4 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Is maïszetmeel en maïsmeel hetzelfde?

Ontdek de beste vervangingen voor maïszetmeel in verschillende recepten

Danlio Alfaro

Michelle Arnold / Getty Images

Maïszetmeel is een fijn, wit poeder dat niet lijkt op bloem. Per definitie is bloem technisch gezien elk poeder gemaakt van granen, zaden of noten. Echter, in de Verenigde Staten, wordt bloem meestal aangeduid met bloem gemaakt van tarwe. In dit artikel zal bloem altijd verwijzen naar tarwebloem.

Maïzena kan net als bloem gebruikt worden om sauzen in te dikken, te frituren en te bakken. De hoeveelheid, de wijze van gebruik en de effecten kunnen echter sterk verschillen. Meel is bijvoorbeeld het belangrijkste ingrediënt in bakwaren, terwijl maïzena zelden voorkomt op de ingrediëntenlijst voor koekjes en gebak, behalve in bepaalde zandkoekjesrecepten. Dit komt omdat maïszetmeel alleen uit zetmeel bestaat, terwijl bloem voor alle doeleinden zetmeel, vezels en eiwitten bevat. Een van deze eiwitten is gluten, dat helpt brood zijn elasticiteit en kauwkracht te geven. Omdat maïzena geen gluten bevat, is het glutenvrij en veilig voor mensen met coeliakie.

(Merk op dat maïzena in het V.K. maïsmeelniet te verwarren met maïsmeel – fijngemalen maïsmeel – dat wordt gebruikt om maïstortilla’s te maken en dat vaak wordt aangetroffen in het zuiden van de Verenigde Staten).

Beste maïszetmeel vervangers

Saus verdikkingsmiddel: bloem voor alle doeleinden, rijstmeel

Frituren: Rijstmeel, aardappelzetmeel

Pudding: Tapiocazetmeel

Vruchtentaartvulling: Tapiocazetmeel, arrowroot (pijlwortel)

Gebakken goederen: Rijstmeel

De beste maïszetmeel vervangers

Sauzen verdikken met maïszetmeel vs. bloem

Alle zetmelen, ook maïzena en bloem, hebben verdikkende eigenschappen. Ze werken als een spons, nemen vloeistof op en zetten uit. Daarna gelatineren ze en worden ze steviger als ze afkoelen. Omdat maïszetmeel zuiver zetmeel is, heeft het tweemaal zoveel verdikkingsvermogen als bloem, dat slechts voor een deel uit zetmeel bestaat. Er is dus tweemaal zoveel bloem nodig om dezelfde verdikking te bereiken als met maïzena.

Om sauzen dikker te maken, wordt maïzena eerst met koud water gecombineerd, wat een slurry wordt genoemd. Meel, aan de andere kant, wordt gekookt met vet en tot een roux gemaakt. Een roux wordt aan het begin van een recept gemaakt, terwijl een slurry aan het eind wordt toegevoegd. Dit komt omdat de bloem langer moet worden gekookt om de melige smaak te verwijderen; maïzena heeft een kortere kooktijd en een hoger vuur nodig om de verdikkende eigenschappen te activeren. Maïzena mag niet tot een roux worden gekookt.

Als bloem als verdikkingsmiddel wordt gebruikt, wordt de saus ondoorzichtig en troebel, terwijl maïzena een glanzende, meer doorschijnende afwerking geeft. Dit is een wenselijke eigenschap voor vullingen van vruchtentaarten en bepaalde sauzen, vooral in Chinese roerbakgerechten.

Als een saus vrij zuur is, zal maïzena de saus minder goed indikken. Dit geldt voor sauzen met tomaten, citrusvruchten of azijn, of sauzen op basis van eidooiers of boter. Als je te veel gebruikt, wordt een recept met maïzena sponzig als het wordt gekoeld of ingevroren.

Frituren met maïszetmeel vs. meel

Zowel bloem als maïzena worden gebruikt om kip, vis en groenten een laagje te geven voordat ze worden gefrituurd. Maïzena zorgt meestal voor een krokanter resultaat dan bloem.

Maïszetmeel absorbeert vocht uit het voedsel en zet uit, waardoor gefrituurd voedsel een krokant laagje krijgt. Wanneer het voedsel wordt gefrituurd, kookt het vocht uit het maïszetmeel, waardoor een krakend, gezwollen laagje aan de buitenkant overblijft. (Daarom wordt in de meeste Aziatische frituurrecepten maïzena gebruikt in plaats van bloem). Meel bereikt dit tot op zekere hoogte, maar omdat er meer meel nodig is om hetzelfde effect te bereiken, zal de coating dikker en kauweriger zijn. Recepten die de krokantste kip willen hebben, vragen vaak om een 50/50 mix van bloem en maïzena om de perfecte balans en een mooie bruine buitenkant te krijgen.

