5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Hoe repareer je gele bladeren aan planten?

Sonya Harris

Sonya Harris is een bekroonde tuinexpert met twee decennia ervaring in het onderwijzen en delen van haar uitgebreide kennis over tuinieren op kleine oppervlakten. Ze is een Master Gardener en oprichter van het bekroonde Bullock Garden Project in New Jersey. Sonya heeft geschreven voor de Martha Stewart Living’s site, won de South Jersey Magazine’s One to Watch Award, en is ook lid van The Spruce Gardening and Plant Care Review Board.

  • Pin
  • Delen
  • E-mail

Vergeelde bladeren aan uw kamerplanten kunnen worden veroorzaakt door een aantal omstandigheden. Soms is de oorzaak duidelijk, wat betekent dat u onmiddellijk een diagnose kunt stellen en het probleem kunt oplossen. Andere keren is het probleem meer een mysterie. In deze gevallen moet je proberen één ding tegelijk te veranderen totdat je verbetering ziet bij je plant.

Zelfs nadat je het probleem hebt verholpen, is het nog steeds waarschijnlijk dat de gele bladeren na verloop van tijd zullen afvallen. Maak je geen zorgen, als de plant weer gezond wordt, is het mogelijk dat er in het volgende groeiseizoen weer nieuwe bladeren komen. Het kweken van planten is altijd een kwestie van geduld. Doe je best om deze veel voorkomende redenen voor vergelende bladeren te elimineren, en wacht dan af wat er gebeurt.

Vocht stress

The Spruce / Krystal Slagle

Overbewatering of onderbewatering zijn de meest voorkomende boosdoeners als de bladeren van een plant geel worden. Bij planten in pot is het van cruciaal belang dat je alleen zoveel water geeft als de plant nodig heeft.

Als je een plant hebt met gele bladeren, controleer dan de grond in de pot. Is deze droog? Is hij doorweekt?

Als planten niet genoeg water krijgen, laten ze bladeren vallen om transpiratie te voorkomen (in feite de manier van zweten van een plant) om water te besparen. Maar voordat ze vallen, worden de bladeren geel. Als de grond droog is en dit gebeurt, maak er dan een punt van om de plant op een regelmatig watergeefschema te zetten.

Te veel water kan net zo schadelijk zijn voor de bladeren. Als de grond niet goed draineert, kan een overdosis water de grond drassig maken en kunnen wortelsystemen letterlijk verdrinken. Zonder zuurstof beginnen wortels af te sterven.

Normale veroudering

kamerplant met vergelende bladeren

De Spruce / Krystal Slagle

Als veel planten ouder worden, worden de onderste bladeren geel en vallen ze af. Dit is gewoon een normaal onderdeel van hun groei.

In dit geval hoeft u zich geen zorgen te maken. Als de plant te sterk wordt, kunt u overwegen de hoofdstengel terug te snoeien om nieuwe groei en struikvorming te bevorderen.

Koude tocht

kamerplant bij een ventilatierooster

The Spruce / Krystal Slagle

Koude tocht op tropische planten zal er vaak voor zorgen dat de bladeren geel verkleuren en afvallen. Dit is iets anders dan bij korte perioden van blootstelling aan intense kou, waarbij het loof bruin wordt of er bleke, transparante vlekken tussen de nerven verschijnen.

Als uw plant ‘s zomers in de buurt van een ventilatierooster van de airconditioning staat of ‘s winters bij een tochtig raam, verplaats hem dan naar een minder turbulente plaats. Houd hem in de gaten om te zien of de gele bladeren zich verder verspreiden. Het is ook een goed idee om tropische planten die u laat overwinteren te benevelen om de vochtigheid te verhogen.

Gebrek aan licht

plant in een donkere hoek

The Spruce / Krystal Slagle

Planten die te weinig licht krijgen, beginnen vaak te vergelen op de onderste bladeren voordat die bladeren vallen. Als dit uw probleem is, is er een aanwijzing waar u naar kunt zoeken.

