4 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Heeft de leeftijd van een man invloed op de vruchtbaarheid?

Rachel Gurevich is een voorvechter van vruchtbaarheid, auteur, en ontvanger van The Hope Award for Achievement, van Resolve: The National Infertility Association. Ze is een professioneel lid van de Association of Health Care Journalists en schrijft sinds 2001 over de gezondheid van vrouwen. Rachel gebruikt haar eigen ervaringen met onvruchtbaarheid om meelevende, praktische en ondersteunende artikelen te schrijven.

Meredith Shur, MD, FACOG, is gecertificeerd in de verloskunde en gynaecologie, en tevens gecertificeerd keuringsarts.

Rob & Julia Campbell/Stocksy

De vruchtbaarheid van mannen verandert wel degelijk met de leeftijd. Je zou de indruk kunnen krijgen dat leeftijd alleen van belang is voor de vruchtbaarheid van vrouwen. Hoewel de verandering in vruchtbaarheid drastischer is bij vrouwen, hebben mannen ook biologische klokken.

Piek en dal

In een onderzoek aan de Soroka Universiteit in Israël werd de kwaliteit van het sperma bij normale mannen bekeken en werden de kwantiteit en de kwaliteit van het sperma vergeleken met de leeftijd van de mannen.

De studie keek naar alles wat een sperma-analyse zou doen, inclusief hoe vaak ze seks hadden. Dit is belangrijk om te overwegen omdat seksuele onthouding de kwaliteit van het sperma kan verlagen. Frequente seks zorgt voor gezonder sperma.

Onderzoekers ontdekten dat de hoeveelheid sperma zijn hoogtepunt bereikte tussen de leeftijd van 30 en 35. (Zou dit een manier van de natuur zijn om ervoor te zorgen dat een stel zwanger wordt voordat de vruchtbaarheid van de vrouw begint af te nemen op 35-jarige leeftijd?) Aan de andere kant van het spectrum bleek de totale hoeveelheid sperma het laagst te zijn na de leeftijd van 55 jaar.

Beweeglijkheid van het sperma en leeftijd

Uit deze studie bleek ook dat de beweeglijkheid van sperma veranderde met de leeftijd. De beweeglijkheid van sperma is hoe goed de zaadcellen zwemmen.  De beweeglijkheid van het sperma was het best voor de leeftijd van 25 jaar en het laagst na de leeftijd van 55 jaar.

Bij een vergelijking van het aantal “goed zwemmende” zaadcellen bij mannen tussen 30 en 35 jaar met mannen ouder dan 55 jaar, daalde de beweeglijkheid van de zaadcellen met 54%. Deze sterke variaties konden niet worden toegeschreven aan seksuele onthouding, die in de studie werd bijgehouden.

Risico op genetische problemen

Naast sperma van lage kwaliteit heeft leeftijd ook invloed op de genetische kwaliteit van mannelijk sperma.

In een studie van het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) en de University of California in Berkeley ontdekten onderzoekers dat genetische defecten in het sperma bij mannen toenemen met de leeftijd. 

Deze genetische defecten in het sperma kunnen leiden tot:

 • Verminderde vruchtbaarheid
 • verhoogde kans op miskraam
 • Verhoogd risico op sommige geboorteafwijkingen
 • Verhoogd risico op doodgeboorte

De wetenschappers meldden dat oudere mannen niet alleen een risico lopen op onvruchtbaarheid. Ze hebben ook meer kans om genetische problemen door te geven aan hun kinderen. Een combinatie van de leeftijd van de vrouw en de leeftijd van de man kan het risico op geboorteafwijkingen verder verhogen. Neem bijvoorbeeld het risico op het syndroom van Down. Bij vrouwen neemt het risico op een kind met het Down-syndroom toe met de leeftijd.

In een studie van iets meer dan 3.000 kinderen ontdekten onderzoekers dat wanneer een vrouw 35 jaar of ouder was, de leeftijd van een man er meer toe deed. Dit was vooral waar als de vrouw 40 jaar of ouder was. In deze groep kreeg 50% van de kinderen met het Down-syndroom dat genetisch defect aan hun vaderlijke kant. 

Downsyndroom is niet het enige risico dat toeneemt met de leeftijd van de vader. Oudere vaders hebben meer kans om kinderen te krijgen met: 

 • achondroplasie, een vorm van dwerggroei 
 • autisme
 • bipolaire stoornis
 • leukemie bij kinderen
 • schizofrenie

Man en vrouw worden samen ouder

Er zijn er twee nodig om een baby te maken. Hoewel we ons kunnen richten op de leeftijd van de man en de vrouw, is het ook belangrijk om te kijken hoe ze samengaan.

