3 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Heeft Legasov werkelijk getuigd?

Commentaar sectie Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel op Pinterest Kopieer linkLink gekopieerd

Tsjernobyl is te zien op NOW TV en HBO

Tsjernobyl is streaming op NOW TV en HBO (Image: SKY)

Wij gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u hebt ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. Dit kan advertenties omvatten van ons en van derden op basis van onze kennis. U kunt zich op elk moment uitschrijven. Meer info

Tsjernobyl: Expert onthult schokkende kosten van een huis in het gebied

Tsjernobyl is de vijfdelige miniserie waar iedereen het over heeft van Identity Theif’s Craig Mazin. De serie dramatiseert de ramp met de kerncentrale van Tsjernobyl die plaatsvond op 26 april 1986. Mad Men-acteur Jared Harris speelt de hoofdrol van de serie, Valery Legasov.

Gerelateerde artikelen

Is Valery Legasov accuraat afgebeeld in Tsjernobyl?

Valery Legasov wordt relatief nauwkeurig afgebeeld in Tsjernobyl, met slechts een paar afwijkingen gedurende de serie.

Hoewel sommige gebeurtenissen en de tijdlijn zijn veranderd voor dramatisch effect, is wat Legasov deed en wat er met hem gebeurde volledig waargebeurd.

Jared Harris speelt de echte Legasov, de anorganische chemicus uit de Sovjet-Unie die werd aangesteld als hoofd van de commissie die de ramp in Tsjernobyl onderzocht.

Harris vertoont een griezelige gelijkenis met Legasov, waardoor zijn vertolking nog geloofwaardiger wordt.

In de miniserie is te zien hoe Boris Scherbina (gespeeld door Stellan Skarsgard) Legasov opbelt om hem te vragen of hij een expert is in RMBK-reactoren.

Jared Harris speelt Valery Legasov

Jared Harris speelt Valery Legasov (Image: SKY)

Legasov bevestigt dat hij dat is, maar in werkelijkheid is dat niet waar.

Hij was chemicus aan het Kurchatov Instituut – het belangrijkste kernfysica-instituut in de Sovjet-Unie – en geen onduidelijke natuurkundige.

Legasov werkte ook niet alleen, hij werd geholpen door talrijke deskundigen en de deskundigen worden weergegeven via het fictieve personage van Ulana Khomyuk (Emily Watson).

Showmaker Craig Mazin legde in de Tsjernobyl podcast uit dat Legasov: “Veel begreep over straling en de chemie van radioactieve materialen, maar hij was niet echt een expert over de functie van een RMBK reactor en veel andere mensen waren dat wel en die mensen, moesten hem soort van vaak helpen en hem op bepaalde manieren uitleggen waarom dit gebeurt en waarom dit niet gebeurt.”

Mazin voegde eraan toe: “Ik denk dat een van de redenen dat Legasov werd opgeroepen was omdat hij werd gezien als een nogal ijverig lid van de partij. Hij werd beschouwd als een echte Sovjet en een loyalist en iemand die je niet uit maar sleep de partij lijn.

“Ik wil niets afdoen aan zijn deskundigheid, hij was een briljant wetenschapper, maar dat is denk ik de reden waarom hij werd opgeroepen. Dat is mijn vermoeden.

In de hele serie wordt Legasov afgeschilderd als een man die buiten zijn boekje gaat en de Sovjetautoriteiten probeert uit te dagen, maar in werkelijkheid was hij een van hen, aangezien hij zijn hele leven een toegewijd communistisch partijlid is geweest.

Wat in de miniserie Tsjernobyl niet wordt gedramatiseerd, is de belangrijke rol die Legasov speelde op de conferentie van Wenen in augustus 1986.

Verwante artikelen

Jared Harris speelt Valery Legasov

Jared Harris speelt Valery Legasov (Image: SKY)

Legasov presenteerde daar het Tsjernobyl-rapport op de vergadering van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) in Wenen, die werd bijgewoond door meer dan 800 wetenschappers en regeringsfunctionarissen die deskundig waren op het gebied van kernenergie, stralingsveiligheid en gezondheidszorg.

De conferentie in Wenen wordt genoemd in aflevering vijf van Tsjernobyl en het is op dat moment dat Khomyuk probeert Legasov te overtuigen om de waarheid te vertellen over het in de doofpot stoppen door de Sovjet regering van Tsjernobyl en andere RMBK reactoren (dezelfde als die in Tsjernobyl) die in de USSR in bedrijf waren.

In werkelijkheid en in de serie uitte Legasov geen kritiek op de Sovjet-regering tijdens de conferentie in Wenen, noch deed hij de onthullingen tijdens het showproces van Anatoly Dyatlov (Paul Ritter), de plaatsvervangend hoofdingenieur en opzichter, fabrieksdirecteur Viktor P Bryukhanov (Con O’Neill) en hoofdingenieur Nikolai Fomin (Adrian Rawlins) in 1987.

