1 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Is een 10 kaliber krachtiger dan een 12 kaliber?

We hebben de BPS 12-gauge en Gold 10-gauge op de proef gesteld.

Ik ben opgegroeid met jagen in de ganzenputten van Fulton County, Illinois, een plaats die ooit bekend stond om zijn enorme Canadese ganzen. Die dagen zijn al lang voorbij, maar er zijn nog steeds een paar groepen enorme lokale ganzen met witte konten zo groot als emmers van vijf liter die hier door het luchtruim cruisen. En old timers in verzonken veldjaloezieën wachten om ze elke januari in een hinderlaag te lokken met hun trouwe Ithaca Mag-10s of Remington SP-10s aan hun zijde. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig toegewijde 10-kaliber liefhebbers over.

Toch zijn er nog genoeg mensen die met 10-kalibergeweren schieten zodat Browning de Gold Light en BPS pompgeweer in dat kaliber blijft produceren (Harrington & Richardson maakt ook een enkelschots Pardner in 10-kaliber). Maar deze nicheclub van jachtgeweren is in de loop der jaren kleiner geworden. De reden daarvoor is de vooruitgang van niet-giftige kogels. Bismut en wolfraam maken kleinere geweren dodelijker voor watervogels. Kalkoenjagers hebben de sub-gauge jachtgeweer cultuur echt omarmd – de 20-gauge en .410 worden populair vanwege de prestaties van TSS ladingen. De komst van de 3½-inch 12-kaliber kogel in de late jaren 1980 heeft ook de hamer op de 10-kaliber voor een tijdje laten vallen. Hierdoor werd het schieten met een 12 en een 10 in feite één en hetzelfde. En aangezien munitie voor 12 kaliber goedkoper was (en nog steeds is) dan die voor 10 kaliber, was het voor de meeste jagers een makkie om over te stappen.

“Op dit moment kost het ons ongeveer 50 cent per 10-kaliber huls, tegenover 15 cent voor een 12-kaliber huls,” zei Nick Charney, mede-eigenaar van Apex Munitie. “Dat betekent dat een doos 10-kaliber maar liefst 45 dollar kost. Je kunt 12’s kopen voor de helft van dat in sommige gevallen.”

De 3½-inch 12-kaliber lading maakte het 10-kaliber jachtgeweer overbodig, maar het grote geweer maakte een comeback in de jaren 1990 toen stalen schot verplicht werd voor de jacht op watervogels. De eerste ladingen 12-kaliber staal waren niet erg effectief in het zuiver doden van vogels, dus veel jagers gingen terug naar de 10-kaliber omdat deze zo goed grotere kogels kon verwerken. Er was ook een klein aantal schutters dat met de hand 10-kaliber hulzen laadde, waarbij ze de snelheid opvoerden met grotere hagel om de ladingen krachtiger te maken.

“Dat vroege staal was verschrikkelijk, en dus pakten we de 10 kalibers weer op,” zei Randy Hill, die in het zuiden van Illinois gidst, een ooit iconische locatie om op Canadese ganzen te jagen. “Pas toen ze het staal begonnen te versnellen, gingen we terug naar de 12-kaliber. Ik denk nog steeds dat de 10-maat een geweldige maat is voor grote ganzen, vooral laat in het seizoen wanneer je langere schoten moet nemen op winterharde vogels die een dikke laag donsveren en vet hebben.”

Het voordeel van de 10-meter

De 10-meter geeft grotere schoten op langere afstanden dan de 12-meter.

Er is een merkbaar verschil in boring tussen de 12-kaliber (links) en de 10-kaliber. Joe Genzel

Hoewel er niet veel (of geen) voordeel is wat betreft het aantal kogels op het doel als je met een 10 schiet in vergelijking met een 12, levert de 10 een kortere kogelketting vanwege zijn grotere boringdiameter (een 10 heeft een boring van .775, terwijl 12’s ongeveer .729 hebben), waardoor hij in staat is grotere kogels af te vuren dan een 12. Het maakt het ook dodelijker op afstand, omdat de bredere boring ervoor zorgt dat de kogels van een 10-meter in één keer bij het doel aankomen. Mijn vriend en collega-wapenschrijver Phil Bourjally liet de mensen van Federal Premium deze theorie een paar jaar geleden uittesten in hun indoor-schiettunnel. De resultaten toonden aan dat de 12 het schot meer uit elkaar trok dan de 10. Dat maakt een groot verschil als je op een gans of een tapuit schiet op meer dan 50 meter afstand. Toen ik met beide kalibers schoot op de schietbaan, kon ik een duidelijk verschil zien in de impact door de hoeveelheid die mijn patroonbord heen en weer schudde bij het schieten met de 10 tegenover de 12. Althans anekdotisch gezien, betekende dat hevige wiebelen, veroorzaakt door de ladingen van de 10-maat, dat meer kogels tegelijkertijd het doel troffen.