In een onderzoek onder 782 paren werd nagegaan wat de kansen op bevruchting waren op basis van leeftijd en of zij seks hadden op hun meest vruchtbare dag (vlak voor de ovulatie).  Zij vonden een duidelijke daling van de vruchtbaarheid op basis van de leeftijd van de vrouw.

Vrouwen van 19 tot 26 jaar hadden een kans van 50% om zwanger te worden op hun eigen vruchtbare dag. Vrouwen tussen 35 en 39 jaar hadden slechts 29% kans. Wat echter het meest interessant is, is de impact van de mannelijke leeftijd. Voor de vrouwen tussen 35 en 39 jaar, als de man vijf of meer jaar ouder was dan de vrouw, daalde hun kans op zwangerschap tot 15%. De kansen waren bijna gehalveerd.

Mannelijke leeftijd en IVF succes

Hoe zit het met de rol van de mannelijke leeftijd en het succes van IVF-behandelingen? Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat de IVF-succespercentages negatief kunnen worden beïnvloed door de leeftijd van de man. Verder onderzoek heeft echter uitgewezen dat het gebruik van ICSI-technologie eventuele leeftijdsgebonden nadelen kan ondervangen.

In één studie werd retrospectief gekeken naar iets meer dan 2.500 IVF-cycli waarbij ook ICSI werd gebruikt. ICSI staat voor intracytoplasmatische sperma-injectie. ICSI houdt in dat een spermacel rechtstreeks in de eicel wordt geïnjecteerd. Onderzoekers ontdekten dat de leeftijd van de man het aantal hoogwaardige embryo’s verminderde, maar geen nadelige invloed had op het aantal zwangerschappen, of het risico op vroeggeboorte of zwangerschapsverlies vergrootte.

In een andere studie – waarbij ongeveer 4.800 cycli werden onderzocht – werd gekeken naar het gebruik van donoreicellen in een IVF-ICSI-cyclus. In deze studie waren alle donoreicellen afkomstig van vrouwen van 36 jaar of jonger.

Onderzoekers ontdekten dat het aantal, de concentratie en de beweeglijkheid (beweging) van het sperma afnamen met de leeftijd. Maar als het aankwam op het hoofddoel – zwangerschap en levend geboren worden – waren de cijfers goed. De hogere leeftijd van de vader was niet nadelig voor de succespercentages.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze resultaten niet kunnen worden gegeneraliseerd voor mensen die geen IVF gebruiken, of zelfs voor mensen die geen IVF met ICSI gebruiken. Met ICSI hoeven de zaadcellen niet goed te zwemmen of alleen de eicel binnen te dringen. Beide zijn nodig bij natuurlijke conceptie en IVF zonder ICSI.

Een woord van Verywell

De leeftijd van een man doet er wel degelijk toe. Bij mannen daalt de vruchtbaarheid niet volledig zoals bij vrouwen. Maar “gevorderde vaderlijke leeftijd” is iets waar paren zich bewust van moeten zijn. Zowel mannen en vrouwen hebben te maken met hun biologische klok.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Hoe oud kan een man zijn en toch nog vruchtbaar zijn?

De vruchtbaarheid van mannen begint over het algemeen te verminderen rond de leeftijd van 40 tot 45 jaar, wanneer de kwaliteit van het sperma afneemt. Als mannen ouder worden, nemen de algemene kansen op zwangerschap af en neemt de tijd tot de zwangerschap (het aantal menstruatiecycli dat nodig is om zwanger te worden) en het risico op een miskraam en foetale sterfte toe.

Kan een man boven de 50 een vrouw zwanger maken?

Op de leeftijd van 46 tot 50 jaar was het slagingspercentage gedaald tot 32 procent. En mannen ouder dan 51 waren in staat om zwangerschap te vergemakkelijken slechts 30 procent van de tijd. “Deze daling is ook gerelateerd aan de leeftijd van de moeder en deze daling van het zwangerschapspercentage wordt vrij dramatisch na 35 jaar voor een vrouw,” vertelde Morris aan Healthline.

Maakt de leeftijd van de man uit bij zwangerschap?

Een hogere leeftijd van de vader kan in verband worden gebracht met een iets hoger risico op zwangerschapsverlies voor week 20 van de zwangerschap (miskraam) of doodgeboorte. Zeldzame aangeboren afwijkingen. Een hogere leeftijd van de vader kan het risico op bepaalde zeldzame aangeboren afwijkingen licht verhogen, waaronder afwijkingen in de ontwikkeling van de schedel, de ledematen en het hart.

Op welke leeftijd is het sperma van een man het meest vruchtbaar?

