4 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Is het slecht om bomen in de lente te snoeien?

Rich in Fairfax Station schrijft, “Ik help een buurvrouw die een grote rivierberk heeft die heel dicht bij haar voordeur staat. Ze wil een aantal takken verwijderen die haar toegang beginnen te belemmeren. Het zijn geen kleine takken. Wanneer is het een goed moment om ze te verwijderen, en hoe moeten we de sneden afdichten om te voorkomen dat er ziektes in de boom komen?”

Je doet er heel verstandig aan om dat te vragen voordat je gaat snoeien, Rich – vanaf nu tot het begin van de winter is de slechtst mogelijke tijd om gezonde takken van een boom te verwijderen, vooral een boom die zo prachtig is als een ruwe berk! Snoeien tijdens het groeiseizoen stimuleert altijd nieuwe groei. Tijdens de zomerse hitte is het produceren van die ongelegen nieuwe groeistuip zeer belastend voor een boom.

Snoeien in de herfst is nog erger, omdat de boom dan niet in een natuurlijke rustperiode kan gaan.

De uitzondering is zwaar beschadigd, ziek of dood hout. Die versleten takken kunnen – en moeten – op elk moment worden verwijderd. Maar het verwijderen van gezonde takken moet alleen gebeuren in het midden van de winter – de rustperiode wanneer de boom in feite slaapt – of in het voorjaar wanneer de boom net weer actief is gaan groeien en er zich op natuurlijke wijze nieuwe groei vormt.

Waarschuwing: Als u probeert een tak van 100 pond in één stuk te verwijderen, zal hij rondzwaaien, u een klap op uw hoofd geven en uw schoenveters breken. Het zal ook de schors direct onder dat takdeel helemaal tot op de grond scheuren. Daarom moeten grote takken altijd in hanteerbare stukken worden verwijderd – een meter of zo per keer.

Wanneer u klaar bent om de laatste snede zo dicht mogelijk bij de boom te maken, zoek dan de kraag van de tak – de ronde structuur waar de tak de boom raakt. U wilt die kraag aan de boom laten wanneer u de laatste tak verwijdert. Snoei niet gelijk met de stam.

Er mag niets worden gebruikt om de sneden af te dichten. De natuur weet dat veel beter te doen dan wij.

“Ik ben geschokt, sgeschoktom paddestoelen te vinden op hout mulch!”

Vicki en Danny in Rockville schrijven: “Plotseling hebben we een enorm probleem met paddestoelen rond onze struiken, hosta’s, lelies en andere beplantingen. Het gebied wordt elk jaar met hardhout gemulcht. Ja, we weten dat u zegt dat het slecht is, maar we doen het al 15 jaar en dit is de eerste keer dat we een paddestoeleninvasie hebben gehad. Is er iets dat we kunnen toepassen om ze te elimineren? Het is er verschrikkelijk!”

Dus, laat eens kijken … je wist dat het slecht was om hout mulch te gebruiken, je bleef toch hout mulch gebruiken, er gebeurde uiteindelijk iets ergs en nu ben je verbaasd? De waarheid is dat iedereen die in de marketing van houtmulch trapt uiteindelijk te maken krijgt met een stortvloed aan paddestoelen en/of andere hinderlijke schimmels – waarvan sommige ernstige (en dure) cosmetische schade aan huizen en auto’s kunnen veroorzaken. Sommige mensen krijgen al in het eerste jaar dat ze houtmulch aanbrengen met dergelijke problemen te maken, anderen kunnen er tien jaar of langer mee wegkomen. Maar vroeg of laat zullen de kippen – eh – schimmelsporen – thuiskomen om te roesten.

Voorlopig kunt u proberen koffiedik, kalk of houtas rond de paddestoelen te strooien om het kuitschieten te stoppen. Trek ze er niet uit. Dat verspreidt de sporen.

Koffiedik levert stikstof, terwijl kalk en houtas de mulch alkalischer maken – beide helpen de schimmelgroei te remmen. Maar gebruik niet beide – kies voor koffiedik of houtas/kalk.

En natuurlijk is het antwoord op lange termijn om over te schakelen op een mulch die niet aantrekkelijk is voor schimmels, zoals compost, dennenstro of dennenboompjes.

Houtmulch = wormen (maar niet de goede soort)

WTOP 2014; zakwormen

De foto’s die Dwight stuurde tonen een ernstige aantasting van zakwormen op een wintergroene. (Met dank aan Mike McGrath)

Dwight in Randallstown schrijft: “Ik heb onlangs mijn mulch vervangen door hout en nu zijn er insecten verschenen; wat zijn dat en wat moet ik doen?”

De foto’s die Dwight stuurde tonen een ernstige plaag van zakwormen op een wintergroene. Deze slimme rupsen (elke plaag met het woord “worm” in de naam is eigenlijk een rups) leven in kleine nesten – of “zakken” – die veel lijken op de dennenappels die van nature verschijnen op de planten die ze aanvallen. En dus ontsnappen de “wormen” vaak aan ontdekking – soms zelfs terwijl ze de wintergroene tot de grond toe aan het opeten zijn.