“Ik schiet nog steeds met een 10-maat en heb die geladen met 3½-inch No. 9 TSS voor kalkoenen, waarmee ik 500 kogels in een cirkel van 10 inch schiet op 40 meter afstand,” zei Charney (zijn 3½-inch lading No. 9 TSS bevat 900 kogels). “Op een 20-inch doel, kan ik ongeveer 88 tot 92 procent patroonbehoud krijgen op 40 meter.”

Een grote boring betekent geen grote terugslag

Een van de slechte berichten over de 10-kaliber is dat hij een ondraaglijke terugslag heeft. Dat is niet waar, vooral niet bij de automatische laders met gasaandrijving, die een verdraaglijker terugslag hebben dan de meeste 12-kaliber pompen of semi-automatische oploopraketten. De 10-kaliber is ook een zwaarder geweer en absorbeert dus meer terugslag dan een 12-kaliber. Volledig geladen kan een Browning Gold 12 pond wegen. Misschien wil je dat niet door fazantenvelden slepen, maar in een ganzenkijkhut is het geen probleem… en ik beloof je dat je je schouder niet hoeft af te koelen na de jacht.

Ik heb met de Browning Gold Light 10 op de schietbaan geschoten en het was veel gemakkelijker voor mijn schouder dan mijn vaders oude Browning BPS die ik gebruikte als 12-gauge testwapen. En eerlijk gezegd, als je een grote vent bent (zoals ik), is het dragen van een 10 niet vreselijk. Nee, ik zou geen kalkoenen willen schieten met een 10-pond geweer, maar als ik de hele dag op dezelfde plek zit, neem ik de lange-afstand effectiviteit van een 10-kaliber.

“Ik schoot vroeger met een 10-kaliber in mijn ganzen gidsen dagen, en het was een geweldig kaliber voor het schieten van zeilvogels en kreupelen die de klanten niet konden neerleggen,” zei John Taylor, een lange tijd shotgun schrijver. “De terugslag van een 10 is lang niet zo erg als die van een 12-kaliber 3½-inch. Ik zou niet weten waarom iemand die uit een pompgeweer zou willen schieten. Over botten rammelen gesproken…”

Op de Patroonraad

De 10-kaliber kan grotere kogels afvuren dan de 12-kaliber.

U ziet het verschil in grootte tussen de 10-gauge hagelbuis (links) en de 12-gauge. Joe Genzel

Toen ik aan de pistooltest begon, dacht ik dat de 10 veel beter zou presteren dan de 12 op langere afstanden. Maar in termen van kogels op het doel, was dat niet het geval. Zoals ik al eerder zei, levert de 10 zeker meer kogels in één keer, waardoor het dodelijker is op lange afstand, maar in dit geval versloeg het de 12 niet in termen van korreldichtheid op het doel. In feite had Federal’s Speed Shok in 12 kaliber het beste patroonpercentage (en aantal kogels op papier) op de grootste afstand dan welke andere lading in de test dan ook.

Hoe vaker ik patronen schiet op langere afstanden, hoe belangrijker het is om je wapen op meer dan 40 meter afstand op papier te zetten. De meeste jachtgeweren hebben een goede patroon tot 35 meter, maar als je eenmaal bij die 40 meter bent, verandert alles (meestal) als je op staal schiet. De prestaties nemen af en de inslag van de hagel kan inconsistent worden. Beide wapens schoten hoog voor mij (ongeveer 90 procent van het patroon op elk schot was boven de middellijn) zodra ik tot 40 meter kwam. En naarmate ik verder van het doel verwijderd raakte (50 en 60 yards), raakte het merendeel van de patronen van beide geweren het rechterbovenkwartier van de 30-inch cirkel. Dus als ik op ganzen schoot, had ik de loop onder een overstekende vogel moeten houden of op de kont van de vogel als het een recht schot was om hem te doden. Voor een lange stoot op een tom, zou ik de loop laag links van zijn kop moeten houden om er zeker van te zijn dat het volledige patroon aansloot.

