelheid ovenwas in een kom met water mengt, tot het de consistentie van magere melk heeft. Breng verschillende dunne lagen aan en laat het tussen elke laag goed drogen.

Sommige mensen stoken het zelfs tussen elke dunne laag in (om het op te bouwen bij het bakken van bisque, of om extra beschermlagen toe te voegen bij het glazuren). U kunt ovenwas aanbrengen met een kwast, roller of zelfs met een spuit. Dit veronderstelt dat u ovenwas in poedervorm hebt gekocht. Voor mensen die hun eigen ovenwas niet willen mengen, hebben we binnenkort een voorgemengd vloeibaar ovenwasmiddel in voorraad. Het is geen goed idee om de ovenwas in dikkere lagen te mengen en aan te brengen, omdat dit meer barsten en schilferen veroorzaakt.

Breng alleen ovenwas aan op de bovenkant van de planken. Als u van plan bent de planken om te draaien, moet u eerst alle ovenwas van de onderkant van de plank schrapen, omdat de ovenwas anders op de potten eronder kan terechtkomen. Om dezelfde reden is het beter om de ovenwas niet verder dan de rand van de plank aan te brengen. Veel mensen brengen ovenwas aan en sponzen dan een ½” rond de rand af, om er zeker van te zijn dat de ovenwas niet over de rand komt.

Als u gloednieuwe ovenplanken heeft, is het aan te bevelen ze een keer in een lege oven te stoken, zonder ovenwas erop. Dit verdrijft al het organische materiaal van fabricage en transport. Breng daarna uw ovenwas aan op de planken.

Als u een ongelukje maakt en het glazuur bereikt uw plank, dan kunt u uw stuk optillen en de ovenwas op die plaats zal meekomen. Als je pot er verder goed uitziet, kun je het uitgelopen glazuur van de bodem van je pot slijpen. Dan kunt u die plek op de plank opvullen met meer ovenwas. Op den duur zal de plank echter zeer ongelijkmatig worden door de ovenwas. Op dat moment moet u alle ovenwas eraf schrapen en opnieuw beginnen. Als u op een ruwe plank blijft bakken, kan het gebeuren dat potten op de hoge plekken gaan “hangen” omdat ze tijdens het bakken uitzetten en krimpen. De manuele methode om het ovenvuil te verwijderen is een ovenplankschraper, en de automatische methode is het gebruik van een slijpmachine (met een masker op, natuurlijk).

UITZONDERINGEN OP DE OVENWASREGELS

Elke regel heeft zijn uitzonderingen, dus hier zijn ze:

Sommige planken voor glasovens zijn van vezel gemaakt. Hierdoor kunnen ze groter en platter gemaakt worden dan gewone keramische planken. Gebruik geen ovenwas op fiber planken, omdat de planken het water zullen absorberen en vernietigd worden. Als u planken van glasvezel hebt, gebruik dan bakpapier in plaats van ovenwas.

Nitride gebonden siliciumcarbide planken hoeven over het algemeen niet in de oven gewassen te worden omdat glazuur er niet aan blijft kleven. Sommige porseleinen voorwerpen kunnen echter onder bepaalde bakomstandigheden glazuurachtig worden en willen vastplakken, vooral in gasovens.

Zelfs bij het bakken van bisque is het over het algemeen een goed idee om ovenwas op de planken te hebben. Omdat potten tijdens het bakken uitzetten en inkrimpen, kunnen de “voetjes” van potten soms aan het oppervlak van de plank blijven hangen en afbreken.

OVERIGE OVENWAS INFORMATIE:

Over het algemeen wordt aanbevolen om de bakstenen op de ovenvloer ook met ovenwas te behandelen. In het geval dat het glazuur zo uitloopt dat het de ovenvloer bereikt, helpt dit voorkomen dat het door de baksteen heen dringt en deze vernielt. Als uw oven echter verwarmingselementen in de vloer heeft, breng dan GEEN ovenwas aan op de vloer. In het algemeen moet het ovenwasmiddel uit de buurt van de verwarmingselementen blijven, omdat de bestanddelen van het ovenwasmiddel deze agressief aantasten, waardoor ze defect raken. Dit geldt ongeacht of het ovenwas per ongeluk op het element wordt aangebracht, of dat er wat afschilfert of afspat en op het element terechtkomt. (Nog een goede reden om uw oven af en toe te stofzuigen.) U brengt geen ovenwas aan op de zijwanden van een oven, ook hier omdat u ovenwas uit de buurt van de elementen wilt houden.

Bij zout- of sodaglazuren kan het zout/soda milieu een glazuurlaag vormen uit het ovenwas, vooral als er kiezelzuur in zit. In dat geval moet u uw eigen ovenwas mengen met een zoutspecifiek recept, of “watten” gebruiken, dat zijn kleine balletjes gemaakt van soortgelijke materialen die u onder uw potten legt.

Veel glaskunstenaars gebruiken ovenpapier in plaats van ovenwas, zelfs op keramische planken. De reden hiervoor is dat penseelstreken of onvolkomenheden in de ovenwas door transparant glas heen te zien zijn en uw werkstuk minder aantrekkelijk maken. Keramiek kunstenaars kunnen ook ovenpapier gebruiken, het is alleen duurder en niet noodzakelijk.

Aanmelden en besparen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer een uitverkoop, aankondigingen van nieuwe producten en nog veel meer!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Heeft u echt ovenwas nodig?

Ovenwasmiddel zorgt voor een beschermende laag tussen uw kunstwerk en uw ovenplaten. Ovenwas zou tijdens elke glazuurbrand gebruikt moeten worden. Anders riskeert U niet alleen de moeilijke taak van het verwijderen van een vastzittend stuk, maar ook de taak om al het glazuur van de ovenplaat te slijpen.