Een plant die vergeelt door een gebrek aan licht, vergeelt meestal aan de kant die van de lichtbron af is. De bladeren bij het raam, bijvoorbeeld, krijgen al het licht en blokkeren de andere kant. Een goede manier om dit te verhelpen is om de pot eens per week een beetje te draaien, zodat alle kanten toegang hebben tot natuurlijk licht.

Als dit het geval is, verplaats de plant dan naar een zonnigere plek en kijk hoe hij het doet. Als raamlicht moeilijk te krijgen is in je huis – vooral in de winter – moet je misschien een of twee kunstmatige plantenlampen installeren.

Gebrek aan voedingsstoffen

aarde toevoegen aan een bloempot

The Spruce / Krystal Slagle

De bladeren van planten kunnen ook geel kleuren als ze niet alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Dit kan worden veroorzaakt door te veel kalk in het water als u hard water gebruikt of door een stikstoftekort.

Als dit het probleem is, kunnen de bovenste bladeren van de plant als eerste geel worden. In andere gevallen kun je een ongewoon patroon in de vergeling waarnemen. De nerven kunnen bijvoorbeeld donker blijven terwijl het weefsel tussen de nerven geel wordt.

Welke voedingsstoffen een plant nodig heeft, verschilt per soort en sommige zijn kieskeuriger dan andere. Het is belangrijk om het probleem goed te diagnosticeren, anders kan een plant die anders weer gezond kan worden gemaakt, sterven. Het kan een goede investering zijn om een kleine bodemkit aan te schaffen voor bodemtests thuis. Het helpt enorm als je de behoeften van je plant nauwkeurig kunt bepalen. Dit zal helpen om uw planten gelukkig en gezond te houden.

Virale infectie

een zieke kamerplant weggooien

The Spruce / Krystal Slagle

Als uw plant een virale infectie heeft, kan dit zich uiten in vlekkerige, uitgespreide gele vlekken op bladeren over de hele plant. Dit kan gepaard gaan met misvormde bladeren en stengels, en met verkleurde bloemen.

Virale infecties bij planten kunnen niet worden genezen en kunnen alle vatbare planten in de buurt infecteren.   Zodra een zieke plant wordt opgemerkt, moet u deze in quarantaine plaatsen ten opzichte van de rest van uw planten. Controleer de naburige planten om er zeker van te zijn dat de verspreiding binnen de perken blijft. Je kunt stappen ondernemen om de plant te redden, maar je moet eerst proberen het virus te identificeren. Sommige remedies kunnen fungiciden omvatten, terwijl andere kunnen vereisen dat gezonde delen worden verwijderd en vermeerderd. Hoewel het pijnlijk kan zijn als het een favoriet is, kan het zijn dat je alle planten die je niet weer gezond kunt maken, moet wegdoen. Was en steriliseer alle snoeigereedschap of potten voordat je ze op andere planten gebruikt.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Moet je gele bladeren van planten verwijderen?

Het weghalen van vergelende of dode bladeren is ook een goede manier om je plant er op zijn best uit te laten zien. Wanneer een blad vergeelt, laat het blad dan volledig geel worden voordat je het wegtrekt. Bladeren die bruin en knapperig zijn geworden kunnen ook van een stengel of tak worden getrokken zonder je plant schade te berokkenen.

Hoe laat je gele bladeren weer groen worden?

Chlorofyl geeft een blad zijn groene kleur. Wanneer het blad zijn chlorofyl verliest, laat de plant het in de steek en begint overgebleven voedingsstoffen uit het blad te absorberen. Dat is de reden waarom eens het blad geel wordt, je het meestal niet terug groen kan maken.

Welk tekort aan voedingsstoffen veroorzaakt gele bladeren?

Mangaan. Mangaan gebrek veroorzaakt vergeling tussen de nerven van nieuw blad.

Wat is er mis met een plant als de bladeren geel worden?

Als de bladeren van je plant geel worden, is dat meestal een teken dat je ze te weinig of te veel water geeft. Planten hebben water nodig om te overleven, en als ze er niet genoeg van krijgen, zullen ze bladeren laten vallen om hun voorraad op peil te houden.

