5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Is bleekwater veilig voor natuursteen?

Huizen zijn geen ziekenhuizen; ze zijn niet bedoeld om steriel te zijn. Maar in de nieuwe realiteit van de coronavirusziekte 2019 (COVID-19) pandemie worden veel mensen gedwongen thuis te blijven, soms met een zieke geliefde. Er is veel bezorgdheid op dit moment over hoe effectief te reinigen, te ontsmetten of te desinfecteren aanrechtbladen in huishoudelijke keukens en badkamers, dus vandaag verdiepen we ons in de beste praktijken van precies dat.

Hoe natuursteen oppervlakken te desinfecteren

Als uw keuken eruitziet als een operatiekamer met overal roestvrij staal, hoeft u zich niet veel zorgen te maken over het beschadigen van oppervlakken met agressieve schoonmaakmiddelen. Maar de meeste huiseigenaren kiezen voor een minder industriële look en kiezen voor marmer, kwartsiet of aangemaakt kwarts. Geen van deze oppervlakken kan zo goed tegen chemisch misbruik als roestvrij staal. Het goede nieuws is dat het mogelijk is alle natuursteenoppervlakken op de markt te reinigen, te ontsmetten en zelfs te desinfecteren. Het vergt alleen een beetje extra zorg en geduld.

Allereerst moet u het bleekmiddel opbergen en er zelfs niet aan denken om azijn te gebruiken. Laat het bleekmiddel staan voor keramische en roestvrijstalen oppervlakken, zoals badkuipen, gootstenen en deurknoppen. Bewaar azijn voor het koken; het is niet goedgekeurd als ontsmettingsmiddel, het is niet erg effectief bij het doden van virussen en het zal natuursteen beschadigen (zelfs als het verdund is).

Hoewel verdund bleekmiddel en sommige van de zuurdere reinigingsmiddelen op de markt natuurstenen aanrechtbladen niet onmiddellijk zullen beschadigen, zullen ze het oppervlak na verloop van tijd dof maken. Bleekmiddel kan ook de longen beschadigen als het niet in een goed geventileerde ruimte wordt gebruikt – iets wat iedereen die het risico loopt COVID-19 op te lopen zeker zou willen vermijden, aangezien de ziekte de longen aantast.

Het beste alternatief voor het desinfecteren van aanrechtbladen van natuursteen is wrijfalcohol met een alcoholgehalte van 70% of meer. Alcohol is relatief neutraal in pH, dus het zal marmer of zachter graniet niet etsen. Eerlijk gezegd hoeven werkbladen niet altijd te worden gedesinfecteerd, tenzij bij een lid van het huishouden COVID-19 of een andere besmettelijke ziekte, zoals seizoensgriep, is vastgesteld of wordt vermoed dat hij die heeft. Oppervlakken die veel in aanraking komen – inclusief aanrechten – moeten dagelijks worden gedesinfecteerd als iemand in het huishouden ziek is, volgens de aanbevelingen van de Centers for Disease Control (CDC).

Is vaak schoonmaken net zo effectief als desinfecteren?

Regelmatig schoonmaken is ook effectief. Met water en zeep verwijdert u vuil, gemorste vloeistof en andere viezigheid, maar u verwijdert ook vrij goed ziektekiemen, waaronder virussen en bacteriën. Voor virussen helpt de zeep en de schrobberende werking om de buitenkant van de viruscellen af te breken. Spoelen en afvegen helpt om de virussen en bacteriën van het oppervlak te verwijderen.

Hier is een inleiding tussen reinigen, ontsmetten en desinfecteren:

  1. Het schoonmaken van natuursteen is eenvoudig. Gebruik gewoon zeep, warm water en een niet-schurend doekje of sponsje. Schrob het hele oppervlak grondig met water en zeep. Spoel de spons uit, herhaal dit met een schone, vochtige spons om zeepresten te verwijderen en droog af met een zachte vaatdoek of handdoek. Als water en zeep te eenvoudig lijken, kunt u ook huishoudelijke schoonmaakmiddelen gebruiken die als veilig voor marmer en graniet zijn bestempeld. Hetzelfde schoonmaakregime kan worden gebruikt voor technisch kwarts.
  2. Reinigen is een stap verder dan schoonmaken. Het doel van ontsmetten is het verminderen – niet elimineren – van de aanwezigheid van virussen, bacteriën of schimmels die mensen ziek kunnen maken. Om als doeltreffend te worden beschouwd, moet het product de ziektekiemen tot een veilig niveau kunnen terugdringen, zoals bepaald door de CDC. Als u de instructies op de achterkant van de meeste huishoudelijke schoonmaakmiddelen leest, zult u zien hoe lang u het product op het oppervlak moet laten zitten om het effectief te ontsmetten. Gewoonlijk moet u het product ongeveer 60 seconden laten inwerken voordat u het met een spons of doek wegveegt.
  3. Ontsmetting daarentegen is bedoeld om alle virussen, bacteriën en schimmels te doden. Om goed te desinfecteren, moeten sommige producten 5 tot 10 minuten op het oppervlak blijven liggen – en nat blijven – afhankelijk van het product. Als het product verdampt voordat de tijd om is, heeft het niet genoeg tijd gehad om zijn werk te doen. In dat geval moet het oppervlak opnieuw met product worden bevochtigd.

