4 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Hoe hang je een doek in een lijst?

hoe een niet ingelijst doek op te hangen

Schilderen is een van de activiteiten die me gezond hielden tijdens deze wereldwijde pandemische crisis. Hoewel ik moet toegeven dat het niet mijn natuurlijke omgeving of genre is, heb ik mijn schildervaardigheden met sprongen kunnen verbeteren door voortdurend te oefenen. Tijdens mijn hele kunstreis heb ik werken gemaakt waar ik niet trots op ben en werken die ik zo graag wil laten zien. Maar omdat ik niet van lijsten houd, wil ik altijd weten hoe ik een niet ingelijst doek moet ophangen.

Hoewel het inlijsten van een schilderij of kunstwerk altijd een kwestie van persoonlijke voorkeur is, heb ik vaak de neiging gehad er geen te gebruiken. Maar voordat we de lijsten helemaal terzijde schuiven, laten we eerst hun functie kennen waarom de meeste schilders ze gebruiken om hun schilderijen op te hangen.

Waarom moeten we doeken inlijsten?

Als amateur-kunstenaar is dit een van de vragen die bij mij opkomen. Wordt mijn kunstwerk als incompleet beschouwd als het niet in een lijst is geplaatst? Zou een lijst de waarde van mijn kunstwerk bepalen?

De belangrijkste functie van een lijst is het uiterlijk of de aanblik van het kunstwerk te vervolledigen. Tenzij de kunstenaar of de schilder het zo bedoeld heeft, zal hij of zij een lijst op maat maken die een dialoog met de omgeving creëert. Hoewel een op maat gemaakt frame een manier is om uw kunstwerk meer pit te geven, is het zeker geen betaalbare manier om kunstwerken te maken.

Hier zijn enkele van de voordelen van het gebruik van een frame in uw kunstwerk:

Het conserveert het schilderij.

Frames bieden een beschermende rand die onbedoelde kromtrekking aan de randen en hoeken voorkomt. Het biedt een sterke ondersteunende structuur waar het schilderij op kan rusten. Op die manier wordt voorkomen dat het doek wordt gevouwen en gekreukt. Bovendien blijft de verf altijd spaanvrij.

Het zorgt voor randen.

Lijsten kunnen het schilderij of kunstwerk ook een bepaalde ruimte geven. Het vertelt de ogen van de toeschouwer waar het kunstwerk of schilderij begint en eindigt.

Hoewel deze functies waar zijn, betekent het niet noodzakelijk dat ik ze wil. Ik wil dat mijn schilderijen vrij hangen aan mijn muren of eigen galerie.

Maar dan rijst de volgende vraag: waarom moeten we ons canvas ophangen?

Waarom moeten we onze doeken ophangen?

De traditie in de moderne kunst schrijft voor dat een schilderij moet worden ingelijst voordat het wordt opgehangen. Elk schilderij, van de Renaissance tot de hedendaagse kunst, maakt gebruik van lijsten om het kunstwerk vast te zetten en te definiëren. Omdat de schilderijen zijn ingelijst, installeert de galerie of de verzamelaar die het werk beheert een haak of draad aan de achterkant, zodat het aan de muur kan worden opgehangen.

Sinds de oudheid hebben schilderijen een decoratief doel. Het kan een saaie en saaie muur veranderen in een verbluffend deel van een huis dat de aandacht trekt. Hetzelfde geldt nog steeds in onze moderne tijd. Ik heb verschillende schilderijen zonder lijst die momenteel een deel van onze muur sieren.

Maar naar mijn mening is het inlijsten van kunstwerken erg beperkend. Zoals ik al eerder heb gezegd, beperkt dit het kunstwerk tot een bepaalde ruimte.

Voordelen van het ophangen van een niet ingelijst doek

Traditionele kunstenaars kunnen bevooroordeeld zijn met het gebruik van lijsten in hun schilderijen, omdat, zoals ik al eerder heb gezegd, het een integraal onderdeel is van het oude creatieve proces.

Als je een traditionele kunstenaar bent met een zware voorliefde voor lijsten, kan het leren ophangen van een niet ingelijst canvas schilderij je leiden naar nieuwe mogelijkheden. Simpel gezegd, het geeft je kunstwerk een nieuwe dimensie en een kans om te interageren met de omgeving.

Veel binnenhuisarchitecten kiezen ervoor om lege muren te decoreren met canvassen zonder lijst. Niet alleen is het betaalbaarder in vergelijking met ingelijste doeken, maar het is ook sneller te maken.

Hoe een niet ingelijst doek op te hangen

Het ophangen van mijn doeken zonder lijst heeft mij geholpen om mijn kunst te ontdekken. Ik was in staat om een unieke sfeer in mijn huis te creëren omdat mijn kunstwerken niet alleen de kijkers aanspreken, maar ook de voorwerpen om hen heen.

