5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Hoe schuur je een vlakke muur?

Van begin tot eind laten we u zien hoe u uw binnenmuren in één weekend een nieuwe persoonlijkheid geeft.

Deel dit verhaal

 • Deel dit op Facebook
 • Deel dit op Twitter

Delen Alle opties voor delen voor: Hoe schilder je een kamer

 • Pinterest
 • E-mail

Details project

Vaardigheid

Geschatte tijd

Kleur verandert alles. Of gebrek aan kleur, als dat je ding is. Het punt is, iedereen weet dat je je grauwe, verwassen muren een uitbarsting van briljante diepte kunt geven (of je decoratieve zonden kunt wegwassen met maagdelijk wit) door gewoon een verfblik te pakken en er mee aan de slag te gaan. Dat is de kracht van een laagje verf: Het herschikt je werkelijkheid. Daarom is verven het meest aangepakte doe-het-zelf project voor woningverbetering.

Hoewel je geen professional hoeft te zijn om te leren schilderen als een professional, komt er meer kijken bij een goede schilderbeurt dan alleen wat kleur op de muur smeren. Dat is waar wij om de hoek komen kijken.

Hieronder, Dit Oude Huis Technisch redacteur Mark Powers laat zien hoe je in één weekend een kamer vakkundig schildert, vanaf de eerste kras van de schuurmachine tot de laatste veer van de kwast. En u zult geen tijd verspillen met het afplakken van elke hoek of met het bijwerken van de kwast als een amateur. Zolang je georganiseerd en methodisch te werk gaat, zul je in staat zijn om verder te gaan met de bevredigende zaak van het transformeren van je kamer en daarmee ook je hele vooruitzicht.

Hoe een kamer verven in 8 stappen

Een slecht uitgevoerde verfklus is gemakkelijk te herkennen, met zijn druppels en uitglijden en ongelijke lijnen. Meestal is haast de boosdoener. Maar met een grondige voorbereiding vooraf kunnen veel van de mogelijke valkuilen worden geëlimineerd – en zal het schilderen zelf ook veel gemakkelijker gaan. Dus voordat u uw eerste verfbus openmaakt, plant u een hele dag in voor de voorbereiding.

Waar moet u beginnen als u een kamer gaat schilderen?

Schrapen, lappen en schoonmaken

De beste voorbereiding begint met schuren en vereist soms schrapen. Schuren schuurt het bestaande oppervlak zodat de verf beter hecht; schrapen verwijdert eventuele oude oneffenheden of druppels. Wees u bewust van de vele lagen loodverf, voor het laatst verkocht in de vroege jaren 1980; schuren is niet waarschijnlijk om het te onthullen, maar schrapen misschien wel. Neem ook de tijd om gaten te dichten, kieren te dichten en stof of vet te verwijderen met water en zeep, zodat u met een ongerept oppervlak begint.

Muren gronderen en schuren voor het verven

Als u met nieuwe muren werkt, of als u gaten hebt gerepareerd voordat u begint, moet u ook voorstrijken. Met grondverf vult u sponzige poriën op en creëert u een gelijkmatige, stevige ondergrond die goed verf opneemt. U moet ook voorstrijken als u van een donkere naar een lichte kleur gaat of andersom. (In het laatste geval moet u de verfwinkel de grondverf laten tinten zodat deze bij uw muurkleur past. Dat bespaart u later minstens één verflaag). De grondverf moet ook worden geschuurd voordat de verf op de muur wordt aangebracht; voor een perfect resultaat moet ook tussen de verflagen door worden geschuurd.

Gebruik de juiste kwast en streken

Schilders die voor het eerst schilderen hebben de neiging om elke rand af te plakken om verkeerde streken te voorkomen. Maar dat kan problemen opleveren als de verf onder de tape doorloopt of als de verf loslaat bij het verwijderen. Het is efficiënter om schuine penselen te gebruiken, die een rechte lijn trekken als ze op de rand worden gedraaid. Het juiste gebruik van een schuin penseel kan u uren van opstellen en bijwerken besparen.

Schuine borstels zijn ook handig om in te snijden langs hoeken en plafonds en rond sierlijsten, waar rollers kunnen markeren. Vul op deze plekken een paar centimeter in en trouw dan met de lijn in het veld door er overheen te rollen. Houd een natte rand om donkere plekken of verfstrepen te voorkomen.