Hier zijn de resultaten van het schieten op 35, 40, 50, en 60 yards met een 10- en 12-kaliber op een 30-inch doel.

Browning Gold 10-kaliber (fabrieks aangepaste choke)

Winchester Drylok 3½ inch, BB’s (1 3/8 oz. ladinggewicht, 1.450 fps) – 102 kogels

 • 35 yards: 93 (91 procent)
 • 40 meter: 81 (79 procent)
 • 50 meter: 57 (56 procent)
 • 60 yards: 39 (38 procent)

Federal Speed Shok 3½ inch, No. 2s (1½ oz. laadgewicht, 1.450 fps) – 183 kogels

 • 35 yards: 156 (85 procent)
 • 40 meter: 89 (49 procent)
 • 50 meter: 73 (40 procent)
 • 60 yards: 55 (30 procent)

Browning BPS 12-gauge (fabrieks aangepaste choke)

Browning Wicked Blend 3½ inch, BB/1 bismut/staal (1½ oz. ladinggewicht, 1.500 fps) – 111 kogels

 • 35 yards: 105 (95 procent)
 • 40 meter: 59 (53 procent)
 • 50 meter: 35 (32 procent)
 • 60 meter: 27 (24 procent)

Federal Speed Shok 3½ inch, No. 2s (1 3/8 oz. ladinggewicht, 1.550 fps) – 176 kogels

 • 35 meter: 159 (90 procent)
 • 40 meter: 117 (66 procent)
 • 50 meter: 72 (41 procent)
 • 60 yards: 69 (39 procent)

Joe Genzel

Joe Genzel is een senior redacteur bij Outdoor Life. Genzel groeide op met het jagen op wilde eenden en Canadese ganzen in de Illinois River Valley. Maar omdat er in Illinois naast witvis alleen nog maar grijze en vossenstaarten te jagen zijn, brengt hij nu het grootste deel van de herfst en winter door met het zoeken naar eiken en zwarte walnootbomen, en het uitlaten achter een gekke Russische eekhoornhond genaamd Vladimir.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Maakt er nog iemand 10 gauge jachtgeweren?

Hoewel er nog steeds een paar 16- en 10-kaliber jachtgeweren worden gemaakt (zie fotogalerij, hieronder), is de ontwikkeling van nieuwe producten in wezen gestopt. Het spijtige is, dat zelfs met de grotere munitie innovatie voor de 20- en 12-kaliber, de 16- en 10-kaliber bepaalde voordelen behouden.

Wat is beter, 10 of 12 kaliber geweer?

Een simpele verklaring is dat de 10-kaliber krachtiger is, met veel meer terugslag, en tegenwoordig minder populair is dan in het verleden, vergeleken met de 12-kaliber. De 10 gauge wordt meestal gebruikt voor de jacht, terwijl de 12 gauge wordt gebruikt voor praktisch elke toepassing waarvoor een jachtgeweer nodig zou zijn.

Welk kaliber jachtgeweer is het krachtigst?

10 gauge – Een zwaar vuurwapen met een krachtige terugslag, de 10 gauge is het grootste legale jachtgeweer in de Verenigde Staten. Het is niet meer zo populair als vroeger, hoewel het nog steeds in gebruik is. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de jacht op watervogels, zoals ganzen en eenden.

Waarop kun je jagen met een 10 gauge jachtgeweer?

Jachtgeweren die gebruikt worden voor herten of beren moeten 10 gauge, 12 gauge, 16 gauge, of 20 gauge zijn en kogels of #1 of groter hagel schieten. 10 en 12 kaliber jachtgeweren met kogels mogen gebruikt worden voor de jacht op elanden, geiten, schapen, of elanden. Voor de jacht op watervogels mogen jachtgeweren alleen worden gebruikt met goedgekeurde, niet-giftige jachthagelmunitie.

Is 10 gauge of 12 gauge staal dikker?

