5 juni 2022

We zullen je een antwoord geven

Expand search form

Besmet aluminiumfolie voedsel?

Koken met aluminiumfolie is giftig

Je kunt foliepakketjes met gemarineerde groenten voor de grill inpakken, een bakplaat met folie bekleden om het schoonmaken te beperken, of eenpansgerechten in de oven afdekken. En vergeet niet om restjes in folie te bewaren!

De meesten van ons denken geen twee keer na over koken met aluminiumfolie, maar wat ik heb ontdekt in mijn onderzoek zou je moeten laten nadenken.

En niet alleen kleine hoeveelheden.

Een aantal studies hebben gekeken naar het aluminiumgehalte van voedsel dat gekookt is met aluminiumfolie, aluminium kookgerei en aluminium keukengerei (zelfs bij het bewaren van voedsel in aluminium bakjes), en al het bovenstaande kan ertoe leiden dat aluminium in je voedsel lekt.

Hieronder vindt u enkele onderzoeksresultaten die aantonen dat koken met aluminiumfolie giftig is.

Gegrilde en gebakken vis

Hoeveel visrecepten heb je niet gelezen waarin staat dat je de vis netjes in een foliezakje moet wikkelen? Chef-koks zijn er dol op omdat de smaken in de vis trekken en de folie het vocht vasthoudt en de filets zachtjes stoomt.

Maar is koken in folie wel veilig?

In een studie werd gekeken naar gebakken en gegrilde visfilets die tijdens het koken in aluminiumfolie waren gewikkeld en bleek dat de aluminiumconcentraties met een factor 2 tot 68 stegen. (Food Chemistry, 2001)

“Alle resultaten toonden duidelijk aan dat er wat aluminium van de aluminiumfolie in het voedsel migreerde.” (Levensmiddelenchemie, 2001)

Een VERDUBBELING van aluminium is ongetwijfeld eng, maar 68x meer? Jakkes!

Wat was de oorzaak van het verschil?

In deze studie, gegrilde visfilets meer aluminium vergeleken met de gebakken vis, waarschijnlijk door de hogere blootstelling aan hitte. Hoe langer de vis in contact was met aluminiumfolie, hoe meer aluminium zich ophoopte.

Zure ingrediënten verhoogden ook de hoeveelheid aluminium die in de vis lekte.

Dus, dat gegrilde zalm recept dat vraagt om citroensap? Het beste is om de folie over te slaan en een andere manier van bereiden te kiezen! (psst – Lees verder voor veiligere alternatieven voor aluminiumfolie.)

Gemalen vlees

“Maak minder schoon door je bakplaten te bekleden met aluminiumfolie,” zeggen ze. Maar “ze” zouden dit advies kunnen heroverwegen na het lezen van de volgende studie.

In een onderzoek uit 2012 werd de concentratie aluminium gemeten in gemalen vlees voor en na het koken in aluminiumfolie.

Ze testten 6 verschillende “voedseloplossingen” (je moet wel van dat niet zo mondwaterig onderzoeksjargon houden) met ingrediënten zoals tomatensap, citroenzuur, appelazijn, zout en kruiden om te zien of dit invloed had op de hoeveelheid aluminium die uitloog in het voedsel.

Het uitlogen van aluminium bleek het hoogst te zijn in zure oplossingen (met andere woorden, recepten die azijn, tomatensap of citroenzuur bevatten). (Int. J. Electrochem. Sci., 2012)

Dat betekent dat het verstandig is om aluminiumfolie bakvormen voor lasagne, gehaktbrood (bedekt met tomatensaus), of voor het koken van gemarineerd vlees, over te slaan.

Het meest alarmerend was echter het feit dat de aluminiumgehaltes in sommige monsters de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen bovengrens van de inname overschreden.

Zoals de onderzoekers het stelden:

De resultaten tonen duidelijk aan dat het gebruik van aluminiumfolie voor het koken aanzienlijk bijdraagt tot de dagelijkse inname van aluminium via het gekookte voedsel. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden de verkregen waarden als onaanvaardbaar beschouwd.” (Int. J. Electrochem. Sci., 2012)

Groenten

Vlees en vis zijn niet de enige voedingsmiddelen die aluminium accumuleren wanneer ze in folie of aluminium kookvaten worden gekookt.