Wat is het doel van ovenwassen?

Ovenwas is een barrière om te voorkomen dat onverwachte glazuuruitlopen of -druppels uw pottenbakkersplanken en uw werk ruïneren. U borstelt het rechtstreeks op uw planken; het lijkt op een glazuur wanneer het wordt aangebracht.

Moet ovenwas droog zijn voor het bakken?

Vergeet niet de ovenwas te laten drogen voordat je de oven stookt. Breng de ovenwas aan op de bovenkant van elke plank, maar niet op beide kanten, omdat de onderkant van een plank kan afgeven op de voorwerpen eronder. Als het ovenwasmiddel is vervuild, bekrast of afgebrokkeld, dan is het tijd om de plank schoon te schrapen en opnieuw aan te brengen.

Doe je ovenwas op de bodem van de oven?

Hoe gebruik je KILN WASH. – Video №1 Ga. Pak je penseel. En begin gewoon met het aanbrengen van laag na laag van deze Kiln wash op daarMeer. Pak je penseel. En begin laag na laag met deze ovenwas, maar zorg ervoor dat je maar één laag per keer doet, want we gaan tussen de twee en drie lagen doen. | Start tijd – 6:31

Is ovenwas giftig?

Het op de juiste manier afvoeren van ovenwas Hoewel de ovenwas niet giftig is, kunnen de stofdeeltjes toch schadelijk zijn voor uw longen. Vanwege stof en verontreiniging moet u op een bepaald moment uw oude, ongebruikte vloeibare ovenwas weggooien.

Waarom glazuur je de bodem van aardewerk niet?

Als u glazuur op de bodem van uw potten krijgt en ze stookt zullen ze aan de ovenplank blijven kleven wat kan resulteren in veel schade aan uw plank en zal de pot waar u net veel tijd aan heeft besteed ruïneren. De was plakt aan de biscuit en waar de was zit, plakt het glazuur niet.

Bevatten ovens asbest?

In de Verenigde Staten werd decennia lang asbest gebruikt in ovens, gietovens en ovens – dat wil zeggen, tot 1979, toen asbest eindelijk werd verboden vanwege het bevestigde verband met mesothelioom kanker en andere gevaarlijke ziekten.

Verloopt ovenwas?

Het heeft een zeer lange houdbaarheid, het zal langer meegaan dan jij. Gewoon mengen met water en met een kwast over de ovenplanken strijken.

Is het OK om de bodem van aardewerk te glazuren?

Het glazuren van de bodem van aardewerk geeft het een mooi en egaal oppervlak. Maar er is een uitdaging aan verbonden, omdat het vloeibare glazuur gemakkelijk versmelt met de ovenbodem.

Hoe ver van de bodem moet je stoppen met glazuren?

Breng de lagen informeel aan om een “vlekkerig” eindresultaat te voorkomen. Maak de onderkant van je stuk schoon. Het moet vrij zijn van glazuur op 1/4″ van de bodem. Lees alle notities voor de specifieke glazuren alvorens aan te brengen (bv. sommige glazuren bewegen zo sterk en kunnen niet worden gebruikt op de buitenoppervlakken van een pot).

Verbruiken ovens veel elektriciteit?

Hoeveel stroom verbruikt uw oven. Het stroomverbruik van een oven hangt grotendeels af van de grootte en het ontwerp van de oven. Kleinere ovens die op een 120-volt standaard huishoudelijk stopcontact werken, verbruiken gewoonlijk tussen 1,5 en 1,8 kilowatt, terwijl een middelgrote oven ongeveer 5 kW of 8 kW verbruikt.

Hoe lang gaat gesealde klei mee?

8. Hoe lang kan ik mijn klei bewaren? Onbeperkt, zolang je het gehydrateerd houdt. Rehydrateer als het uitdroogt.

Waarom is mijn glazuur gaan bubbelen?

Blaren en bloeduitstortingen zijn gewoonlijk het gevolg van een te dikke laag glazuur of een onvolledige voorbereiding van de klei, wiggen, blunging, enz. Soms zijn deze fouten echter te wijten aan overbranden of aan het gebruik van oplosbare vloeimiddelen in het glazuur.

Waarom barst mijn glazuur na het branden?

Glazuur crazing of glazuur craquelé is een netwerk van lijnen of scheuren in het gebrande glazuur oppervlak. Het ontstaat wanneer een glazuur onder spanning staat. Over het algemeen wordt craquelé beschouwd als een glazuurgebrek omdat de pot beduidend zwakker kan zijn dan een ongeglazuurde pot. Craze lijnen kunnen ook bacteriën of ziektekiemen herbergen.

Wordt klei slecht?

Wordt klei slecht? Nee, maar er kan wel schimmel op groeien. Dit zijn goede bacteriën en zal goed zijn voor de verwerkbaarheid van de klei.

Vorig artikel

Hoe schilder je een betegelde douche?

Volgend artikel

Hoe weet je welke maat loper je moet nemen?

You might be interested in …

Wat zijn patroonmarkeringen?

September 21, 2016 Door Beth & gearchiveerd onder Naaien Blog. Ben je in de war door het scala aan markeringen op naaipatronen? Stippen en driehoeken, lijnen en pijlen – het kan moeilijk zijn om ze […]

Thrive Vs Fail Wat is het verschil?

Failure to thrive is geen ziekte of aandoening op zich. Het is eerder een teken dat een kind ondervoed is. In het algemeen krijgen kinderen die niet goed gedijen niet genoeg calorieën binnen om op […]