Terwijl u schildert, moet u in beweging blijven: Zet de verf op de muur, egaliseer hem waar hij zwaar is, en ga verder. Gebruik geen heen en weer gaande penseelstreken en besteed geen tijd om de eerste laag er perfect uit te laten zien (dat zal niet het geval zijn). Neem ten slotte een tip aan van de professionals en zorg dat u altijd een vochtig doekje in uw zak hebt om uw fouten snel weg te vegen. Zelfs de beste schilders kleuren af en toe buiten de lijntjes.

Stap 1: Dek vloeren en hardware af

 • Nadat u alle muurschilderingen hebt verwijderd en de meubels van de muren hebt verwijderd, legt u canvaszeilen (die beter absorberen en minder glad zijn dan plastic) over de meubels en op de vloer. Maak de randen vast met schilderstape.
 • Schroef alle schakelborden en afdekplaatjes van stopcontacten los en plak de resterende schakelaars en gaten af met schilderstape. Plak alle andere hardware af die niet kan worden verwijderd.
 • Na het verwijderen van de elektrische afdekplaten, plaatst u de schroeven terug op de armaturen zodat ze niet verloren gaan.

Stap 2: Schuur alle oppervlakken

Schuur en schilder het plafond altijd volledig (volgens dezelfde stappen) voordat u de muren aanpakt.

 • Schuur de muren met een schuurmachine met korrel 120 (draag een stofmasker). Beweeg de schuurmachine van links naar rechts terwijl u van boven naar beneden werkt.
 • Oefen een gemiddelde druk uit en zorg ervoor dat de schuurkop niet uitwijkt en in de muur gaat gutsen. Vervang het schuurpapier als de schuurkorrels verstopt raken met stof.
 • Verwijder oneffenheden of druppels op geschilderd lijstwerk met een schraper. Gebruik vervolgens een vochtige schuurspons met grove korrel om het oppervlak op te ruwen. Houd een emmer warm water in de buurt en spoel de spons voortdurend uit. Eindig met een vochtige schuurspons met fijne korrel.
 • Verwijder met een stofzuiger al het stof van de muren en de sierlijsten. Was de muren met een spons, met warm water en afwasmiddel.
 • Schrob vettige of wasachtige plekken. Veeg alles nog een laatste keer schoon met schoon water.

Stap 3: Vul kieren en gaten

Pro2ProTip: Voor de beste controle bij het gebruik van kit, snijdt u een ⅛-inch schuine opening in de punt van de buis.

 • Breng een dun laagje kit aan op de plaats waar het lijstwerk tegen de muur komt.
 • Maak uw vinger nat en strijk de kit glad met gelijkmatige druk om hem in de kier te drukken en een scherpe rand achter te laten.
 • Vul met een plamuurmes alle kleine putjes of gaatjes in de muren. Gebruik plamuur voor pleisterwerk en voegmassa voor gipsplaten.
 • Schuur het vulmiddel glad met schuurpapier korrel 120.
 • Breng grondverf aan op de gerepareerde plekken (of de hele muur indien nodig).
 • Schuur de geplamuurde plekken met schuurpapier korrel 120 en veeg ze stofvrij met een vochtige spons.

Stap 4: Snijd in de randen

 • Dompel een 2½-inch schuine kwast in een emmer verf, waarbij u de verf slechts tot een derde van de haren opneemt.
 • Tik het overtollige verf af op de zijkant van de emmer (niet afvegen).
 • Gebruik de kwast om een strook van 2 tot 3 inch verf aan te brengen op alle hoeken, tegen het plafond en naast lijstwerk; dit geeft de roller wat ademruimte zodat hij niet tegen aangrenzende gebieden stoot.

Stap 5: Laat een lijn verf langs de muur lopen

Pro2ProTip: Laad de kwast nooit rechtstreeks uit het blik. Gebruik in plaats daarvan een schone emmer, anders loopt u het risico uw primaire verfvoorraad te verontreinigen met stof of opgedroogde vlekken.

