5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Is opstaan om 5 uur ‘s ochtends gezond?

Waarom u niet elke dag om 5 uur 's ochtends wakker moet worden

Ik kwam onlangs een artikel tegen van een collega Incdat beweert dat opstaan om 5 uur de productiviteit verhoogt. Het klinkt als een goed advies. Benjamin Franklin zei immers: “Vroeg naar bed, vroeg uit de veren, maakt een mens gezond, rijk en wijs.”

Als gedragswetenschapper moest ik vragen: Is dit waar? Ben je echt beter af als je om 5 uur wakker wordt? Na het onderzoek te hebben bestudeerd, moet ik zeggen dat ik het er niet mee eens ben. We zijn niet allemaal vroege vogels. Tenzij je biologisch in staat bent om vroeg op te staan, moet je jezelf niet forceren. Hier zijn drie redenen waarom:

1. Het kan geluk verminderen

Veel succesvolle mensen staan vroeg op om een voorsprong op hun werk te krijgen. Volgens circadiane neurowetenschapper Russell Foster is er geen onderzoek dat zegt dat vroeg opstaan je productiever maakt. Het betekent ook niet dat je rijker wordt – er is geen verschil in sociaaleconomische status tussen late en vroege vogels.

In een onderzoek naar wat mensen het gelukkigst maakt, stond voldoende slaap op de eerste plaats. Ver daaronder was sociale interactie.

2. Het gaat in tegen je biologische aard

Dr. Michael Breus, ook bekend als “De Slaapdokter”, benadrukt dat ons lichaam geprogrammeerd is om op bepaalde tijdstippen van de dag het beste te functioneren. Deze tijdvoorkeur varieert van persoon tot persoon omdat we allemaal verschillende biologische klokken hebben. In “De kracht van wanneer”, verdeelt Dr. Breus deze voorkeuren in vier Chronotypes of categorieën – Dolfijn, Leeuw, Beer, en Wolf.

  • Leeuwen zijn ochtendmensen die de neiging hebben met de zon op te staan.
  • Beren zijn het meest voorkomende of normale slaappatroon, waarbij je ‘s nachts slaapt en overdag op bent.
  • Dolfijnen slapen helemaal nooit goed. In de natuur laten dolfijnen maar de helft van hun hersenen per keer slapen.
  • Wolven blijven ‘s nachts laat op om te werken en zijn het meest productief tijdens die uren.

Onze biologie beïnvloedt op welke momenten van de dag we het meest productief zijn. De overgrote meerderheid van alle mensen is er niet op gebouwd om consequent om 5 uur op te staan.

Tenzij je een leeuw bent, gebouwd om vroeg op te staan, moet je jezelf niet forceren. U kunt het misschien voor een korte tijd, maar het is niet duurzaam. Uiteindelijk, ga je crashen.

3. U verliest productiviteit

Wakker worden op een voor jou onnatuurlijk tijdstip kan leiden tot slaaptekort. Als je moe bent, verlies je productiviteit. Je wordt prikkelbaarder en bent minder functioneel.

Studies schatten dat de effecten van slaapverlies die van intoxicatie kunnen weerspiegelen. Uit een studie bleek zelfs dat mensen na 17 tot 19 uur zonder rust even goed of slechter presteerden dan iemand met een alcoholgehalte in het bloed van 0,05 procent. De reactietijden waren 50 procent trager bij mensen met slaaptekort dan bij mensen die gedronken hadden.

Voor die paar mensen die biologisch gezien voorbestemd zijn om vroeg op te staan, kan het natuurlijk en nuttig zijn om om 5 uur ‘s ochtends op te staan. De meesten van ons zijn echter gebouwd om volgens een andere cyclus te slapen en proberen dat te veranderen is als vechten tegen de zwaartekracht. Hoe hoog je ook springt, je zult altijd weer naar beneden getrokken worden. Voel je nooit slecht omdat je niet bij het krieken van de dag wakker wordt. Je hebt er toch niets aan om jezelf te dwingen het te doen. Op de lange termijn kan het je biologische slaapcyclus negatief verstoren en je geluk verminderen – zonder dat het je efficiënter maakt of er iets echt waardevols voor teruggeeft.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Waarom 5 uur opstaan goed is?

Je krijgt extra tijd om te plannen. Opstaan om 5 uur ‘s ochtends geeft je tijd voor jezelf, waardoor het een uitstekende gelegenheid is om je dag te plannen en je doelen te bepalen. Alleen al het wakker worden op dit tijdstip zal je een aanzienlijke productiviteitsimpuls geven en je meer gemotiveerd maken om dingen gedaan te krijgen.

Is vroeg opstaan ongezond?

Het opofferen van slaap betekent dat je te maken kunt krijgen met de vele negatieve effecten van slaaptekort, waaronder humeurigheid, slechte concentratie, mogelijke gewichtstoename, angst, verhoogd risico op hartaandoeningen en hogere bloeddruk. Dus als vroeg opstaan betekent dat je minder moet slapen, doe het dan niet.

Is opstaan om 6 uur ‘s ochtends gezond?

Waarom je ALTIJD voor 6 uur ‘s ochtends moet opstaan: Psychologen onthullen de voordelen van vroeg opstaan – waaronder succes in de liefde en een verlaagd risico op depressie. Hoewel velen huiveren bij het idee om voor 6 uur ‘s ochtends op te staan, heeft nieuw onderzoek uitgewezen dat vroege vogels gezonder en gelukkiger zijn dan degenen die uitslapen.

