5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Hoe lang leven goudvissen?

Goudvissen (Carassius auratus) zijn de populairste van alle siervissen en staan bekend om hun aantrekkelijke heldere kleuren. Goudvissen komen van oorsprong uit gematigde klimaten en in het wild leven ze in koele beken, meren en vijvers in heel Azië en delen van Oost-Europa. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan goudvissen verkrijgbaar.

Goudvissen zijn sociale en intelligente dieren en er is regelmatig interactie met elkaar en met hun menselijke verzorgers, die ze kunnen leren herkennen. Goudvissen hebben een gemiddelde levensduur van 10-15 jaar, waarbij sommige variëteiten tot 30 jaar kunnen worden wanneer ze de juiste verzorging krijgen. Helaas halen veel goudvissen hun potentiële levensduur niet als gevolg van inadequate huisvestingsomstandigheden. De huisvesting moet zowel aan hun gedragsmatige als aan hun fysiologische behoeften voldoen. De volgende informatie zal helpen om de levensduur, de gezondheid en het welzijn van goudvissen te verbeteren.

Aanschaf van een gezonde goudvis

Wanneer u een goudvis koopt, controleer dan eerst of de verkoper verantwoordelijk is en of hun aquariums niet overbevolkt zijn. Gezonde vissen hebben een duidelijke en heldere lichaamskleur en ze houden hun vinnen rechtop. Gezonde vissen zijn ook alert en zwemmen zonder onnodige inspanning.

Indicatoren van een slechte gezondheid zijn vissen die zinken of naar de oppervlakte dobberen; vissen met knobbels, bulten, wonden, klemzittende vinnen of een spoor van uitwerpselen en vissen die langere tijd in een hoek van het aquarium blijven. Bij het kiezen van goudvissen moet u ook rekening houden met hoe groot de goudvis zal worden om ervoor te zorgen dat ze voldoende ruimte hebben als ze groeien.

Aquarium grootte

Het minimumvolume van een aquarium is ongeveer 50L en de afmetingen van het aquarium zijn als volgt:

Lengte = 4 x de lengte van het volwassen dier
Breedte = 2 x de lengte van het volwassen dier
Hoogte = 3 x de lengte van het volwassen dier

De filtercapaciteit speelt een even belangrijke rol bij het inrichten.

* Onthoud dat hoe groter de tank en het filter, hoe beter het is voor uw goudvis.

U moet ook rekening houden met hoe groot uw vissen zullen zijn wanneer ze volwassen zijn en met het totale aantal vissen dat u wenst te houden. Bepaalde soorten goudvissen kunnen meer ruimte nodig hebben, zoals slankere goudvissen die meestal actiever zijn, wat betekent dat het aquarium voor deze soorten groter en langer moet zijn dan over het algemeen wordt aanbevolen voor hun lichaamsgrootte.

Traditionele vissenkommen zijn meestal te klein voor goudvissen en moeten worden vermeden. Er zijn echter enkele nieuwe moderne ontwerpen met filtering en verlichting die goede alternatieven kunnen zijn.

Filtratie en beluchting

Goudvissen zijn zware eters en veel afvalproducenten en hebben een efficiënte filtratie nodig van een geschikte grootte om de waterkwaliteit op peil te houden en voor de beluchting. Een goede filtratie zorgt ervoor dat al het water regelmatig mechanisch en biologisch wordt gefilterd via de nitrificerende bacteriën in de filtermedia. Als het filter geen luchtbellen produceert of het oppervlaktewater niet roert, kan ook een beluchtingssysteem (zoals luchtstenen) worden aangebracht om ervoor te zorgen dat het water goed van zuurstof wordt voorzien. Dit is belangrijk vanwege de grote hoeveelheid afval die goudvissen produceren.

Let er bij de keuze van een filter op dat de stroming regelbaar is. De stroming moet niet te sterk zijn als er sier- of ongewone goudvissoorten worden gehouden, aangezien een snelle stroming het zwemmen voor sommige van deze vissen moeilijk kan maken.

Onderhoud van het water

Wekelijkse gedeeltelijke waterverversing van 10-25% van het water in het aquarium wordt aanbevolen, in combinatie met een reiniging van het grind om afval te verwijderen en de goudvissen gezond te houden.

Een hevel kan worden gebruikt – schud de hevel kort in het aquarium om het water in een emmer eronder te laten stromen (gebruik een speciale visemmer die niet voor andere doeleinden wordt gebruikt om schadelijke chemische residuen te voorkomen). Het uiteinde van de sifon in het aquarium kan worden gebruikt om het grind schoon te maken door het substraat op te zuigen om uitwerpselen van de vissen en eventueel niet opgegeten voedsel te verwijderen. De vissen kunnen tijdens het hevelen in het aquarium blijven om stress te minimaliseren, maar zorg ervoor dat u niet te snel beweegt, want dat kan de vissen stress bezorgen.