Bakken met maïzena vs. bloem

Bij het bakken werkt een volledige vervanging niet. Een cake recept, bijvoorbeeld, zal niet lukken als maizena wordt gebruikt in plaats van bloem. Gebakken producten zijn afhankelijk van de eiwitten in het meel (gluten) om de body en textuur te helpen creëren. Er zijn veel uitstekende glutenvrije bakrecepten; let er alleen op dat maïzena niet de enige bloem of zetmeel is in de meeste recepten.

Maïzena toevoegen aan een koekjes- of cake-recept helpt echter om het eindproduct malser te maken. In dit zelfgemaakte recept voor cakemeel worden 2 eetlepels bloem vervangen door maïzena.

Andere maïzena vervangers

Meel is de meest gebruikelijke vervanger voor maïzena. Maar arrowroot, aardappelzetmeel, tapiocazetmeel en rijstmeel kunnen net zo goed werken, zo niet soms beter. Bovendien zijn al deze maïzena vervangers glutenvrij.

Pijlwortel

Dit witte verdikkingsmiddel in poedervorm werkt ongeveer hetzelfde als maïzena, op een paar uitzonderingen na. Het is niet goed te gebruiken in recepten op basis van zuivel, omdat het gerecht er slijmerig van wordt, maar het is een goede vervanger voor gekookte gerechten die ingevroren moeten worden. Houd er rekening mee dat recepten met arrowroot iets langer gekookt moeten worden om de gewenste dikte te krijgen. Gebruik dezelfde hoeveelheid arrowroot als maïzena die in het recept wordt gevraagd.

Aardappelzetmeel

Aardappelzetmeel, een populair ingrediënt in Pesach-recepten, is ook een uitstekende vervanger voor maïzena. Een gelijke hoeveelheid, of misschien iets meer, moet worden gebruikt in plaats van de maïzena als verdikkingsmiddel. Het is het beste om het eindgerecht zo snel mogelijk op te eten, omdat dit zetmeel niet goed samengaat met de rest van de ingrediënten.

Tapiocazetmeel

Als u een taart maakt, is tapiocazetmeel een ideaal alternatief, omdat het er nog glanzender uitziet dan maïzena. Voor het beste resultaat moet de tapioca door de ingrediënten worden gemengd en vóór het koken ongeveer 10 minuten staan, zodat de tapioca de vloeistoffen kan opnemen en goed kan indikken. Gebruik een gelijke hoeveelheid instant tapioca, maar vermijd toevoeging aan sauzen op basis van zuivel. Het is een goede keuze voor recepten die bij hoge temperaturen worden gekookt en voor voedsel dat wordt ingevroren.

Rijstmeel

Witte rijstmeel is de ideale keuze voor het indikken van sauzen, omdat bruine rijstmeel korrelig kan zijn. Net als bij bloem moet in plaats van maïzena het dubbele van de hoeveelheid rijstmeel worden gebruikt. Dit fijngemalen poeder van rijst is kleurloos wanneer het met water wordt gemengd en is dus een goede keuze voor het indikken van heldere vloeistoffen. Rijstmeel is een populair ingrediënt in de Aziatische keuken en kan direct aan een recept worden toegevoegd zonder er een slurry van te maken. Het kan ook worden gebruikt om een roux te maken met olie.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kan ik maïsmeel vervangen door maïzena?

Omdat maïszetmeel vooral zetmeel is en geen eiwit of vet bevat, kan het niet op dezelfde manier worden gebruikt als maïsmeel bij het bakken. Gebakken of gepaneerde voedingsmiddelen kunnen ook maïszetmeel bevatten, omdat het kan helpen een knapperige afwerking te krijgen.

Kan ik maïsmeel vervangen door maïsmeel?

Maïsmeel en maïsmeel kunnen door elkaar gebruikt worden in recepten, maar weet dat het gebruik van het een voor het ander een iets ander resultaat zal geven. Bijvoorbeeld, als je pannenkoeken of muffins maakt, zal het gebruik van maïsmeel in plaats van maïsmeel ze een korreliger textuur geven.

Is maïzena hetzelfde als bloem?

Omdat maïzena puur zetmeel is, heeft het twee keer zoveel verdikkingskracht als bloem, dat maar voor een deel uit zetmeel bestaat. Er is dus twee keer zoveel bloem nodig om dezelfde verdikking te krijgen als maïzena. Als je bloem als verdikkingsmiddel gebruikt, wordt de saus ondoorzichtig en troebel, terwijl maïzena een glanzend, doorschijnend resultaat geeft.

Is maizena hetzelfde als maïzena?

Als zelfstandig naamwoord is het verschil tussen maizena en maizena dat maizena een zeer fijn zetmeelpoeder is afkomstig van maïs (maïs) dat in de keuken wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, om te voorkomen dat dingen aan elkaar kleven, of als antiklontermiddel, terwijl maizena maïzena is.

