4 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Hoe krijg je een Michelinster?

Wij onthullen hoe restaurants de driesterrenstatus bereiken en wie beslist om ze toe te kennen.

Door Kim Ayling | 9 juni 2021

Eerste Michelin Gids ooitEen afbeelding van de allereerste Michelingids, gepubliceerd in 1900 / ©Michelin

Michelin is een van – zo niet de – meest gerespecteerde restaurantgidsen in de wereld, met restaurants die staan te trappelen om een prijs te ontvangen. Maar ondanks zijn wijdverspreide invloed is de gids nog steeds gehuld in mysterie en de vraag hoe je een Michelinster krijgt is nog steeds een veel gestelde vraag. Dus, wat is de magische formule?

Eerst en vooral is het belangrijk te verduidelijken dat Michelinsterren worden toegekend aan restaurants, niet aan chef-koks. Er bestaat niet zoiets als een “Michelin-ster chef-kok”; als de chef-kok een restaurant verlaat, gaat de ster niet met hem mee. Toch is het succes van veel van ‘s werelds toonaangevende restaurants synoniem met de chef-kok aan het roer; zo is iedereen het erover eens dat de driesterrenstatus van The French Laundry in Californië te danken is aan het talent van chef-kok/eigenaar Thomas Keller.

De gids werd in 1900 in Frankrijk gelanceerd door de bandenfabrikant Michelin om automobilisten aan te moedigen meer te reizen, maar pas in 1926 werd de eerste sterrenclassificatie bekendgemaakt. Elke gids is onderverdeeld per locatie, maar – ondanks zijn wereldwijde reputatie – bestrijkt de gids niet elke regio of elk land. Zelfs New York en Tokio, die nu beide als culinaire hoofdsteden worden beschouwd, werden pas in respectievelijk 2005 en 2007 opgenomen. Om een Michelinster te krijgen, moet een restaurant natuurlijk in een van de betrokken regio’s liggen.

de franse wasserij michelin ster restaurant

The French Laundry in Californië heeft drie Michelinsterren / ©The French Laundry/Michael Grimm

Hoe worden Michelinsterren toegekend?

Nu, bijna 100 jaar later, hanteert Michelin nog steeds dezelfde methoden om restaurants te beoordelen als toen hij werd gelanceerd. Om zijn begeerde sterren toe te kennen, heeft de Michelingids duizenden inspecteurs in dienst, die de wereld rondreizen om de beste gerechten te proeven. De goed opgeleide inspecteurs bezoeken honderden restaurants per jaar om de beste van de beste te identificeren.

Michelin-inspecteurs zijn altijd anoniem om er zeker van te zijn dat zij geen voorkeursbehandeling krijgen tijdens hun maaltijden. De inspecteurs reserveren, dineren en betalen hun maaltijd op dezelfde wijze als de gemiddelde gast; indien hun ervaring zou verschillen van die van iemand anders, zou de integriteit van de gids worden ondermijnd. De anonimiteit van de inspecteurs wordt zo hoog in het vaandel gedragen dat hun wordt aangeraden zelfs hun naaste vrienden en familie niet over hun rol te vertellen.

Zodra elk overwogen restaurant is geïnspecteerd, komt de directeur van de Michelin-gids bijeen met de wereldwijde teams voor wat “sterrensessies” wordt genoemd, waar over de beoordeling van elk restaurant wordt gediscussieerd. Deze sessies duren vaak dagen, waarbij elk etablissement een voor een wordt bekeken totdat een unaniem besluit is bereikt. De resultaten worden vervolgens gepubliceerd in een landspecifieke gids.

Wat betekenen Michelin-sterren?

Restaurants kunnen maximaal drie sterren verdienen (evenals een aantal extra onderscheidingen, maar daarover later meer). Michelin kwantificeert één ster als “een keuken van hoge kwaliteit, een stop waard”; twee sterren staat voor “een uitstekende keuken, een omweg waard”; en tenslotte, de prestigieuze drie sterren staan voor “een uitzonderlijke keuken, een speciale reis waard”.

Eleven Madison Park, dat onlangs volledig veganistisch is geworden, is een van de drie-Michelinsterrenrestaurants van New York / ©Eleven Madison Park

Naar verluidt is emotie het belangrijkste criterium om een restaurant van twee naar drie sterren te tillen. De inspecteurs zijn op zoek naar een unieke eetervaring die nog lang na de maaltijd in het geheugen gegrift staat. Een ander belangrijk criterium is het aantonen van de eigen stijl of persoonlijkheid van de chef-kok in zijn keuken.

De uiteindelijke beoordeling wordt nooit bepaald door slechts één bezoeker of inspecteur. In plaats daarvan bezoekt een collectief van inspecteurs individueel restaurants bij meerdere gelegenheden om ervoor te zorgen dat de kwaliteit consistent is. De classificatie wordt dan opnieuw beoordeeld op basis van jaarlijkse bezoeken, waarbij sommige beslissingen in meerdere maaltijden worden verwerkt.