 • Om in te snijden trekt u een lijn verf langs de muur op ongeveer een centimeter afstand van de rand. Draai vervolgens de kwast op de borstelharen en druk ze lichtjes naar beneden zodat de langste haren samenkomen in een punt.
 • Gebruik deze punt om voorzichtig een lijn verf te trekken tot aan de rand waar de muur en de sierlijst elkaar raken.
 • Zodra u een schone lijn hebt getrokken, egaliseert u eventuele zware plekken of druppels en gaat u verder. Om een natte rand te houden, moet u niet op een te groot oppervlak tegelijk werken.

Stap 6: Rol de muren

 • Als u een hele muur hebt uitgesneden, gebruikt u een roller om het veld op te vullen.
 • Maak de roller vochtig voordat u hem gebruikt (met water voor latexverf of verfverdunner voor olieverf).
 • Dompel de roller in een bakje gevuld met net genoeg verf om het rooster te bereiken. Rol het terug tegen het rooster om de verf te verdelen en knijp het overtollige eruit.
 • Zorg ervoor dat de roller volledig bedekt is voordat u ermee gaat schilderen.

Stap 7: Dek vloeren en ijzerwaren af

Pro2ProTip: Als de roller een afbladderend geluid maakt op de muur, is hij te droog en moet hij opnieuw worden geladen.

 • Rol een W- of M-vorm op de muur om het grootste deel van de verf te verdelen. Gebruik vervolgens overlappende verticale streken om de verf gelijkmatig tussen de lijnen te verdelen.
 • Ga op deze manier door met het schilderen van de muur tot deze bedekt is. Overlap een beetje van de ingesneden randen om eventuele zichtbare penseelstrepen weg te werken.
 • Als een tweede laag nodig is, wacht u tot de verf handdroog is en herhaalt u stap 5 en 6.

Stap 8: Verf de sierstrips

Pro2ProTip: Schuur bij glanzender afwerkingen tussen de lagen lichtjes met een fijn schuursponsje om de laatste laag beter te laten hechten.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kan je gipsplaten vlak schuren?

HOE SCHUUR JE GIPSPLATEN!!! – Video №1 Als je een schuimrug schuurpapier gebruikt op je eerste laag gaat het over de oneffenheden rijden en nietMeerAls je een schuimrug schuurpapier gebruikt op je eerste laag gaat het over de oneffenheden rijden en niet egaliseren. Laten we eens kijken naar de dingen waar we naar moeten kijken bij het schuren van onze eerste laag. | Start tijd – 0:54

Kun je een muur schuren met een electrische schuurmachine?

Je kunt een gewone plank gebruiken met papier eraan en met de hand schuren. Of u kunt elektrische schuurmachines gebruiken, die het werk verminderen. Ronde schuurmachines zijn erg goed op gipsmuren, maar op houtwerk moet je voorzichtig zijn omdat ze sporen kunnen achterlaten op je hout.

Wat voor schuurpapier heb ik nodig voor gipsplaten?

Gebruik schuurpapier korrel 220 en schuur de plekken met een lichte en gemakkelijke aanraking. Vermijd het gebruik van grof schuurpapier onder korrel 100 omdat dit de gipsplaat kan beschadigen.

Moet je de muren schuren voordat je gaat schilderen?

Hoewel schuren niet voor elk verfproject nodig is, moeten ruwe plekken op muren, of ze nu eerder geverfd zijn of niet, geschuurd worden voordat ze geverfd worden om ervoor te zorgen dat de verf er soepel op gaat. Voor verf op oliebasis moet een schuurpapiertje met een gemiddelde korrel (korrel 100 tot 150) worden gebruikt.

Wat is de beste schuurmachine voor muren?

Festool 571810 RO 150 FEQ Rotex Schuurmachine Niet alleen is deze Festool machine, naar mijn mening, de beste excentrische schuurmachine die er voor geld te koop is, het is ook een gecertificeerd beest als je met muren te maken hebt.

Welke schuurmachine heb ik nodig voor muren?

Schuurpapier, schuurblok, of vlakschuurmachine Schuurpapier is ideaal voor kleine projecten, en je kunt een schuurblok hebben om het vast te houden. Ondertussen is een excentrische schuurmachine voor het gemak bij het gladmaken van de muur. Het schuren van gipsmuren hiermee kan het oppervlak een schonere en vlakkere afwerking geven.

Welke schuurmachine is het beste voor het schuren van muren?