Het is altijd aan te bevelen een product eerst op een onopvallende plaats uit te testen voordat u het op een heel werkblad aanbrengt en het enkele minuten laat inwerken. Zoals hierboven vermeld, kunnen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleekmiddel, schade toebrengen aan de afwerking van het aanrecht. Het is misschien niet onmiddellijk, maar de afwerking kan na verloop van tijd dof worden of verslijten. Daarom is het belangrijk etiketten te lezen en het product te testen. Als u nieuwsgierig bent of het reinigingsproduct dat u gebruikt effectief is in het doden van coronavirussen, heeft de Environmental Protection Agency (EPA) een doorzoekbare database die u hier kunt raadplegen.

Wat zijn de beste producten voor het desinfecteren van werkbladen?

Gewone alcohol is een van de meest effectieve ontsmettingsmiddelen die er zijn, en veel schoonmaakmiddelen bevatten om die reden alcohol. Voor de desinfectie van oppervlakken is het belangrijk dat de oplossing voor 70% uit isopropylalcohol bestaat. Deskundigen raden aan de alcohol 8-10 minuten op het oppervlak te laten zitten voordat u het droogwrijft, om alle virussen te doden, vooral coronavirussen. Alcohol verdampt snel, dus het extra watergehalte in alcohol van 70 procent helpt om het lang genoeg op het oppervlak te houden om te werken. Het wordt afgeraden om het nog verder te verdunnen, omdat concentraties van minder dan 50 procent niet effectief zijn.

Wat als u geen alcohol of een zacht ontsmettend reinigingsmiddel kunt vinden? Hoewel bleekwater na verloop van tijd schade zal aanrichten, zal dat niet onmiddellijk het geval zijn als het op de juiste manier wordt verdund. Iemand moet misschien de voor- en nadelen afwegen van het graniet in topconditie houden en leven met de mogelijkheid van ziektekiemen op het aanrecht of de ziektekiemen doden en mogelijk schade veroorzaken aan de afwerking. Steen kan opnieuw worden verzegeld indien nodig. Als u bleekmiddel gebruikt om te desinfecteren, adviseert de CDC 5 eetlepels (1/3 kopje) bleekmiddel per gallon water of 4 theelepels bleekmiddel per kwart water.

Terwijl u uw stenen aanrechtbladen ontsmet, moet u niet vergeten hetzelfde te doen voor andere oppervlakken die veel in aanraking komen. Oppervlakken die veel worden aangeraakt zijn onder andere deurknoppen, koelkastgrepen, knoppen en handgrepen van kasten, lichtschakelaars, afstandsbedieningen van TV’s, mobiele telefoons en tablets, toetsenborden enz. Het heeft geen zin om het aanrecht te ontsmetten en er vervolgens een ongesaneerde mobiele telefoon op te gooien.

En vergeet natuurlijk niet uw handen te wassen (gedurende 20 seconden), voor en na al dat werk om alles te desinfecteren. Dat is volgens de CDC het meest effectieve preventieve middel.

We hopen dat dit helpt om eventuele vragen op te helderen, en hoewel we onze showroom nog niet hebben hoeven sluiten, begrijpen we het als bezichtigingen in levende lijve geen optie zijn. Wij bieden virtuele bezichtigingen aan, door onze inventaris op onze website te bekijken of zelfs door een Zoom- of FaceTime-chat met een vertegenwoordiger. Geef ons een gil als u een virtuele afspraak wilt maken!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wat kan ik gebruiken om natuursteen schoon te maken?

Reinig stenen oppervlakken met een neutraal reinigingsmiddel, steenzeep, of een mild vloeibaar afwasmiddel en warm water. Net als bij elk ander voorwerp dat u thuis reinigt, kan een te hoge concentratie reiniger of zeep een film achterlaten en strepen veroorzaken.

Zal bleekmiddel stenen tegels beschadigen?

Het probleem met bleekmiddel is dat het een sterk zuur is dat door de verzegeling van uw stenen tegels heen vreet, wat in dit geval resulteerde in witachtige kringen die u in het midden van de foto hieronder kunt zien.

Is oxiclean veilig voor natuursteen?

Reinigen van schimmel en meeldauw Om schimmel en meeldauw te doden en uw investering op zijn best te houden, kan travertin worden gereinigd met een product op basis van peroxide zoals Oxiclean, dat de polish van uw travertin niet zal beschadigen.

Kan ik bleekmiddel gebruiken om een stenen douche schoon te maken?

Hoewel bleekwater een standaard schoonmaakmiddel is voor de meeste douches, kan het te agressief zijn bij overmatig gebruik op steen. Echter, het spuiten van een één op één bleekmiddel/water mengsel direct op schimmel doodt de bacteriën vrijwel direct.