In feite was Legasov niet eens aanwezig bij het showproces en presenteerde hij geen van de vernietigende bewijzen of wetenschappelijke verklaringen die te zien zijn in de vijfde aflevering.

Jared Harris speelt Valery Legasov in Tsjernobyl

Jared Harris speelt Valery Legasov in Tsjernobyl (Image: HBO)

In de Tsjernobyl-podcast gaf Mazin toe dat de scène verbeeld was, maar het punt dat Legasov maakt over een Sovjetregering weerspiegelt de waarheid die hij de wereld probeerde te vertellen tot aan zijn dood in 1988.

In zijn vijf uur durende hoorzitting in Wenen betoogde Legasov dat de ramp was veroorzaakt door meerdere factoren, waaronder menselijke fouten in combinatie met slecht ontworpen RBMK-reactoren.

In het algemeen benadrukte hij dat menselijke fouten de hoofdoorzaak waren.

De waarheid over de kennis van de Sovjet regering over de RMBK reactoren in de USSR en hun fouten werden niet onthuld totdat Legasov een aantal tapes opnam voordat hij zichzelf van het leven beroofde.

Deze tapes werden onthuld in de eerste seconden van aflevering 1 van Tsjernobyl, seconden voordat Legasov zichzelf van het leven beroofde.

Op de tapes beweerde Legasov dat de veiligheid en de beveiliging van de Sovjetregering verhinderden dat de centrale-exploitanten op de hoogte waren van eerdere ongelukken met RMBK-reactoren in de Sovjet-Unie.

Wat er met Legasov is gebeurd, is uiteindelijk bijna volledig juist weergegeven.

Het is waar dat Legasov, als gevolg van zijn vastberadenheid om de waarheid te vertellen, belachelijk werd gemaakt door zijn wetenschappelijke collega’s en werd afgewezen voor de onderscheiding van Held van de Socialistische Arbeid, ondanks het feit dat alle anderen van de commissie die titel kregen.

Legasov raakte steeds meer geïsoleerd en depressief en had zelfs al eerder een poging tot zelfmoord gedaan, zonder succes.

De wetenschapper beroofde zich van het leven op 27 april 1988, één dag na de tweejarige herdenking van de ramp in de kerncentrale.

Hij was 51 jaar oud op het moment van zijn dood.

Het eenvoudigste maar meest onnauwkeurige dat niet klopt aan Legasov in Tsjernobyl is zijn accent.

Legasov kwam uit Tula, Rusland en zou in het Russisch hebben gesproken.

In een exclusief gesprek met de pers in Londen, waaronder Express.co.uk, legde Mazin uit dat het een bewuste keuze was om de acteurs niet met een Russisch accent te laten spreken.

Hij zei: “Hij zei: “We wilden daar ook niet echt mee rommelen en gewoon spreken op een manier die voor jou natuurlijk aanvoelt, want uiteindelijk moet de taal verdwijnen.

“Het is de reden waarom we af en toe Russisch zullen gebruiken in de show en hopen dat het op een bepaalde manier gewoon verdwijnt. Er is geen vertaling voor het gedicht aan het begin van aflevering twee, maar je krijgt er een soort gevoel van op de vreemdste manier.

“Er is geen vertaling voor wat de vrouw zegt tijdens de evacuatie, maar je krijgt er een beetje een gevoel bij. En dat is wat we proberen te doen, om zo min mogelijk frictie te creëren tussen ons publiek en het materiaal.”

Kleine details zoals de plaats van zijn dood, de taal, het accent, de inhoud van de tapes en de tijdlijn zijn misschien niet helemaal accuraat, maar over het algemeen zijn Legasovs acties en zijn rol in het stoppen van de verspreiding van de Tsjernobyl-ramp volledig accuraat.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Wanneer vertelde Legasov de waarheid?

In augustus 1986 presenteerde Valery Legasov het Tsjernobyl-rapport op de vijfdaagse vergadering van de IAEA in Wenen.

Wie vertelde de waarheid over Tsjernobyl?

Valery Legasov
Doodsoorzaak Zelfmoord door ophanging
Rustplaats Novodevichy Begraafplaats, Moskou
Alma mater D. Mendelejev Universiteit voor Chemische Technologie van Rusland
Bekend om Wetenschappelijk hoofdadviseur van de commissie die de ramp van Tsjernobyl onderzoekt

Wie heeft de legasov tapes gevonden?

Wie heeft de tapes gevonden die zijn opgenomen door Valery Legasov? – Quora. Zijn huishoudster, die het lichaam ontdekte. Een aflevering met een academicus die cassettes verstopt – propaganda fictie, zoals 80% van de series.

Is het Chernobyl proces accuraat?

[Voor het grootste deel, is het zeer accuraat – met uitzondering van een paar artistieke vrijheden. We hebben een aantal van de belangrijkste punten uit de serie op feiten gecontroleerd om te bepalen wat waar is en wat op de rand van een mythe komt. [/color-box]

Waarom kreeg dyatlov amnestie?