Zakkenwormen – en soortgelijke plagen zoals tentrupsen en herfstrupsen – verschijnen vaak als reactie op stress, zoals het voeden met kunstmest of – ahum – mulchen met versnipperde pallets uit China die in een afschuwelijke kleur zijn gespoten.

Het eerste antwoord op elk rupsenprobleem is om Bt op de plant te spuiten. Dit biologische bestrijdingsmiddel, dat wordt gemaakt van een natuurlijk voorkomende bodembacterie en wordt verkocht onder merknamen als Dipel, Thuracide en Green Step, tast alleen de rupsen aan die de bespoten delen van de plant eten. Bt schaadt niets anders. De “wormen” stoppen onmiddellijk met eten en sterven kort daarna.

Vermijd op lange termijn het gebruik van plantenvoeding op chemische basis en gebruik geen mulch die uw planten belast. Stap over op compost of dennenstro. Een gezonde, gelukkige plant heeft zelden last van dit soort aanvallen.

Rubber baby buggy mulch

Toen ik Dwight in Randallstown een e-mail stuurde waarin ik hem adviseerde zich te ontdoen van de houten mulch die zijn planten zo aantrekkelijk had gemaakt voor zakwormen, was zijn antwoord – en ik kon dit niet verzinnen – “Oké – dus mijn volgende stap is over te gaan op zwarte rubberen mulch?”

Oei! Ik had naar mijn moeder moeten luisteren en dat baantje in de visconservenfabriek moeten nemen toen ik 15 was!

Nee, nee, nee, Dwight. Zwarte rubber mulch wordt gemaakt van oude autobanden. Het is mogelijk giftig, een duidelijk brandgevaar en het stinkt in de zomerhitte. Laat uw landschap niet langer gebruiken als vuilstortplaats door mensen met afvalverwerkingsproblemen, en schakel over op een mulch die onkruid voorkomt zonder nare bijwerkingen, zoals compost, dennenstro of dennenboompjes.

Artisjokken: Laat George het doen!

John in Burke e-mailde me om te zeggen: “Ik heb artisjokstruiken die nu al twee winters hebben doorstaan. Ze zien er heel gezond uit en groeien goed, maar ik krijg ze niet zover dat ze echte artisjokken produceren. Iemand suggesties?”

Ik antwoordde: “Ik besef dat dit een clou is, maar: ‘Goh, meneer – ik wist niet dat er in Virginia artisjokken groeiden!’ (ba-dump-bump; rimshot)”.

John antwoordde met: “Je ziet overal artisjokken in Mt. Vernon; daar heb ik mijn zaailingen gekocht.”

Dit is een geweldige les in wat deskundigen kunnen doen als ze kassen, koude kassen, ingehuurde hulp en veel kennis hebben, John. Om nog maar te zwijgen van het feit dat Washington zelf een enorm talent had om planten te laten gedijen buiten hun normale verspreidingsgebied. Met andere woorden, hoewel artisjokken technisch gezien in de Mid-Atlantische Oceaan kunnen worden gekweekt, is het een moeizaam en ingewikkeld proces van twee jaar dat voortdurende aandacht vereist. Het is geen “plant het en vergeet het” project.

Ik stelde voor dat hij contact opnam met de tuiniers van Mt. Vernon om te zien wat voor trucs en technieken zij gebruiken, aangezien hun advies perfect zou aansluiten bij zijn eigen microklimaat. Ook heb ik hem dit artikel van de Connecticut Agriculture Extension Service gestuurd, waarin gedegen advies wordt gegeven over hoe je artisjokken buiten hun normale verspreidingsgebied kunt kweken, en een artikel dat ik enkele jaren geleden over dit onderwerp heb geschreven voor mijn programma op de publieke radio.

Maar, zoals ik in dat artikel zeg, er is een verdomd goede reden waarom vrijwel alle Amerikaanse artisjokken in één enkele provincie in Zuid-Californië worden geteeld.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wanneer moet je bomen niet snoeien?

Snoeien tijdens het groeiseizoen stimuleert altijd nieuwe groei. Tijdens de zomerse hitte is het produceren van die slecht getimede nieuwe groeistoot zeer belastend voor een boom. Snoeien in de herfst is zelfs nog erger omdat het voorkomt dat de boom in een natuurlijke rustperiode gaat. De uitzondering is zwaar beschadigd, ziek of dood hout.

Wat gebeurt er als je een boom op het verkeerde moment snoeit?

Het belangrijkste is dat als je op het verkeerde moment snoeit – zelfs als je goed snoeit en de hier beschreven fouten vermijdt – je het risico loopt dat je planten en bomen vatbaar worden voor ziekteverwekkers die door de lucht worden overgedragen of door insecten worden overgebracht.

Is het OK om bomen in april te snoeien?

U kunt veilig wat dode, beschadigde, overgroeide of afstervende takken verwijderen in het vroege voorjaar – eind maart tot begin april – zolang u maar niet te veel boomtakken verwijdert. Je wilt je bomen niet te veel stress bezorgen tijdens dit groeiseizoen, waardoor ze ook het risico lopen op ziektes of plagen.

