5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Hoe weet u of uw glazuur zwak is?

Wat te doen aan versleten en ontbrekend glazuur

Glazuur – de dunne, doorzichtige buitenkant van uw tanden – is verantwoordelijk voor de bescherming van uw tanden bij dagelijks gebruik, zoals kauwen, bijten en knarsen. Het zorgt ook voor isolatie zodat het eten van warm en koud voedsel geen pijn veroorzaakt. Glazuur is doorzichtig zodat u het tandbeen eronder kunt zien, dat de kleur van uw tanden bepaalt.

Hoewel glazuur de hardste substantie in het menselijk lichaam is, kan het toch afslijten en afschilferen, een proces dat glazuurerosie wordt genoemd. In tegenstelling tot een gebroken bot dat vanzelf kan genezen, heeft glazuur geen levende cellen, wat betekent dat als de schade eenmaal is aangericht, deze blijvend is. Dit kan je afvragen: welke opties heb je als je glazuur versleten is of ontbreekt?

Stel vast of uw glazuur is afgesleten

Versleten of ontbrekend glazuur maakt uw tanden vatbaarder voor gaatjes en tandbederf. Kleine gaatjes zijn niet erg, maar als u ze laat groeien en etteren, kunnen ze leiden tot infecties zoals pijnlijke tandabcessen. Versleten glazuur heeft ook invloed op het uiterlijk van uw glimlach.

Voordat u zich zorgen gaat maken over wat te doen aan afgesleten en ontbrekend glazuur, moet u eerst bepalen of u dit probleem heeft. Let op de volgende tekenen:

 • Gevoeligheid van de tanden: Naarmate de isolerende laag glazuur afslijt, kunnen uw tanden gevoeliger worden voor warm, koud en zelfs zoet voedsel. Een pijnscheut bij het eten van deze voedingsmiddelen is een vroeg waarschuwingsteken voor versleten glazuur. Ernstigere pijn is een teken van aanzienlijk glazuurverlies.
 • Verkleurde tanden: Door het afbrokkelen van het glazuur komt het tandbeen eronder bloot te liggen, waardoor de kans groter is dat de tanden geel en verkleurd zijn.
 • Gebarsten en afgebroken tanden: De randen van uw tanden worden grilliger of ruw naarmate het glazuur verder afslijt. Er kunnen zelfs inkepingen in het oppervlak van uw tanden ontstaan.

Versleten en ontbrekend glazuur behandelen

Dankzij de cosmetische tandheelkunde die beschikbaar is bij Evanson DDS, kunt u het uiterlijk van geërodeerde tanden herstellen met twee primaire opties:

 • Tandhechting: Bij deze procedure wordt een tandkleurig materiaal op uw tanden aangebracht. Dit materiaal verhardt onder een speciale lamp zodat het permanent aan uw natuurlijke tanden hecht. Dr. Evanson gebruikt bij tandhechtprocedures een mengsel van kwarts en hars om uw tanden een stralend witte afwerking te geven waar u trots op kunt zijn.
 • Tandheelkundige kronen: Als het tandglazuur ernstig is geërodeerd, kan Dr. Evanson adviseren om uw aangetaste tanden te bedekken met kronen . De belangrijkste functie van een tandheelkundige kroon is om de sterkte en functionaliteit van een beschadigde tand te verhogen. Het verbetert ook het uiterlijk van uw glimlach en kan u helpen u zelfverzekerd te voelen nadat uw tanden door glazuurerosie zijn aangetast.

Neem andere maatregelen om tanderosie tegen te gaan

Terwijl u behandelingen voor versleten en ontbrekend glazuur volgt, moet u zich inspannen om verder glazuurverlies te voorkomen:

 • Bezoek Dr. Evanson elke zes maanden voor een mondonderzoek, reiniging en röntgenfoto . Door preventief te blijven tandheelkunde voorkomt u tandheelkundige problemen, vangt u problemen in een vroeg stadium op en krijgt u persoonlijk advies over hoe u uw glimlach gezond kunt houden.
 • Vermijd zeer zure dranken uit uw dieet, waaronder koolzuurhoudende dranken, sap en wijn. Als u het niet kunt laten om af en toe een van deze zure dranken te drinken, drink ze dan door een rietje om het contact met uw tanden te verminderen.
 • Kauw suikervrije kauwgom tussen de maaltijden. Vooral kauwgum met xylitol is goed, omdat deze stof bekend staat om het verminderen van zuren en bacteriën in uw mond.
 • Drink meer water gedurende de dag om bacteriën te helpen verwijderen.
 • Poets met een fluoride tandpasta, waarvan bekend is dat het het glazuur versterkt.
 • Draag een gebitsbeschermer als u slaapt om te voorkomen dat u uw tanden knarst en het glazuur wegslijt.

Als u uw afgesleten en ontbrekende glazuur wilt laten behandelen, of als u hulp nodig heeft bij het implementeren van tips om toekomstige glazuurerosie te voorkomen, neem dan online contact op met Evanson DDS of bel ons op (720) 409-0008.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe weet ik of ik zwak glazuur heb?