Hoe snoei je gele bladeren?

Knip de bladeren die helemaal bruin of geel zijn af aan de basis – bij de stengel of bij de grond. Zorg ervoor dat je niet aan de bladeren rukt, omdat dit gezonde delen van de plant kan beschadigen.

Betekenen gele bladeren te veel water geven?

De meest voorkomende reden dat de bladeren van planten geel worden is vanwege vochtstress, wat zowel het gevolg kan zijn van te veel water geven als te weinig water geven. Als je aan de grond voelt en deze is te nat, dan weet je dat je de plant te veel water hebt gegeven.

Kunnen vergelende bladeren gered worden?

Als er slechts gedeeltelijke vergeling is, kun je de verkleurde delen afknippen om het blad nog wat langer bruikbaar te laten zijn. Als het er echter op lijkt dat de vergeelde bladeren van je plant onderdak kunnen bieden aan ongedierte of ziekteverwekkers, is het beter om ze af te knippen.

Waarom worden mijn kamerplanten geel?

Te veel of te weinig water geven zijn twee veel voorkomende oorzaken van gele bladeren. Als je plant te weinig water krijgt, zal hij uiteindelijk een deel van zijn bladeren opofferen in een wanhopige poging om vocht te behouden. Aan de andere kant zal te veel water vaak de wortels van je plant doden, omdat ze niet kunnen ademen in een met water verzadigde grond.

Kun je een vergeeld blad redden?

Als er slechts een gedeeltelijke vergeling is, kun je de verkleurde delen afknippen om het blad nog wat langer bruikbaar te laten zijn. Als het er echter op lijkt dat de vergeelde bladeren van je plant onderdak kunnen bieden aan ongedierte of ziekteverwekkers, is het beter om ze af te knippen.

Hoe verhelp je stikstofgebrek bij planten?

Stikstoftekort in de bodem verhelpenGecomposteerde mest aan de grond toevoegen. Het planten van een groenbemestingsgewas, zoals bernagie. Het planten van stikstofbindende planten zoals erwten of bonen. Het toevoegen van koffiedik aan de grond.

Waar snij je gele bladeren af?

Knip de bladeren die helemaal bruin of geel zijn af aan de basis – bij de stengel of bij de grond. Zorg ervoor dat je niet aan de bladeren rukt, omdat dit gezonde delen van de plant kan beschadigen.

Wat gebeurt er als je alle bladeren van een plant afknipt?

Als een plant gezond genoeg is, kan hij zijn bladeren terug laten groeien, zelfs als hij alle bladeren verloren heeft. Een plant die slechts enkele bladeren heeft verloren zal bijna zeker weer aangroeien, vooral als je het probleem verwijdert dat het bladverlies heeft veroorzaakt.

Voegt Epsom zout stikstof toe aan de grond?

Epsom zout bevordert de opname van voedingsstoffen door planten. Wetenschappelijke tests tonen aan dat magnesiumsulfaat de celopname van belangrijke mineralen, waaronder stikstof, fosfor en zwavel, kan verhogen.

Hoe maak ik de bladeren van mijn planten groener?

Vergroen je planten SNEL met deze Kwekerij Business Trick – Video №1 | Start tijd – 0:04

Hoe repareer je beschadigde bladeren?

Repareren van een krom blad veroorzaakt door een traumaSnijd een spies of een stokje van vergelijkbare grootte. Lijn de spies uit met de middennerf. Plak een paar stukjes plakband loodrecht op de spies om hem op zijn plaats te houden. Laat het blad rusten. Geef de plant water en geef het wat tijd om te genezen.

Vorig artikel

Werkt Concrobium tegen zwarte schimmel?

Volgend artikel

Houdt Link van Midna?

You might be interested in …

Hoe Lang Na Neutratie Verandert Gedrag Kat?

Het castreren van een kater brengt vaak een heleboel positieve voordelen met zich mee, van het elimineren van icky urine-markering gedrag tot zelfs het drastisch minimaliseren van problemen met agressie — phew. Zodra je dierbare […]