Schuurpapier, schuurblok, of orbitale houtschuurmachines Schuurpapier is ideaal voor kleine projecten, en je kunt een schuurblok hebben om het vast te houden. Ondertussen is een excentrische schuurmachine voor het gemak bij het gladmaken van de muur. Het schuren van gipsmuren hiermee kan het oppervlak een schonere en vlakkere afwerking geven.

Wat is de beste schuurmachine voor muren?

Festool 571579 Planex LHS 225 Droogbouwschuurmachine De grote baas onder de droogbouwschuurmachines, ik zou hem alleen aanraden aan professionals aangezien hij te prijzig is voor hobbyisten. De Festool Planex staat bekend om zijn levenslange kwaliteit, ongeëvenaarde stofafzuiging en vermoeidheidsvrij gebruik.

Welke korrel schuurpapier gebruik je om gipsplaten te schuren?

Begin met het gladschuren van het oppervlak door te schuren met schuurpapier korrel 100, droogbouwschuurzeef korrel 120 of een schuurspons met korrel medium. Wij raden aan een Extra Grote Schuurspons te gebruiken. Deze extra grote schuurspons is gemaakt om het schuren van grote gipsplaten oppervlakken te vergemakkelijken.

Wat is het beste schuurpapier voor muren?

Voor droge muren is 120- of 150 korrel schuurpapier waarschijnlijk je beste keus, en schuur met slechts lichte tot matige druk. Een zeer belangrijke tip is om de deur van de kamer waar u werkt te sluiten, zodat het stof en puin van de gipsplaten niet in de rest van het huis terechtkomt.

Waarmee moet ik mijn muren schuren voordat ik ga schilderen?

Muren gladschuren voor het verven is nodig voor oppervlakken die eerder met een glans- of hoogglansverf zijn geverfd. Voor eerder geschilderde verf op waterbasis, schuur met een schuurpapiertje met fijne korrel. Voor verf op oliebasis moet een schuurpapier met gemiddelde korrel (korrel 100 tot 150) worden gebruikt.

Wat gebeurt er als je niet schuurt voor het schilderen?

Als je niet schuurt voordat je gaat schilderen krijg je waarschijnlijk een oneffen afwerking en een verflaag die waarschijnlijk na een paar maanden zal gaan bladderen. Het kan ook zijn dat u lichtere of donkerdere plekken van het boek door de verf heen ziet komen, wat er lelijk en onprofessioneel uitziet.

Kun je muren schuren?

Schuur de muren Neem een nieuw stuk fijn schuurpapier en schuur lichtjes alle muren en alle afbladderende verf. Dit geeft de muur een textuur die de verf zal helpen zich aan het oppervlak te hechten.

Moet je de hele muur schuren voordat je gaat verven?

Hoewel schuren niet voor elk verfproject nodig is, moeten ruwe plekken op muren, of ze nu eerder geverfd zijn of niet, geschuurd worden voordat ze geverfd worden om ervoor te zorgen dat de verf er soepel op gaat. Het gladschuren van muren voor het verven is noodzakelijk voor oppervlakken die eerder met een glanzende of hoogglanzende verf zijn geverfd.

Hoeveel moet je schuren voor het schilderen?

Je begint met een grove korrel schuurpapier- misschien 60 of 80-en werk naar een fijnere korrel- misschien 240-over de loop van drie rondes van schuren.

Vorig artikel

Hoeveel is de doodskist van koning Toetanchamon waard?

Volgend artikel

Wat betekent radiolucency?

You might be interested in …

Hoe repareer je een kapot Lladro beeldje?

Algemene richtlijnen voor de waarde van Lladró beeldjes: Conditie: U zult het maximale bedrag voor uw stuk ontvangen als het in mint conditie is zonder schade. Echter, beschadigde stukken kunnen nog steeds waardevol zijn. Delicatesse: […]

Doodt waterstofperoxide rioolvliegen?

“Gnats,” ook bekend als drain vliegen, schimmel muggen, of schimmel vliegen zijn nogal een overlast in gebieden die getroffen zijn door De Grote Overstroming van 2016. Het goede nieuws is dat er een paar eenvoudige […]

Maakt tandpasta ze witter?

Hippocrates gebruikte een poeder gemaakt van de skeletten van muizen. Plinius de Oudere gebruikte verbrande eierschalen, en de oude Arabieren namen hun toevlucht tot twijgen van de Arak-struik. Wat probeerden ze te doen? Hun tanden […]