Nadat 10-25% van het water is weggezogen, weggooien en aanvullen. Het is zeer belangrijk om vervolgens water ager (ook wel waterconditioner genoemd) toe te voegen om chloor en chloramine te neutraliseren en gH & kH generatoren aan het aquarium toe te voegen, in hoeveelheden die geschikt zijn voor het nieuwe water dat u gaat toevoegen. Vul het aquarium vervolgens met koud leidingwater.

Het filter moet lichtjes worden gespoeld in een emmer met tankwater wanneer het verstopt begint te geraken of op maandelijkse basis (wat het eerst gebeurt). Vermijd overmatige reiniging van het filtermedium, omdat hierdoor nuttige bacteriën worden verwijderd. Zonder nuttige bacteriën in het filter wordt ammoniak uit visuitwerpselen tijdens het filterproces niet afgebroken tot minder schadelijke nitraten en dit kan leiden tot visvergiftiging en sterfte.

De binnenkant van aquaria kan worden ontdaan van algengroei door de binnenkant voorzichtig schoon te vegen met een schone, aquariumbestendige spons of met een magnetische glasreiniger. Gebruik nooit zeep of detergenten om een aquarium schoon te maken.

Waterkwaliteit

Een goede waterkwaliteit is essentieel voor elk aquarium. Test uw water regelmatig op ammoniak-, nitriet- en nitraatgehaltes om er zeker van te zijn dat uw biologische filter werkt, dat u het op de juiste manier onderhoudt en dat uw aquarium niet overbevolkt of overvoed is.

Andere waterwaarden die in het oog moeten worden gehouden zijn pH, KH, GH en watertemperatuur.

Juiste waterwaarden

  • Ammoniak <0.1ppm
  • Nitriet <0.2ppm
  • Nitraat <50ppm (tolerantie <110ppm)
  • pH 6.5-7.5 (tolerantiebereik: 5.0-9.0)
  • KH 70-140ppm
  • GH 150ppm
  • Temperatuur 20-24°C (tolerantiebereik: 8-30°C)

Plantenbedekking

Goudvissen zijn prooidieren en hebben dus voldoende plantendek nodig om stress te voorkomen en activiteit te vergemakkelijken. Een gezonde plantengroei is de sleutel tot gezonde vissen, aangezien zij afvalstoffen uit het water opnemen. Planten zorgen ook voor milieuverrijking. Voor een goede begroeiing kan bij voorkeur worden gezorgd met echte planten en eventueel met enkele imitatieplanten. Let erop dat alle planten veilig zijn voor vissen. Ook kienhout en decoraties kunnen voor dekking zorgen.

Hoe meer dekking, hoe actiever uw goudvissen zullen worden. Een bedekking van ongeveer 50% wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat de inrichting vrij is van scherpe of ruwe randen die uw vissen kunnen verwonden, of van kleine gaatjes waarin ze beklemd kunnen raken als ze groter worden. Dit is vooral van belang voor sommige ongebruikelijke soorten die over het algemeen niet zo goed zwemmen en voor mooie goudvissen die een verminderd gezichtsvermogen kunnen hebben.

Om algenuitbraak te voorkomen, moeten aquaria bij voorkeur uit de buurt van direct zonlicht of ramen worden gehouden. Aquariumverlichting mag 8 uur per dag branden.

Voor meer informatie raden wij u aan contact op te nemen met een ervaren aquariaan of visdierenarts. Goudvissen met een ongebruikelijk lichaamstype kunnen gespecialiseerde verzorging nodig hebben en voor deze soorten wordt extra onderzoek aanbevolen.

Wellicht bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Gaan goudvissen gemakkelijk dood?

Even een snelle pluim voor goudvissen voordat we hier verder op ingaan: Ze hebben de reputatie kort te leven en gemakkelijk dood te gaan. De omstandigheden die een perfect gezonde goudvis ‘s nachts de dood injagen, zullen waarschijnlijk alle andere vissen even snel of zelfs nog sneller doden.

Hoe lang leven goudvissen in een kom?

Opmerking van de auteur: Een goudvis die in een kom leeft heeft geluk als hij het een jaar haalt. Zelfs als je het goed doet en regelmatig water ververst, is de gemiddelde levensduur in een kom slechts twee tot drie jaar.

Hoe lang leven goudvissen als huisdier?

Goudvissen zijn een favoriet huisdier onder zowel volwassenen als kinderen, maar de meeste goudvissen hebben het geluk om maar vijf jaar te overleven voordat ze het loodje leggen, ondanks hun 15-jarige levensverwachting. Maar hoe komt dat? – Het lijkt erop dat de belangrijkste factor voor de kortere levensverwachting van goudvissen een slecht onderhoud van hun aquarium is.

Worden goudvissen eenzaam?