Als het glazuur blijft eroderen, kunnen uw tanden een grijze of gelige kleur krijgen. Als uw tanden van vorm veranderen, is dat een goede indicatie dat u glazuurbeschadiging heeft. Uw tanden kunnen rond gaan lijken, richels gaan vormen en vaak wordt de ruimte tussen de tanden groter.

Kun je tandglazuur herstellen?

Als tandglazuur eenmaal beschadigd is, kan het niet meer teruggehaald worden. Echter, verzwakt glazuur kan tot op zekere hoogte hersteld worden door het mineralengehalte te verbeteren. Hoewel tandpasta en mondwater nooit de tanden kunnen “herstellen”, kunnen ze wel bijdragen aan dit remineralisatieproces.

Hoe controleer je het glazuur van tanden en kiezen?

Tandglazuur is taai maar kan worden aangetast door zuren in uw mond. Test de zuurgraad in uw favoriete drankjes met pH-teststrips en week vervolgens haaientanden of eierschalen in elk drankje om te zien of het zuur het tandglazuur verzwakt. Probeer het maar!

Waarom zijn mijn tanden een beetje doorzichtig?

Glazuurhypoplasie tast de tanden aan tijdens de ontwikkeling, en het kan voorkomen bij zowel melktanden als volwassen tanden. Mensen met deze aandoening hebben een zwak, dun of krijtachtig glazuur waardoor hun tanden er doorschijnend uitzien, en het weinige glazuur dat ze hebben slijt snel weg.

Welke tandpasta versterkt het glazuur?

Proglasur®
Met Proglasur® dringen mineralen door tot in het glazuur, waardoor verzwakt glazuur bij elke poetsbeurt actief wordt versterkt en verhard. Als je je tanden poetst met Proglasur®, poets je met het merk dat het best door tandartsen wordt aanbevolen om het glazuur te versterken en te beschermen.

Groeit glazuur terug?

Aangezien tandglazuur niet spontaan kan aangroeien, kan het onderliggende tandbeen bloot komen te liggen, met alle gevolgen van dien: overgevoeligheid, gaatjes en zelfs tandvleesontstekingen. De zuigtablet daarentegen versterkt, herbouwt en beschermt de tanden. Hoewel fluoride ook het tandglazuur kan versterken, bouwt het het niet actief opnieuw op.

Hoe ziet het verlies van glazuur eruit?

Als het glazuur erodeert en er meer tandbeen bloot komt te liggen, kunnen de tanden er geel uitzien. Barsten en schilfers. De randen van de tanden worden ruw, onregelmatig en gekarteld naarmate het glazuur erodeert. Gladde, glanzende oppervlakken op de tanden, een teken van verlies van mineralen.

Hoe ziet het verlies van tandglazuur eruit?

Naarmate het glazuur meer erodeert, kunnen uw tanden grijzig of geel lijken. Uw tanden kunnen er rond uit gaan zien, richels gaan vormen en vaak wordt de ruimte tussen de tanden groter. Uiteindelijk kunt u barsten in de tanden zien of verlies van tandmateriaal ervaren.

Kan het glazuur weer aangroeien?

Aangezien tandglazuur niet spontaan kan aangroeien, kan het onderliggende tandbeen bloot komen te liggen, met als gevolg overgevoeligheid, gaatjes of zelfs tandvleesproblemen. De zuigtablet daarentegen versterkt, herbouwt en beschermt de tanden. Hoewel fluoride ook het tandglazuur kan versterken, bouwt het het niet actief opnieuw op.

Hoe ziet glazuurverlies eruit?

Als het glazuur erodeert en er meer tandbeen bloot komt te liggen, kunnen de tanden er geel uitzien. Barsten en schilfers. De randen van de tanden worden ruw, onregelmatig en gekarteld naarmate het glazuur erodeert. Gladde, glanzende oppervlakken op de tanden, een teken van verlies van mineralen.

Vorig artikel

Hoe word je een SAS soldaat?

Volgend artikel

Krijg je een wapen bij de marine?

You might be interested in …

Is een doorgezakt plafond gevaarlijk?

Een doorhangend plafond geeft veel problemen, vooral als de schade niet wordt verholpen. Een plafond kan alleen op bepaalde plaatsen doorzakken of het hele plafond kan doorzakken en eruit zien alsof het naar beneden gaat […]

Hielden de holbewoners huisdieren?

Honden zijn misschien tam geworden omdat onze voorouders meer vlees hadden dan ze konden eten. Tijdens de ijstijd deelden jager-verzamelaars het overschot met wolven, die hun huisdieren werden. … De oudst bekende hondenbegrafenis is van […]

Heeft ABS een koelventilator nodig?

Ik ben nu al een tijdje bezig met het afstellen van mijn machine. Vroeger had ik wat problemen met de extrusietemperatuur (zie het bovenste deel van de calibratiepiramide): Dit model werd geprint met ABS @ […]