Zandgrond heeft de neiging zuur te zijn en bevat te weinig voedingsstoffen. Sommige planten gedijen goed in deze omgeving, maar veel planten hebben een neutralere pH-waarde van de bodem nodig om goed te gedijen. Er zijn verschillende manieren om de pH-waarde van uw grond aan te passen, een van de meest gebruikelijke is kalk. Zal dit product enig voordeel opleveren voor uw zanderige grond? Wij hebben het onderzoek gedaan en kunnen u vertellen of u de kalk moet toevoegen of niet.
Het toevoegen van kalk aan uw grond is ideaal voor het aanpassen van de pH-waarde, het leveren van calcium en soms magnesium aan planten, en het vergroten van het vermogen van een plant om voedingsstoffen op te nemen. Als je hebt vastgesteld dat je grond te zuur is voor een goede plantengroei, dan kan het toevoegen van kalk een goede oplossing voor je zijn.
Lees verder om te ontdekken wanneer en hoe je kalk op je bodem aanbrengt en andere interessante feiten!
Wat is kalk?
Landbouwkalk is een mineraal dat wordt gemaakt door het malen van kalksteen of krijt. De chemische stoffen in de kalk kunnen variëren, afhankelijk van waar het mineraal vandaan komt. Het belangrijkste actieve bestanddeel van landbouwkalk, ook bekend als ongebluste kalk, is echter calciumcarbonaat.
Variaties van kalk
In de tuinbouw zijn de twee meest gebruikte kalksoorten landbouwkalk en dolomitische kalk. Landbouwkalk kan in poedervorm of vloeibare vorm worden geleverd. Het belangrijkste verschil tussen de vloeibare en de gemalen vorm is dat vloeibare kalk een betere zuiverheid heeft. Deze hogere zuiverheid betekent dat het efficiënter kan werken dan gewone landbouwkalk.
Dolomietkalk is een andere vorm van bodemverbeteraar. Dit type kalk bevat calcium-magnesiumcarbonaat. Het biedt dus dezelfde voordelen als landbouwkalk. Echter, dolomietkalk levert zowel magnesium als calcium in tegenstelling tot alleen calcium.
pH-waarde van de bodem
Het toevoegen van kalk aan de bodem werd vroeger “verzoeten van de bodem” genoemd. Deze bijnaam verwijst naar het feit dat alkalische grond als “zoet” wordt beschouwd. Als je dus landbouwkalk aan de grond toevoegt, maak je hem meer zoet of alkalisch.
De pH-waarde van een bodem is essentieel omdat het een goede indicator is van het aantal beschikbare voedingsstoffen. De zuurgraad of alkaliteit van grond is gebaseerd op een schaal van 14 punten.
Als de pH-waarde van een bodem zeven is, wordt hij als neutraal beschouwd. Alles lager dan zeven wordt als zuur beschouwd, terwijl alles hoger alkalisch is. De meeste planten groeien goed in licht zure (6,5) tot licht alkalische (7,5) pH-grond, maar sommige gedijen buiten dat bereik.
Hoe test u uw grond?
Als uw planten problemen hebben, is er een kans dat uw grond een pH-probleem heeft. Het testen van uw grond is de beste manier om te bepalen of u uw grond moet aanpassen.
U kunt uw grond testen met een paar dingen die u in huis heeft. Verzamel eerst uw ingrediënten: een grondmonster, 1/2 kopje azijn, gedestilleerd water en 1/2 kopje zuiveringszout. Combineer een paar eetlepels aarde en uw azijn in een kopje of kom. Als je grond bruist, dan is het alkalisch.
Om te testen op zuurtegraad, maak je eerst twee eetlepels aarde zacht met gedestilleerd water. Voeg dan uw zuiveringszout toe. Als deze combinatie bruist, is de grond zuur.
Een andere methode om grond te testen is het kopen van een testkit. Er zijn een paar verschillende bodemtestsets verkrijgbaar, waaronder een met een prikmeter. Deze meters kunnen zowel de pH-waarde als andere essentiële zaken testen. Sommige meters testen zowel de hoeveelheid zonlicht en de vochtigheidsgraad in de grond als de pH-waarde.
Een andere methode is met teststrips die u thuis kunt doen. De laatste manier is om uw vuil te verzamelen en het dan op te sturen. Deze methode levert de meest nauwkeurige resultaten en diepgaande informatie over uw bodem op.
Kan Je Te Veel Kalk Toevoegen?