Hier zijn enkele van de basisgereedschappen die ik gebruik om mijn doeken op te hangen:

 • Potlood
 • Dun draad
 • Ooghaken
 • Schroevendraaier
 • Spijkers
 • Hamer
 • Meetlint
 • Muurbeschermers
 • Waterpas

Hier zijn de stappen voor het ophangen van een canvas doek

 • Bevestig eerst twee ooghaken aan beide zijden van het spieraam. Zorg ervoor dat het stevig genoeg is door een beetje met ze te wiebelen.
 • Knip vervolgens een dunne draad af en verbind de uiteinden met beide ooghaken. Kies altijd een dunne draad voor extra stevigheid. Draden verslechteren na verloop van tijd waardoor het schilderij beschadigd kan raken als het het begeeft.
 • Zoek daarna een perfecte plek aan de muur om uw doek op te hangen. Voor degenen die geen aparte galerie hebben, is de muur in de woonkamer de perfecte plek om uw kunstwerk tentoon te stellen. Hang het op ooghoogte, zodat de kijkers het kunstwerk ten volle kunnen waarderen.
 • Nadat u een plek aan de muur hebt gekozen, moet u ervoor zorgen dat het doek perfect waterpas hangt. Een eenvoudige truc is het gebruik van een kleine waterpas. Op die manier blijven de schilderijen op hun plaats en kantelen ze niet naar beide kanten.
 • Belangrijke tip: als u een niet ingelijst doek ophangt, moet u altijd het midden weten. Op die manier kunt u het doek gemakkelijk waterpas hangen, zelfs als u geen waterpas hebt om u te helpen.

Hoe hang je een canvas zonder lijst op zonder spijkers

hoe hang je een canvas zonder lijst op zonder spijkers

Als u in een huurappartement woont, kan het moeilijk zijn om spijkers te slaan of schroeven te boren, vooral als dit niet is toegestaan in uw contract. Je vraagt je misschien af: kan ik mijn kunstwerk toch ophangen zonder spijkers en schroeven? Het antwoord kan eenvoudiger zijn dan u denkt, en dat zijn industriële dubbelzijdige tapes.

Plakbanden zijn perfect voor wie geen spijkers wil slaan of schroeven wil boren. Het is moeiteloos en beschadigt uw muur niet (behalve eventueel de verf).

Om dit te gebruiken, doe je gewoon het volgende:

 • Plak een gezonde lengte van dubbelzijdige tape aan alle kanten van je canvas.
 • Markeer met een potlood de plek waar je je canvas wilt ophangen. Trek de strook van de andere kant van de dubbelzijdige tape en plak het op de muur.
 • Zorg er met behulp van een waterpas voor dat het doek perfect waterpas hangt.
 • Druk zachtjes op het doek om ervoor te zorgen dat de lijm perfect aan de muur kleeft.

Conclusie

Het ophangen van je kunstwerk of schilderij aan de muur kan een frisse vibe in je huis brengen. Als je een kunstenaar bent, kan het je bovendien een gevoel van trots geven, omdat je kunstwerk dient als een herinnering aan je talent. Het is ook een verklaring van uw passie.

Hoewel een lijst uw schilderij extra karakter kan geven, moet u er rekening mee houden dat het niet verplicht is. Als je leert hoe je een canvasboard ophangt, bespaar je niet alleen tijd, geld en moeite, maar kun je ook artistieke mogelijkheden ontdekken. Het enige wat nodig is, is een open geest en een hart met lef.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Kun je een canvas in een frame zetten?

Je moet je schilderijen op canvas aan de wereld laten zien! Om dat te laten gebeuren, is het tijd om te leren hoe je een schilderij op canvas inlijst. Eén ding dat je moet weten is dat je een schilderij op canvas absoluut kunt inlijsten. Jerry’s Artarama heeft dit handige bericht samengesteld om u meer te leren over uw opties.

Hoe hang je een canvas op om in te lijsten?

Hoe span je een canvas over een frame – Video №1 Om te beginnen leg je het frame in het midden op het canvas. Begin met de langste zijde van je canvas.MeerOm te beginnen leg je het frame in het midden op je canvas. Begin met de langste zijde van het canvasdoek. Vouwen. Vouw het over het frame en plaats een nietje in het midden om het op zijn plaats te houden. | Start tijd – 0:21

Hoe hang je een niet ingelijst doek op?

Bevestig een deuvel aan het doek om het met touw of draad aan de muur te hangen. Gebruik hete lijm om de boven- en onderkant van het doek aan de deuvels vast te maken. Bind een stuk garen, touw of kabel aan beide uiteinden van de bovenste deuvel, zodat je het aan de muur kunt hangen. Sla een spijker in de muur of speld een spijker vast om het doek gelijkmatig op te hangen.

Kun je een canvasdoek inlijsten met een passe-partout?