Voelen goudvissen zich eenzaam als ze alleen in een aquarium worden gehouden? Het zal je verbazen dat dit niet het geval is. Gebaseerd op alles wat we weten over goudvissen, is het zeer onwaarschijnlijk dat goudvissen eenzaamheid voelen. Het is normaal dat u zich afvraagt of uw goudvis eenzaam zal worden als hij alleen in een aquarium wordt gehouden.

Hoe kun je de leeftijd van een goudvis bepalen?

Als je vis een volwassen goudvis is, is de enige manier om haar leeftijd te bepalen, haar schubben. Kleine ringen ontwikkelen zich op de schubben voor elk levensjaar, een beetje zoals een boomring. Het proces houdt in dat 10 schubben van het lichaam van je goudvis worden verwijderd en onder een microscoop worden onderzocht.

Hoe weet je of een goudvis gelukkig is?

Tekenen van een gelukkige goudvis Uw goudvis moet constant zwemmen en niet drijven, dobberen of zinken. Ze moeten regelmatig eten en hun afval regelmatig verwijderen. Zorg voor afwisseling in het dieet van uw vis. Elke dag pellets kan saai worden.

Waarom sterven goudvissen steeds?

Er zijn veel redenen waarom een goudvis dood kan gaan. Deze omvatten: Ongeschikte leefomstandigheden: Bijvoorbeeld het houden van uw vissen in een te klein aquarium, of het niet gebruiken van een filter. Slechte waterkwaliteit: Er zijn veel waterparameters die je in evenwicht moet houden om je goudvis gezond te houden.

Worden goudvissen eenzaam als er een sterft?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat je goudvis depressief wordt als de andere sterft omdat ze verdrietig zijn. Ze kunnen zich echter gaan vervelen als ze niet meer in het aquarium zijn. Vergeet niet dat goudvissen veel stimulatie nodig hebben om zich niet te vervelen. En als ze zich vervelen, kunnen ze depressief worden.

Is het wreed om goudvissen te houden?

Het houden van goudvissen in kommen, vazen of kleine tanks vermindert hun levensverwachting en kwaliteit drastisch. Ze krijgen er misvormingen, brandwonden, stress-gerelateerde ziektes en in sommige gevallen stikken ze er zelfs in.

Kan een goudvis samenleven met een Betta?

Ja, betta vissen kunnen samenleven met goudvissen, maar het is niet aan te raden vanwege hun verschillende eisen aan hun leefomgeving. Goudvissen worden ook wel “vieze vissen” genoemd omdat ze veel afval produceren dat ammoniakpieken veroorzaakt die schadelijk kunnen zijn voor je betta. Betta vissen zijn populair omwille van hun uiterlijk.

Eten grotere goudvissen kleinere goudvissen?

Ja. Ze hebben helemaal geen remmingen tegen kannibalisme. Echter, een goudvis eet over het algemeen alleen vissen die klein genoeg zijn om in zijn bek te passen. Dus het verschil in grootte moet aanzienlijk zijn voordat de kleine een maaltijd wordt voor de grote.

Slapen goudvissen?

In tegenstelling tot mensen, gaan goudvissen niet liggen als ze slapen. Integendeel, ze worden minder actief, blijven op één plaats en bewegen langzaam om zichzelf stabiel te houden. Het lijkt alsof ze in de tank of vijver zweven, meestal laag in het water, een centimeter of zo van de bodem, met hun kop lichtjes naar beneden gericht.

Hoe groot is een 2 jaar oude goudvis?

Leeftijd Slank gebouwde Goudvis Edele Goudvis
6 maanden 2 inches 1. 5 duim
12 maanden 3. 25 inches 2. 75 duim
18 maanden 4. 5 inches 3. 5 duim
2 jaar 5. 25 inches 4 inches

Wat is de langste goudvis die ooit geleefd heeft?

Tish
Een goudvis genaamd Tish, eigendom van Hilda en Gordon Hand van Carlton Miniott, North Yorkshire, UK, leefde 43 jaar.

Hoe weet je of je goudvis een jongen of meisje is?

Mannelijke goudvissen hebben meestal meer vloeiende vinnen en staarten in vergelijking met vrouwtjes. Mannelijke goudvissen hebben een iets kleiner en magerder lichaam in vergelijking met de vrouwtjes. Vrouwtjes hebben een groter en ronder lichaam en hun achterlijf kan er zacht uitzien.

Vorig artikel

Hoe word je een SAS soldaat?

Volgend artikel

Krijg je een wapen bij de marine?

You might be interested in …

Uit welke kleuren bestaat zwarte inkt?

Wanneer we kleuren zien op een gedrukte pagina, kijken we naar gereflecteerd licht. Wit licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog – rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet – gecombineerd in precies […]

Hoeveel geld verdient Valorant?

De opwinding rond VALORANT, een nieuw spel van Tencent-owned Riot Games, zou de overname door Tencent van de spelontwikkelaar kunnen bestempelen als een van de beste tech deals ooit gesloten. Dat is volgens Roundhill Investments […]