In 1987 werden ze alle drie schuldig bevonden aan grove overtreding van de veiligheidsvoorschriften, leidend tot een explosie, en veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Eind 1990 werd hem amnestie verleend. Ze verweten ons dat we de voorschriften hadden overtreden door het reactorvermogen te verhogen na stroomuitval. Er was geen overtreding.

Wist Djatlov dat de kern explodeerde?

Dyatlov vertelt misschien wel of misschien niet de hele waarheid over de gebeurtenissen die tot de explosie hebben geleid. Inmiddels is vastgesteld dat de reactor ontplofte voordat de regelstaven volledig in de kern konden dalen. Maar de operators wisten dat op dat moment nog niet. Hun eerste reactie was om te proberen ze door zwaartekracht te laten zakken.

Is Valery Legasov nog in leven?

Overleden (1936-1988)
Valery Legasov/Levend of Overleden

Heeft de Sovjet Unie de reactoren gerepareerd?

RBMK reactor klasse
Typen reactoren RBMK-1000 RBMK-1500 RBMKP-2400 (nooit gebouwd)

Wat zijn de kosten van de leugens?

Valery Legasov : Wat zijn de kosten van leugens? Het is niet dat we ze verwarren met de waarheid. Het echte gevaar is dat als we genoeg leugens horen, we de waarheid helemaal niet meer herkennen.

Wie was schuldig aan Tsjernobyl?

Viktor Bryukhanov, de man die de schuld kreeg van de Tsjernobyl ramp, is op 85 jarige leeftijd overleden. Bryukhanov had de leiding over de Tsjernobyl-centrale in Oekraïne toen het verwoestende ongeluk in 1986 plaatsvond. Nadien werd hij verantwoordelijk gehouden en gevangen gezet.

Wie is Sasha Yuvchenko?

Op 25 april 1986 klokte de 24-jarige Sasha Yuvchenko zoals gewoonlijk in voor de nachtdienst in de kerncentrale van Tsjernobyl in Noord-Oekraïne. Het was alsof de haan van een geweer werd gespannen, en toen op 26 april 1986 om 1.20 uur de test begon en de turbines werden uitgezet, veranderde de reactor in een vulkanische stoomkookpan.

Wie ligt er begraven onder Tsjernobyl?

Valery Khodemchuks
Het monument is te vinden tussen reactor 3 en 4, precies waar vroeger de controlekamer was. De tekst naast zijn naam en geboortedatum/sterfdatum is vertaald naar: Het lichaam van Valery Khodemchuks is nooit geborgen, daarom blijft het voor eeuwig begraven onder reactor 4.

Is er iemand naar de gevangenis gegaan voor Tsjernobyl?

Toen hij de leiding had over de centrale in Oekraïne, werd hij verantwoordelijk gehouden voor ‘s werelds ergste kernramp en gevangen gezet.

Waarom moest Dyatlov overgeven?

Tijdens een nucleair ongeluk daar, kreeg Dyatlov een stralingsdosis van 200 rem (2.0 Sv), een dosis die gewoonlijk milde stralingsziekte, overgeven, diarree, vermoeidheid en vermindering van de weerstand tegen infecties veroorzaakt.

Wekt Tsjernobyl nog steeds energie op?

Zowel de zone als de voormalige kerncentrale worden beheerd door het Staatsagentschap van Oekraïne voor het beheer van de uitsluitingszone. De drie andere reactoren bleven operationeel na het ongeval, maar werden uiteindelijk in 2000 stilgelegd, hoewel de centrale vanaf 2021 nog steeds wordt ontmanteld.

Heeft de USSR reactoren hersteld na Tsjernobyl?

De meeste gebreken in het ontwerp van RBMK-1000 reactoren zijn na het ongeluk in Tsjernobyl gecorrigeerd en een twaalftal reactoren werkt sindsdien al meer dan dertig jaar zonder ernstige incidenten. Slechts twee RBMK-blokken zijn na 1986 opgestart: Ignalina-2 en Smolensk-3.

Vorig artikel

Hoe weet je of je snijwormen hebt?

Volgend artikel

Wat is een 15 minuten thermische barrière?

You might be interested in …

Wat betekent verjongen?

Maak kennis met Grammar Coach Verbeter uw schrijven Oorsprong van verjongen ANDERE WOORDEN VAN verjongen Woorden in de buurt van verjongen Woorden gerelateerd aan verjongen Hoe verjongen in een zin gebruiken De twee partijen hebben […]

Is er een goud tester?

AuRACLE is een pionier in het testen van goud en platina door middel van hun unieke geleidbaarheidstechnologie. In tegenstelling tot zuurtesten, gebruiken AuRACLE apparaten een duurzame Pen Probe in hun testproces om een accurate en […]