Hoewel de exacte criteria geheim worden gehouden om te vermijden dat chef-koks een vinkje gaan zetten, is het algemeen bekend dat de inspecteurs hun selecties baseren op de kwaliteit van de ingrediënten, de culinaire technieken, de smaak, de consistentie en de prijs-kwaliteitverhouding.

Van cruciaal belang is dat de anonieme jury bij het bepalen van de sterrenclassificatie geen rekening houdt met de inrichting van een restaurant of de service die ze krijgen. Uw restaurant kan verbluffend mooi zijn ingericht en het bedienend personeel kan uitstekend zijn opgeleid, maar als het eten niet van topkwaliteit is, krijgt het geen ster. Zo kan ook een restaurant met een ingetogen inrichting maar uitzonderlijk eten toch in aanmerking komen voor het volledige trio sterren.

eric ripert van le bernardin

Éric Ripert is sinds 1996 chef-kok van het met drie Michelin-sterren bekroonde Le Bernardin / ©Daniel Krieger

Alternatieve Michelin-onderscheidingen

Hoewel de Michelinsterren de bekendste onderscheidingen zijn, zijn zij niet de enige erkenning van de gids. Naast de sterrenclassificatie kent Michelin sinds 1957 ook de Bib Gourmand toe, sinds 2016 de Michelin Plate en sinds kort ook de Groene ster, die in 2020 voor het eerst werd onthuld.

De Bib Gourmand, niet te verwarren met een lagere onderscheiding dan de sterrenclassificatie, is een aparte categorie die een uitstekende keuken tegen meer betaalbare prijzen erkent. Terwijl er geen prijslimiet is voor restaurants met een ster (hoewel de prijs-kwaliteitverhouding een van de beslissingscriteria is) moeten Bib Gourmand-restaurants een driegangendiner aanbieden voor minder dan een bepaalde prijs, die wordt bepaald door plaatselijke gemiddelden.

De Michelin Plate is een erkenning voor lekker eten dat niet van hetzelfde kaliber is als dat van restaurants met een Michelinster of Bib Gourmand, maar dat toch erkenning verdient. De titel wordt toegekend op basis van dezelfde criteria door dezelfde juryleden; de restaurants worden vaak op dit niveau in de gids opgenomen alvorens op grond van een latere inspectie naar een hoger niveau te worden getild.

silo restaurant londen

Het Londense Silo was een van de eerste restaurants in het Verenigd Koninkrijk waaraan een nieuwe Groene Michelinster werd toegekend, ondanks het feit dat het geen oorspronkelijke ster had / ©Claire Lewington

Hoe krijgt u een groene Michelinster?

De Groene Michelin ster staat los van alle andere onderscheidingen in de gids en wordt alleen toegekend aan restaurants die meer doen dan alleen ethisch en milieuvriendelijk werken. Alleen restaurants die al een andere Michelin-onderscheiding hebben gekregen, kunnen een Groene ster krijgen, of het nu gaat om een Michelin-ster, Bib Gourmand of Michelin Plate.

Met de lancering van de Groene ster onthulde de Michelin-gids dat zijn inspecteurs geen specifieke criteria volgen bij de toekenning van de titel, aangezien elk restaurant en elke regio unieke omstandigheden hebben. De inspecteurs zullen echter waarschijnlijk rekening houden met verschillende factoren, waaronder of een restaurant lokale en seizoensgebonden ingrediënten gebruikt, de hoeveelheid voedselafval en het afvalbeheer, de ecologische voetafdruk en de geloofsbrieven van leveranciers.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe worden Michelin-sterren toegekend?

Een Michelinster wordt toegekend voor een voortreffelijke keuken. We houden rekening met de kwaliteit van de ingrediënten, de harmonie van de smaken, de beheersing van de technieken, de persoonlijkheid van de chef-kok zoals die tot uiting komt in zijn keuken en, net zo belangrijk, consistentie zowel in de tijd als over het hele menu.

Hoe krijgen chefs Michelinsterren?

Hetzelfde beoordelingssysteem bestaat vandaag de dag nog steeds. Volgens de Michelingids wordt één ster gegeven aan een “zeer goed restaurant”, twee sterren zijn voor “een uitstekende keuken die een omweg waard is”, en drie sterren worden toegekend aan restaurants met “een uitzonderlijke keuken die een speciale reis waard is. “

Hoe heeft Gordon Ramsay zijn Michelinsterren gekregen?

Hij ging op zoek naar de voogdij van gerespecteerde chefs en trainde onder Marco Pierre White, Guy Savoy, en Albert Roux. Gordons werkethiek wierp vruchten af: na jarenlang zijn gerechten te hebben gecreëerd, verdiende hij in slechts drie jaar als chef-kok van Aubergine in Londen twee Michelin-sterren voor het eethuis.

Wie is nummer 1 chef-kok in de wereld?