1 De beweeglijkheid van sperma is het best voor de leeftijd van 25 jaar en het laagst na de leeftijd van 55 jaar. Sterker nog, wanneer het aantal “goed zwemmende” zaadcellen bij mannen tussen de 30 en 35 jaar wordt vergeleken met mannen boven de 55, daalde de beweeglijkheid van de zaadcellen met 54%.

Kan een 70 jarige man een vrouw zwanger maken?

Nou, niet echt. Het is waar dat mannen tot op hoge leeftijd sperma blijven produceren, maar dat wil niet zeggen dat ze op hun 50e nog vruchtbaar zijn. En net zoals de kansen van een vrouw om zwanger te worden halverwege haar dertigste beginnen af te nemen, begint ook de vruchtbaarheid van een man af te nemen.

Kan een 60 jarige man een vrouw zwanger maken?

Als je ouder wordt, kun je problemen krijgen met onvruchtbaarheid. Dit komt meestal omdat de kwaliteit van je sperma niet goed is. Misschien heb je minder zaadcellen, of hebben de zaadcellen moeite om snel genoeg te bewegen om de eicel te bevruchten.

Kan een 67 jarige man een vrouw zwanger maken?

Als je ouder wordt, kun je problemen krijgen met onvruchtbaarheid. Dit komt meestal omdat de kwaliteit van uw sperma niet goed is. Misschien heb je minder zaadcellen, of hebben de zaadcellen moeite om snel genoeg te bewegen om de eicel te bevruchten.

Is 45 te oud om vader te worden?

Een recente studie in de VS heeft aangetoond dat er extra risico’s zijn voor de baby, en dat vaders ouder dan 45 jaar 14% meer kans hebben dat hun baby te vroeg of met een te laag geboortegewicht wordt geboren (wat complicaties op lange termijn kan veroorzaken).

Is 40 te oud voor een man om een baby te krijgen?

Hoewel de meeste mannen tot ver in de 50 en ouder kinderen kunnen krijgen, wordt het na hun 40ste steeds moeilijker. Daar zijn veel redenen voor, waaronder: De kwaliteit van het sperma heeft de neiging af te nemen met de leeftijd.

Kan een 65 jarige man een baby maken?

Er is geen maximum leeftijd die een man ervan weerhoudt om een baby te krijgen. Je kan vader worden tot op hoge leeftijd, maar er zijn risico’s.

Wat is de oudste vrouw die op natuurlijke wijze zwanger wordt?

De oudste geverifieerde moeder die op natuurlijke wijze zwanger is geworden (momenteel per 26 januari 2017 opgenomen in het Guinness Records) is Dawn Brooke (Guernsey); zij verwekte in 1997 op 59-jarige leeftijd een zoon.

Kan een man van 60 jaar een vrouw zwanger maken?

Er is geen maximum leeftijd die een man ervan weerhoudt een baby te krijgen. Je kan vader worden tot op hoge leeftijd, maar er zijn risico’s.

Hoe weet ik of mijn man onvruchtbaar is?

Tekenen en symptomen die u kunt opmerken zijn:Problemen met seksuele functie – bijvoorbeeld moeite met ejaculeren of kleine hoeveelheden vloeistof die geëjaculeerd worden, verminderd seksueel verlangen, of moeite met het behouden van een erectie (erectiestoornis)Pijn, zwelling of een knobbel in het gebied van de testikels. Terugkerende infecties van de luchtwegen.

Is 43 te oud om vader te worden?

Het lijdt geen twijfel dat de kwaliteit van het sperma van een man achteruit gaat naarmate hij ouder wordt, wat het moeilijker kan maken om zwanger te worden en wat de kans op mogelijke problemen verhoogt als je eenmaal zwanger bent. Hoe dan ook, het is een feit dat meer mannen dan ooit tevoren nu vader worden tot ver in de veertig en daarna.

Is 42 te oud om een baby te krijgen?

Jonger dan 35 jaar 31 procent
35 tot 37 jaar 24 procent
38 tot 40 jaar 16 procent
41 tot 42 jaar 8 procent

Vorig artikel

Werkt kabeltelefonie als de stroom uitvalt?

Volgend artikel

Kan je alle pannen gebruiken op een keramische kookplaat?

You might be interested in …

Hoe maak je een kleverige vlek op een dek?

Gebruik gewoon een pluisvrij doekje gedrenkt in terpentine of verfverdunner om te wrijven de gebieden van over-toepassing-waar de vlek heeft plassen of is dik en plakkerig-aan de overtollige vlek te verwijderen. Overtollig opgebrachte plekken kunnen […]