Aangezien het toevoegen van kalk aan de grond de pH-waarde verandert, kunt u er per ongeluk te veel van toevoegen. Een te grote hoeveelheid kalk zorgt voor een alkalische bodem met te veel calcium erin. De grote hoeveelheden calcium verhinderen dat planten magnesium en andere essentiële voedingsstoffen opnemen.
Hoe weet u of uw grond kalk nodig heeft?
Als u wilt voorkomen dat uw grond te veel kalk bevat, moet u meer over uw grond weten. U moet uw grond testen om de pH-waarde en de bodemsamenstelling te achterhalen. De meest voorkomende grondsoorten zijn:
- Zandgrond
- Kleigrond
- Slibgrond
- Veengrond
- Krijtgrond
- Leemgrond
De grondsoort is net zo belangrijk om te weten als de pH-waarde. Verschillende grondsoorten hebben andere kenmerken. Water en voedingsstoffen hebben de neiging zich snel door zandgrond te verplaatsen. Dit betekent dat u minder kalk hoeft te gebruiken, omdat de kalk beter in staat is de grond te verzadigen. Voor kleigrond is daarentegen meer kalk nodig, omdat de grond zo dicht is.
Zodra u uw bodemtype en uw huidige pH-waarde hebt bepaald, weet u of u kalk moet toevoegen of niet. De hoeveelheid kalk zal verschillen afhankelijk van de testresultaten van uw grond. Als je weet hoeveel kalk je moet gebruiken, zorg er dan voor dat je niet meer dan 50 pond per 1.000 vierkante meter in één keer gebruikt. Te veel kalk kan uw planten schokken en beschadigen.
Aan welk type grond voeg je kalk toe?
Kalk is een uitstekende toevoeging aan elke grond die meer alkalisch moet worden. Het wordt niet aanbevolen voor alkalische grond. Als je alkalische grond moet aanpassen, dan kun je zwavel of turf gebruiken.
Hoeveel kalk heb ik nodig voor zandgrond?
De hoeveelheid kalk die u nodig hebt, wordt bepaald door de grootte van het gebied, het bodemtype en de bestaande pH-waarde van uw grond. Zandgrond is licht en droog. Het heeft een snelle waterafvoer en is relatief gemakkelijk om mee te werken. Hoewel er te weinig voedingsstoffen in zitten, zijn er meestal minder toevoegingen nodig om deze grond te corrigeren.
Als je bijvoorbeeld een tuin hebt van 1000 vierkante meter met zandgrond en een pH-waarde van 5,0, heb je 41 pond kalk nodig om een pH-waarde van 6,5 te krijgen. Dezelfde tuin met kleigrond zal echter 150 pond kalk nodig hebben om een pH-waarde van 6,5 te bereiken. Het gebruik van een online calculator kan het bepalen van de hoeveelheid te gebruiken kalk veel gemakkelijker voor u maken.
Hoe lang blijft kalk in de bodem?
U kunt beginnen met het zien van de voordelen van het gebruik van kalk binnen de eerste paar maanden na het aanbrengen ervan. Het volledige effect van kalk is echter pas na enkele jaren zichtbaar. De additieven hebben nog tijd nodig om volledig op de bodem te reageren.
Hoe lang de kalk die u hebt toegevoegd blijft werken, kan worden beïnvloed door veel verschillende variabelen. De hoeveelheid kalk die wordt gebruikt, het soort kalk, de toegepaste teeltsystemen en het organische materiaal in de bodem kunnen de effectiviteit van kalk veranderen. U moet uw grond om de paar jaar na het aanbrengen van kalk opnieuw testen om te bepalen wanneer en of u meer kalk moet aanbrengen.
Wanneer moet ik kalk op mijn moestuin aanbrengen?
Er zijn twee ideale momenten om kalk aan je tuin toe te voegen: in het voorjaar of in het najaar. Wanneer je kalk in de herfstmaanden aanbrengt, geef je de kalk meer tijd om af te breken en in de grond te werken. Vergeet niet dat het twee tot zes maanden kan duren voordat u voor het eerst de voordelen van kalk ziet. U kunt deze vertraging in uw voordeel gebruiken door het toe te passen voordat de koudere maanden aanbreken.
Tot slot
Het toevoegen van kalk aan zandgrond kan je helpen meer kalk toe te voegen, de waterdoorlaatbaarheid te verbeteren, en het alkalische niveau van de grond te verhogen. Of u al dan niet kalk moet toevoegen, hangt af van uw huidige pH-waarde en van de planten die u wilt kweken. Als je al een goede pH-waarde hebt, kun je dit bodemadditief overslaan.