120) staal. Een deur gemaakt van 10 gauge (. 135) staal is meer dan twee keer zo sterk als een deur gemaakt van 12 gauge (. 029 dikker) (zie Staalkrachtgrafiek).

Waarom is 10 gauge groter dan 12?

In het kort, hoe kleiner de kaliber van een jachtgeweer, hoe groter de diameter van de boring. Daarom heeft een 10 gauge jachtgeweer een grotere diameter dan een 12 gauge jachtgeweer, dat weer een grotere diameter heeft dan een 20 gauge jachtgeweer, enz.

Wat is het doel van een 10 gauge jachtgeweer?

10 Gauge: Het 10 gauge jachtgeweer wordt voornamelijk gebruikt door watervogeljagers, vooral voor de ganzenjacht. Dit komt door de eerder besproken voordelen van de grotere boring en de langere hulslengte die de 10 gauge biedt bij gebruik van niet-giftige kogels in vergelijking met alle andere gangbare jachtgeweermaten.

Is 10 of 12 gauge groter?

Met andere woorden, naarmate het kaliber hoger wordt, wordt de diameter van de draad kleiner. Bijvoorbeeld, een 10 gauge draad is groter dan een 12 gauge draad. Grotere draden kunnen meer stroomsterkte en wattage dragen dan kleinere draden.

Wat is het verschil tussen 10 gauge en 12 gauge draad?

De dikte en de diameter van de draad zijn omgekeerd evenredig. Met andere woorden, naarmate het gauge nummer hoger wordt, wordt de diameter van de draad kleiner. Bijvoorbeeld, een 10 gauge draad is groter dan een 12 gauge draad. Grotere draden kunnen meer stroomsterkte en wattage dragen dan kleinere draden.

Wat is dikker 10 gauge of 12 gauge metaal?

120) staal. Een deur gemaakt van 10 gauge (. 135) staal is meer dan twee keer zo sterk als een deur gemaakt van 12 gauge (. 029 dikker (zie Staal Sterkte Kaart).

Hoe sterk is 10 gauge staal?

14-maat 0. 075 3. 125
12-maat 0. 106 4. 375
11-maat 0. 120 5. 00
10-maat 0. 135 5. 625
3/16″ 0. 188 7. 66

Wat is groter 10 gauge of 8 shotgun?

Jachtgeweren worden ingedeeld naar kaliber, dat is een maat die verband houdt met de diameter van de gladde jachtgeweerboring en de grootte van de huls die voor die boring is ontworpen. Gangbare jachtgeweermaten zijn 10-gauge, 12-gauge, 16-gauge, 20-gauge, en 28-gauge. Hoe kleiner het kaliber, hoe groter de loop van het jachtgeweer.

Is 10 gauge of 12 gauge staal sterker?

120) staal. Een deur gemaakt van 10-gauge (. 135) staal is meer dan twee keer zo sterk als een gemaakt van 12-gauge (. 029 dikker) (zie Staalkrachtgrafiek).

Wat is kleiner 10 of 12 gauge draad?

Wat is Draad Gauge? De dikte van een kabel of draad wordt bepaald door de gauge maat. De algemene vuistregel is dat hoe kleiner het gauge nummer, hoe dikker de kabel.

Waar wordt 10 gauge draad voor gebruikt?

10-gauge worden gebruikt in elektrische wasdrogers, 240-volt raam airconditioners, elektrische boilers die 30 ampère ondersteunen. 6-maten worden gebruikt voor kookplaten en fornuizen met 40-50 ampère. 4-maten worden gebruikt voor elektrische ovens en grote elektrische kachels met een beveiliging van 60 ampère.

Vorig artikel

Kun je knoflookpoeder vervangen door knoflookzout?

Volgend artikel

Wat is het goedkoopste land om te wonen in Azië?

You might be interested in …

Krimpt vilt bij het wassen?

Vilt is gevoelig voor de temperatuur en de beweging van het water, en het kan krimpen als het niet goed behandeld wordt. Vilt moet op een fijnwasprogramma worden gewassen. Kies het wolwasprogramma of het fijnwasprogramma […]

Is groene klei eetbaar?

Wij bieden 4 natuurlijke kleuren klei aan. De specifieke kleur van een klei komt van de unieke minerale samenstelling. De specifieke minerale samenstelling zal een specifieke werking geven aan de klei. Afhankelijk van uw huidtype, […]