Is bleekwater veilig voor tegels?

Het gebruik van bleekmiddel of ammoniak op de tegels kan onherstelbare vlekken op de voegen veroorzaken; te hard schrobben of het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen kan krassen op de tegels veroorzaken en ervoor zorgen dat ze hun glans verliezen, omdat keramische tegels meestal worden behandeld met een glazuur dat gemakkelijk kan worden beschadigd door agressieve schoonmaakmiddelen en schurende gereedschappen.

Hoe reinigt u natuurstenen tegels?

Reinig stenen oppervlakken met een paar druppels neutraal reinigingsmiddel, steenzeep (specifieke producten van Lithofin bijvoorbeeld), of een afwasmiddel en warm water. Gebruik een schone zachte doek voor het beste resultaat. Te veel reiniger of zeep kan een film achterlaten en strepen veroorzaken.

Hoe maak je een onverzegelde steen schoon?

Reinig stenen oppervlakken met enkele druppels neutrale reiniger, steenzeep (specifieke producten van Lithofin bijvoorbeeld), of een afwasmiddel en warm water. Gebruik een schone zachte doek voor het beste resultaat. Te veel reiniger of zeep kan een film achterlaten en strepen veroorzaken.

Hoe reinigt u buitensteen?

Schoonmaken – Gebruik schoon water en aanbevolen schoonmaakmiddelen om zanddeeltjes, stof, vlekken en eventuele onnatuurlijke vlekken op de steen weg te dweilen en spoel de diensten af met schoon water. Soms geeft schoon warm water het beste resultaat.

Kun je azijn gebruiken om natuursteen schoon te maken?

Gebruik geen azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddelen die zuren bevatten op marmer, kalksteen, travertin, of onyx oppervlakken. Gebruik geen zure schoonmaakmiddelen zoals badkamerschoonmaakmiddelen, voegmiddelen, of reinigingsmiddelen voor badkuipen en tegels. Gebruik geen schurende schoonmaakmiddelen zoals chemische reinigingsmiddelen of zachte schoonmaakmiddelen.

Hoe maak je schimmel van natuursteen schoon?

Schrob met Bleek en Water Bereid een 50/50 oplossing van bleekmiddel en schoon water om te gebruiken met een zachte nylon borstel of pad. Laat de oplossing van bleekmiddel en water na de eerste schrobsessie ongeveer 15 minuten inwerken, spoel vervolgens af met schoon water en gebruik natuursteenreiniger en -verzegeling.

Kun je een steen bleken?

Het bleken van droge steen of een “bleekkuur” houdt in dat de steen wordt ondergedompeld in een verdunde oplossing van water en bleekmiddel. Het bleekmiddel zal het organische materiaal op het oppervlak van de steen oxideren en snel afbreken. In veel gevallen kan een volledige bleekbehandeling in ongeveer 7 dagen worden uitgevoerd, waardoor een langere “natuurlijke behandeling” overbodig wordt.

Kun je leisteen tegels bleken?

Spuit de bleekoplossing op de leisteen en de voegen en zorg ervoor dat u de plekken met veel schimmel behandeld. Laat de oplossing 2 minuten op de leisteen inwerken. Schrob de leisteen met een spons gedompeld in warm water.

Hoe reinig je poreuze natuurstenen?

Reinig stenen oppervlakken met een paar druppels neutrale reiniger, steenzeep (specifieke producten van Lithofin bijvoorbeeld), of een afwasmiddel en warm water. Gebruik een schone zachte doek voor het beste resultaat. Te veel reiniger of zeep kan een film achterlaten en strepen veroorzaken.

Is Simple Green veilig voor natuursteen?

Natuursteen moet een keer per week worden gereinigd met een pH-neutraal reinigingsproduct zoals Simple Green Allesreiniger. De krachtige reiniger lost hardnekkig vuil en aanslag op zonder uw mooie stenen oppervlakken te beschadigen, en verwijdert zeepschuim, lichaamsoliën en -vetten, badoliën, zeep en shampoo-oliën.

Hoe maak je stenen metselwerk schoon?

Maak stenen oppervlakken schoon met steenzeep of een mild reinigingsmiddel. Na het wassen volledig naspoelen met schoon water en stenen oppervlakken drogen. Dep gemorste vloeistoffen onmiddellijk op; door de tijd kunnen ze inwerken en vlekken worden. Gebruik geen reinigingsmiddelen die zuren bevatten, zoals badkamer- of voegreinigers of bad- en tegelproducten.

Vorig artikel

Hoe maak je kleigrond klaar voor lavendel?

Volgend artikel

Hoe prostreren jullie in het gebed?

You might be interested in …

Is 10.000 dollar sparen goed?

Het sparen van $ 10.000 is een prachtige prestatie, maar het is van cruciaal belang om dat zuurverdiende geld goed te gebruiken. Met $ 10.000 aan spaargeld, zijn er veel dingen die je zou kunnen […]