In welke tijd van het jaar moeten bomen worden gesnoeid?

winter
Over het algemeen is de beste tijd om bomen en struiken te snoeien tijdens de wintermaanden. Van november tot maart zijn de meeste bomen in rusttoestand, wat het de ideale tijd maakt om de volgende redenen: Bomen zijn minder vatbaar voor insecten of ziektes.

Wat is het verschil tussen het snoeien van bomen en het snoeien van bomen?

Snoeien wordt gebruikt om onnodige takken te verwijderen. Snoeien daarentegen bevordert een gezonde groei. Beide diensten worden uitgevoerd op verschillende tijdstippen van het jaar, met behulp van zeer verschillende apparatuur, om een betere esthetische en gezondere landschap te bieden. Het verschil begrijpen is echter cruciaal.

Kan je een boom snoeien in mei?

Maar er zijn momenten waarop het snoeien van bomen in de lente prima is. Je kunt een boom in de lente snoeien… Sluimerende snoei is ideaal, omdat het ziektes kan voorkomen en de boom het hele jaar door kan helpen behouden.

Wat moet je niet snoeien in de lente?

Vermijd snoeien in oud hout; het mag niet opnieuw uitlopen. Snoei heesters die in het voorjaar niet bloeien, zoals de Roos van Sharon, de Mirte, de Winterhibiscus, de Vlinderstruik en de Peegee hortensia. Plaats snoeibeurten om planten vorm te geven en het binnenste van heesters uit te dunnen.

Kan ik in april snoeien?

Snoei in het eerste voorjaar na het planten de groei van het huidige seizoen met ongeveer een derde terug om een bossige vorm te bevorderen. Er is geen andere routinesnoei nodig dan het verwijderen van dode stengels. Heggen moeten in april worden gesnoeid om een nette vorm te behouden.

Is snoeien van bomen noodzakelijk?

Snoeien voor de gezondheid van bomen wordt vaak snoeien genoemd, en het gaat om het verwijderen van takken die ziek of aangetast zijn of een gezonde groei in de weg staan. Regelmatig snoeien houdt bomen sterk, zorgt voor een gezondere structuur en vermindert de noodzaak van toekomstig corrigerend snoeiwerk.

Is het OK om bomen in de zomer te snoeien?

In het algemeen wordt het snoeien van een boom tijdens de rustperiode aanbevolen als er grote takken moeten worden verwijderd; dat wil zeggen snoeien tussen het moment dat de bladeren van de boom vallen in de herfst en het moment dat de knoppen opzwellen in de lente. Als u om veiligheidsredenen in de zomer moet snoeien, doe dat dan.

Welke maand is de late winter?

Wanneer is het late winter? De late winter is 4 tot 6 weken voordat de lente dooi begint. Dit kan elk moment zijn van januari tot mei, afhankelijk van je klimaat.

Kan ik snoeien in maart?

Veel zomer- of nazomerbloeiende bladverliezende heesters kunnen tussen januari en maart gesnoeid worden. Snoei licht tere groenblijvende heesters (zoals Choisya, die u het beste tot april kunt laten staan) niet, maar pak hardere exemplaren (zoals Prunus laurocerasus, de laurierkers) wel aan, indien nodig.

Wat wordt beschouwd als een vroege lente om te snoeien?

Vroeg in het voorjaar bloeiende planten, zoals sering, forsythia, en rododendron, produceren bloemen op hout dat het jaar ervoor is gevormd. De beste tijd om ze te snoeien is laat in het voorjaar, direct na de bloei.

Wat zijn de nadelen van snoeien?

Overmatig snoeien kan de levensduur van een boom verkorten, de natuurlijke groei aantasten en wonden veroorzaken die niet goed helen. Als een boom verkeerd gesnoeid wordt, leidt dit tot de groei van micro-organismen, paddestoelen, schimmels en bacteriën die zelfs kunnen leiden tot rotting en verrotting van de takken.

In welke maand moet je bomen snoeien?

winter
Over het algemeen is de beste tijd om bomen en struiken te snoeien tijdens de wintermaanden. Van november tot maart zijn de meeste bomen in rusttoestand en dat is om de volgende redenen de ideale tijd: Bomen zijn minder vatbaar voor insecten of ziektes.

Vorig artikel

Hoe repareer je een kapot Lladro beeldje?

Volgend artikel

Wat is Android waard?

You might be interested in …

Is Hope sterker dan Klaus?

Mikael was zelfs bewezen aanzienlijk sterker te zijn dan KlausZelfs toen hij getroffen was door weerwolf gif in Live and Let Die, kon Mikael hem nog steeds overmeesteren met slechts een kleine inspanning en zelfs […]

Hebben we allemaal een engel?

Mattheüs 18:10 zegt: “Zie toe, dat gij niet neerziet op een van deze kleinen. Want Ik zeg u, dat hun engelen in de hemel altijd het aangezicht van mijn Vader in de hemel zien.” In […]