Het inlijsten van een geschilderd canvas met een gekleurde passe-partout is niet alleen een geweldige manier om het kunstwerk aan te vullen, maar ook om het kunstwerk voor de komende jaren te bewaren. Gebruik een passe-partout van zuurvrij materiaal met de vermelding “archival”. “Matten voorkomen dat het kunstwerk tegen het glas drukt, en beschermen zo het schilderij tegen vochtschade.

Hoe hang je een niet ingelijst doek op zonder spijkers?

Plak een gezonde lengte dubbelzijdige tape aan alle kanten van je canvas. Markeer met een potlood de plek waar je het doek wilt ophangen. Trek de strook van de andere kant van de dubbelzijdige tape af en plak het op de muur. Zorg er met behulp van een waterpas voor dat het doek perfect waterpas hangt.

Kun je canvas inlijsten zonder het op te spannen?

Je kunt een afdruk op canvas ophangen zonder het op te spannen. Er zijn twee technieken: nat opplakken en droog opplakken. Nat opplakken houdt in dat een vloeibare lijm wordt gebruikt om het canvas op een harde ondergrond te plakken. Bij droge montage wordt een filmlaminaat gebruikt om het canvas op de harde ondergrond te kleven.

Moet je canvas inlijsten voordat je gaat schilderen?

Paint by Numbers canvas sjablonen moeten perfect worden opgespannen voordat je erop gaat schilderen, zodat de verf er goed op blijft zitten. De meeste klanten besluiten echter om het kunstwerk eerst af te werken en het daarna op te spannen op het houten frame.

Hoe ziet een niet ingelijst doek eruit?

Een niet ingelijst canvas is een kunstwerk dat niet in een frame is gezet. Door de frameloze randen kunnen deze doeken zich aan bijna elke stijl aanpassen. Niet ingelijste afdrukken op canvas zijn geliefd om hun leuke en moderne uitstraling. Deze minimalistische stijl past goed bij eigentijdse meubels en inrichtingen.

Hoeveel kost het om een opgerold canvas in te lijsten?

Meestal rekent een professional tussen de $75 en $125 om je canvas op een frame te spannen. De prijs ligt tussen de $80 en $110.

Kun je een canvas van een frame halen?

Trek de nietjes/nagels los die het doek aan het frame bevestigen, zorg ervoor dat je het doek niet te veel beschadigt. Het kan nodig zijn het op een ander spieraam vast te zetten als het huidige niet meer bruikbaar is. Duw het canvas voorzichtig naar achteren of het frame naar voren om het van elkaar los te maken. Porcheer langzaam onder het doek.

Zal Hobby Lobby canvas oprekken?

In de meeste gevallen zal een professionele opspanservice ongeveer $65 in rekening brengen voor een 24 x 36 canvas afdruk. De prijs ligt tussen de $80 en $110.

Is het duur om een canvas in te lijsten?

Gewoonlijk rekent een professional tussen $75 en $125 om je canvas op een frame te spannen. De prijs ligt tussen de $80 en $110.

Moet je een doek inlijsten voordat je het schildert?

Het korte antwoord is dit: als het doek opgespannen is en je bent tevreden met hoe de zijkanten eruit zien, kun je het zonder lijst tentoonstellen. Een schilderij of prent op doek heeft, in tegenstelling tot werken op papier, een geheel eigen structuur en vorm. Ik lijst zeker niet al mijn doeken in. Als ik ze zou inlijsten, zou dat afbreuk doen aan de kunst.

Kun je een doek uit een zwevend frame halen?

Trek de nietjes/nagels los die het canvas aan het frame bevestigen, zorg ervoor dat het canvas materiaal niet te veel scheurt. Het kan nodig zijn het op een ander spieraam vast te zetten als het huidige niet meer bruikbaar is. Duw het canvas voorzichtig naar achteren of het frame naar voren om het van elkaar los te maken. Porcheer langzaam onder het doek.

Hoe hang je een ongespannen canvas op?

Kun je canvas zonder spanraam ophangen? U moet een spijker of twee in de muur slaan voordat u een op spieramen gespannen doek ophangt. Afhankelijk van hoe groot en zwaar het doek is, kan een metalen scharnierklem, washi-tape, een plug of pushpins worden gebruikt om het op te hangen.

Vorig artikel

Heeft licht zijn eigen zwaartekracht?

Volgend artikel

Is het OK om melk in roestvrij staal te bewaren?

You might be interested in …

Onpartijdig Vs Gewoon Wat is het verschil?

Maak kennis met Grammar Coach Verbeter uw schrijven Oorsprong van onpartijdig synoniemenstudie voor onpartijdig ANDERE WOORDEN VAN onpartijdig Woorden in de buurt van onpartijdig Woorden gerelateerd aan onpartijdig Hoe gebruik je onpartijdig in een zin […]