Is maïsmeel hetzelfde als maïszetmeel?

De verschillen zijn onder andere: Verwerking: Maïsmeel en maïsmeel zijn volkoren meelsoorten gemaakt van hele maïskorrels, terwijl maïszetmeel wordt gemaakt van het endosperm van de maïskorrel. Textuur: Maïsmeel is grof, maïsmeel is fijn, en maïzena is poederachtig van textuur. Je kunt maïsmeel ook bakken tot een brood of gebak.

Hoe kan ik maïsmeel vervangen?

Maïsmeel vervangerCornstzetmeel. Rijstmeel. Maïsmeel. Volkoren en universeel meel. Zelfrijzend meel. Tapioca meel. Masa Harina. Rijst, Aardappel, Tapioca, of Kuzu Zetmeel.

Kan ik maïzena als meel gebruiken?

Hoewel maïzena niet gebruikt moet worden als vervanger voor bloem in baksels, kun je het gemakkelijk vervangen door bloem bij het coaten van gebakken kip, vis of andere gerechten. Niet alleen zal maïzena op dezelfde manier werken als meel, maar het zal ook beter tegen sauzen kunnen en minder van de frituurolie absorberen.

Hoe maak je maïsmeel tot maïzena?

Doe de maïs in de blender en voeg wat water toe om de maïs in de blender te bedekken. Blend tot je een gladde textuur bemerkt. Je kunt besluiten om de maïs in batches te mengen als de hoeveelheid maïzena die je wilt maken veel is. Herhaal dit proces tot je klaar bent met alle maïs in de kom.

Kan bakpoeder maïzena vervangen?

Kan ik bakpoeder of baksoda gebruiken in plaats van maïzena? Het is niet aan te raden om bakpoeder of baksoda te gebruiken als vervanging voor maïszetmeel. Baking soda voegt een bepaalde smaak toe en beide hebben specifieke chemische eigenschappen waardoor ze als rijsmiddel fungeren.

Is maizena een zetmeel?

Energie 1487 kj / 355 kcal
Vet 0,5 g
– verzadigd vet 0,1 g
Koolhydraten – daar van suikers 86 g 0 g
Vezels 0,2 g

Hoe maak je maïszetmeel?

Doe twee kopjes witte of gele maïs in een kom. Laat het minstens een nacht of twee dagen staan. Spoel de maïs daarna af met schoon water. Doe de geweekte maïs in een blender en voeg water toe om de maïs te bedekken, blend dan tot een zeer gladde massa.

Wat is de vervanger voor maïzena?

tapioca meel
De meeste koks raden aan om 1 eetlepel maïzena te vervangen door 2 eetlepels tapiocameel. Tapioca is een verwerkt zetmeelmeel gemaakt van de wortelplant cassave. Je moet ongeveer 2 eetlepels tapiocameel vervangen voor elke eetlepel maïzena.

Hoe maak ik maïzena?

Doe de maïs in de blender en voeg wat water toe om de maïs in de blender te bedekken. Blend tot je een gladde textuur bemerkt. Je kunt besluiten om de maïs in batches te blenden als de hoeveelheid maïzena die je wilt maken veel is. Herhaal dit proces tot je klaar bent met alle maïs in de kom.

Kun je bloem vervangen door maismeel?

Je kunt maïsmeel vervangen door gewone bloem in sommige omstandigheden, maar niet in andere. Gebruik de helft minder maïzena dan je bloem zou gebruiken. Bijvoorbeeld, als het recept vraagt om 2 eetlepels bloem, gebruik dan 1 eetlepel maïzena. Als het recept vraagt om 1/4 kopje bloem, gebruik dan 1/8 kopje maïzena.

Wat is een goede vervanger voor maïzena?

Maïzena vervangerCornstarch. Rijst meel. Maïsmeel. Volkoren en universeel meel. Zelfrijzend meel. Tapioca meel. Masa Harina. Rijst, Aardappel, Tapioca, of Kuzu Zetmeel.

Vorig artikel

Breekt glas van koud naar heet?

Volgend artikel

Hoe diep moeten verhoogde bedden zijn?

You might be interested in …

Is groene klei eetbaar?

Wij bieden 4 natuurlijke kleuren klei aan. De specifieke kleur van een klei komt van de unieke minerale samenstelling. De specifieke minerale samenstelling zal een specifieke werking geven aan de klei. Afhankelijk van uw huidtype, […]

Werkt Spotify op de Apple Watch 5?

Als je een Spotify-abonnee bent en in het bezit bent van een Apple Watch, kun je een verrassende hoeveelheid controle rechtstreeks vanaf je pols krijgen. En er is goed nieuws, want het is onlangs nog […]