Zijn vroege vogels gelukkiger?

De vroege vogel vangt de worm, zo zegt men, en de popcultuur is gevuld met variaties op het thema dat vroege vogels het beter doen in het leven, meer gedaan krijgen en meestal met een glimlach op hun gezicht. Wat betreft wie er gelukkiger is, hebben veel studies inderdaad een verband aangetoond tussen een ochtendmens zijn en meer geluk.

Is opstaan om 4 uur ‘s ochtends gezond?

Een studie van de Universiteit van Westminster wees uit dat mensen die vroeg opstaan (tussen 5.22u en 7.21u) hogere niveaus van een stresshormoon hebben dan zij die een rustige ochtend hebben, maar het opstaan bij dageraad is ook het moment waarop de meeste CEO’s uit bed springen.

Wordt 5 uur ‘s ochtends beschouwd als ochtend?

Een late nacht eindigt om 4:30 uur. Een vroege ochtend is 5 uur.

Wat moet ik doen om 5 uur ‘s morgens?

Geestelijke gezondheid 5am activiteiten:Mediteren. Reflecteren en waardering dingen. Notities schrijven, flash cards. Affirmaties. Zitten in stilte. Kijken hoe de zon opkomt. Rondhangen met mijn hond.

Leven vroege vogels langer?

Volgens het onderzoek leven ochtendmensen langer dan nachtbrakers. Na controle voor leeftijd en geslacht, roken, body mass index, slaapduur en andere variabelen, vonden zij dat vergeleken met “duidelijke ochtend” types, “duidelijke avond” types een 10 procent verhoogd risico hadden om te sterven door welke oorzaak dan ook.

Zijn vroege vogels gezonder?

De maatschappij waardeert al lang degenen die vroeg opstaan om de dag te beginnen en nu suggereert onderzoek dat er gezondheidsvoordelen zijn voor hen die vroege vogels zijn. Nachtbrakers hadden 22 procent meer kans op een maag-darmaandoening en 30 procent meer kans op diabetes in vergelijking met vroege vogels.

Is 5 uur slaap genoeg?

Als je denkt dat je tot de minderheid behoort die het goed doet met weinig slaap – d.w.z. , vijf uur slaap – dan is die kans bijna nihil. De meerderheid van de volwassenen heeft 7-9 uur slaap per nacht nodig om optimaal te functioneren, met een reëel gemiddelde van 8 uur en 10 minuten om neuro-gedragsstoornissen te voorkomen.

Welk orgaan is actief om 4 uur ‘s ochtends?

De uren tussen 1 en 3 uur ‘s nachts worden beheerst door de lever meridiaan. Emotioneel wordt het geassocieerd met woede en lichamelijk met je schouder. De uren tussen 3 en 5 uur ‘s morgens worden beheerst door de long meridiaan. Emotioneel wordt het geassocieerd met verdriet en fysiek met de spieren rond je longen.

Is 4 uur ‘s morgens een goede tijd om wakker te worden?

Dr. Charles A. Czeisler, een professor in de slaapgeneeskunde aan de Harvard Medical School, noemt vroeg opstaan een “performance killer,” omdat, zegt hij, regelmatig vier uur slaap krijgen gelijk staat aan de mentale beperking van 24 uur op zijn.

Is 5 uur ‘s ochtends een middernacht?

Met behulp van getallen van 1 tot 12, gevolgd door am of pm, identificeert het 12-uurssysteem alle 24 uren van de dag. Bijvoorbeeld, 5 uur ‘s morgens is vroeg, en 5 uur ‘s middags laat; 1 uur ‘s morgens is een uur na middernacht, en 11 uur ‘s avonds is een uur voor middernacht.

Waarom word ik elke ochtend om 5 uur wakker?

Voor degenen onder ons die ‘s morgens op vreemde tijden wakker worden, is het vaker wel dan niet elke dag op hetzelfde tijdstip – ergens rond 4 uur of 5 uur ‘s morgens. Dit zou kunnen komen door de gelijktijdige stijging van het cortisol niveau en de verwerking van emotioneel materiaal door de hersenen vroeg in de morgen.

Hoe laat is een goede tijd om wakker te worden?

Als je een grote presentatie hebt om 9 uur ‘s ochtends, probeer dan minstens 60-90 minuten van te voren wakker te worden om jezelf de tijd te geven om op je best te presteren. Dat wil niet zeggen dat je grogginess zone niet productief kan zijn. Het is het perfecte moment om minder veeleisende taken uit te voeren, zoals het checken van je e-mail of het schrijven van een to-do lijst.

Vorig artikel

Is de Koude Oorlog het waard 2021?

Volgend artikel

Kun je aluminiumfolie pannen recyclen?

You might be interested in …

Ravage Vs Reconstruct WhatS The Difference?

Making Peace biedt een nieuwe context voor het begrijpen van genderverhoudingen in het tussenoorlogse Groot-Brittannië, waarbij in de opkomst van een krachtige ideologie van moederschap en een hernieuwde nadruk op gescheiden sferen voor mannen en […]

Is ovenwassen noodzakelijk?

We krijgen veel vragen over het wassen van de oven. Dus hier is de primeur. WAT IS OVEN WASH? Ovenwas is een opofferingslaag van materiaal tussen uw pot en uw ovenplanken. Het is in de […]