Gordon James Ramsay Over: Gordon Ramsay, de heethoofdige chef-kok inspireert de wereld een gerecht op een tijd met zijn passie, werkethiek en zelfvertrouwen. Zijn imperium staat op maar liefst $190 miljoen, en met zijn restaurants die op Aziatische deuren kloppen, is het slechts een kwestie van tijd voordat hij een miljard-dollar chef-kok wordt.

Hoe heeft Gordon Ramsay 16 Michelin sterren gekregen?

De echte reden waarom Gordon Ramsay zijn Michelinsterren verloor – Video №1 | Start tijd – 0:24

Is Gordon Ramsay een 3 sterren Michelin chef?

Gordon Ramsay scoort hoog onder de Michelinsterrenchefs. In 2001 werd hij de eerste Schotse chef-kok die drie Michelin-sterren kreeg met zijn restaurant, Restaurant Gordon Ramsay. Na negen van deze restaurants te hebben zien sluiten, heeft hij momenteel zeven sterren in vier restaurants.

Wie is de jongste chef-kok die 3 Michelin-sterren heeft gewonnen?

Marco Pierre White
Culinaire carrière
Kookstijl Frans Britse Italiaanse keuken
toon Huidige restaurant(s)
toon Vorige restaurant(en)

Wie is de nummer 1 chef-kok in de wereld?

Gordon Ramsay – 7 Michelinsterren Bekend om zijn wispelturige keukengedrag en uitzonderlijke Britse keuken is Gordon Ramsay waarschijnlijk de beroemdste chef-kok ter wereld. Hoewel hij tijdens zijn carrière 16 Michelinsterren heeft gekregen, heeft hij er momenteel zeven in zijn bezit.

Is Gordon Ramsay een 5 sterren chef?

Gordon Ramsay Michelin Sterren Gordon Ramsay scoort hoog onder de Michelin Sterren chefs. In 2001 werd hij de eerste Schotse chef-kok die drie Michelin-sterren kreeg met zijn restaurant Restaurant Gordon Ramsay. In 2008 deelde hij de eer om de meeste sterren ter wereld te hebben met Alain Ducasse.

Wie heeft Gordon Ramsay opgeleid?

Guy Savoy
In Master Chef serie 3 aflevering 18, verklaarde Gordon Ramsay dat Guy Savoy zijn mentor was. Hij vervolgde zijn opleiding in Frankrijk gedurende drie jaar, voordat hij toegaf aan de fysieke en mentale stress van de keukens en een jaar ging werken als persoonlijke chef-kok op het privé-jacht Idlewild, met als thuishaven Bermuda.

Welke stad heeft de meeste Michelin sterren?

Tokyo
Topsteden met het hoogste aantal Michelin-sterrenrestaurants. Met meer dan 200 restaurants met Michelin-sterren is Tokyo de onbetwiste leider. Parijs staat op de 2e plaats, terwijl twee andere Japanse steden – Osaka en Kyoto – op de 3e en 4e plaats staan.

Kookt Gordon Ramsay nog steeds?

Gordon Ramsay kookt over bij BBC Breakfast nadat hem gevraagd werd of hij nog wel echt kookt in zijn restaurants. Presentator Bill Turnbull vroeg zich af of het nog steeds mogelijk was om een maaltijd door hem persoonlijk te laten bereiden in een van zijn restaurants, waarop Ramsay terugschoot: “Natuurlijk kook ik nog steeds.

Wie is de rijkste chef-kok ter wereld?

Netto Waard: $1.1 Miljard Alan Wong is de rijkste sterrenkok ter wereld. Wat is dit? Hij is een chef-kok en restauranthouder die het meest bekend is als een van de twaalf mede-oprichters van Hawaii Regional Cuisine.

Is Gordon Ramsay een echte chef-kok?

Gordon James Ramsay OBE (/ˈræmziː/; geboren op 8 november 1966) is een Britse chef-kok, restauranthouder, televisiepersoonlijkheid en schrijver. Zijn wereldwijde restaurantgroep, Gordon Ramsay Restaurants, werd opgericht in 1997 en heeft in totaal 16 Michelinsterren gekregen; momenteel heeft hij er in totaal zeven.

Heeft Bobby Flay Michelin sterren?

De Las Vegas Mesa Grill leverde Flay in 2008 zijn enige Michelinster op, die hem in de editie van 2009 weer werd afgenomen. Naast zijn restaurants en televisieshows is Flay meester-instructeur en gastkok geweest aan het Franse Culinaire Instituut.

Vorig artikel

Kun je knoflookpoeder vervangen door knoflookzout?

Volgend artikel

Wat is het goedkoopste land om te wonen in Azië?

You might be interested in …

Heeft Legasov werkelijk getuigd?

Link gekopieerd Tsjernobyl is streaming op NOW TV en HBO (Image: SKY) Wij gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u hebt ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. […]

Welke beeldverhouding is 1280960?

Om een snellere pagina snelheid te leveren, optimaliseert de Without Code website bouwer automatisch elke geladen afbeelding om er zeker van te zijn dat het er het beste uitziet op het individuele apparaat. U kunt […]