In één onderzoek werden groenteproducten gekookt in een aluminium pan en getest op aluminiumresten. Zes verschillende groenten werden bereid: tomaat, ui, aardappel, groene boon, wortelen en courgette (Int. J. Electrochem. Sci., 2012)

Aluminium lekte uit in elk groente-extract, maar varieerde per soort groente, temperatuur, kooktijd, en de aanwezigheid van zout.

Tomaten accumuleerden het meeste aluminium, waarschijnlijk omdat ze zuur zijn. (Voor wat het waard is, aardappelen accumuleerden het minst).

Denk hier eens over na als je je bakplaten bekleedt met folie wanneer je groenten roostert, vooral zure groenten, zoals tomaten.

Aluminium dat uit kookgerei lekt is niet iets om licht op te vatten. Het kan “grote doses” aluminium in het dieet brengen:

“Een vergelijking van de huidige resultaten met de door de FDA/WHO goedgekeurde voorlopige toelaatbare wekelijkse aluminiuminname van 1mg/kg lichaamsgewicht per week toont aan dat het uitlogen van aluminium uit aluminium kookgerei in sommige groente-extracten grote doses aluminium aan de voeding kan toevoegen.” (Int. J. Electrochem. Sci., 2012)

Andere voedingsmiddelen

Een aantal andere voedingsmiddelen zijn getest op het uitlogen van aluminium – van folie, kookpotten, kookgerei, en zelfs opslag in aluminium containers.

Ik heb slechts een paar voedingsmiddelen in dit bericht belicht, maar alles van lam, kip, vis, melk, linzen, thee en zelfs bladgroenten staat erom bekend dat ze aluminium accumuleren wanneer ze gekookt of opgeslagen worden in contact met aluminium. (Journal of Saudi Chemical Society, 2010; Food Chemistry, 2000; Biological Trace Element Research, 2000)

Maar misschien ben je er niet van overtuigd dat aluminium iets is om je zorgen over te maken…

Waarom zouden we ons zorgen moeten maken over koken met aluminiumfolie en het lekken van aluminium in voedsel?

Simpel gezegd, aluminium is een giftig metaal zonder bekende gunstige effecten in het menselijk lichaam.

Het stapelt zich bij voorkeur op in de hersenen en is in verband gebracht met neurologische problemen. (Milieu Onderzoek, 2002)

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat een hoge blootstelling aan aluminium samenhangt met de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. (J Alzheimers Dis, 2011)

“De hypothese dat aluminium in belangrijke mate bijdraagt tot de ziekte van Alzheimer is gebaseerd op zeer solide experimenteel bewijsmateriaal en mag niet worden verworpen. Er moeten onmiddellijk stappen worden ondernomen om de blootstelling van de mens aan aluminium te verminderen, wat misschien wel de meest verergerende en vermijdbare factor is in verband met de ziekte van Alzheimer.“(J Alzheimers Dis, 2011)

Zwangere vrouwen en baby’s in ontwikkeling zijn bijzonder kwetsbaar voor blootstelling aan aluminium. (Ik beschouw het als een van de 5 redenen om soja te vermijden tijdens de zwangerschap).

Aluminium kan ook de normale mineraalstofwisseling in het lichaam verstoren en bijdragen tot een specifieke vorm van botverweking die aluminium-geïnduceerde osteomalacie wordt genoemd.

De conclusie hier: je hebt geen hebt aluminium in je lichaam nodig, noch wil je wilt het daar.

Wat je ook kunt doen om je blootstelling te minimaliseren, hoe beter.

Dat betekent dat je alternatieven voor aluminiumfolie moet vinden, zodat je geen giftige stoffen in je lichaam opbouwt.

Alternatieven voor aluminiumfolie

Als je aluminiumfolie gebruikt om bakplaten te bekleden, overweeg dan om perkamentpapier te gebruiken. Ik geef de voorkeur aan dit merk ongebleekt perkamentpapier. (Ik sla het bekleden van bakvormen vaak helemaal over en gebruik gewoon wat ellebogenvet om bakvormen af te wassen. Zorg er wel voor dat je metalen bakvormen NIET van aluminium zijn)!

Bij het bedekken van voedsel in de oven (of op het fornuis), kun je pannen met een deksel proberen (zoals een braadpan met deksel) of koken in een dutch oven.

Soms, echter, heb je echt nodig. de flexibiliteit en niet-ontvlambare eigenschappen van folie nodig (zoals wanneer je een kalkoen moet bedekken). In dat geval raad ik aan een laag perkamentpapier direct op het voedsel te leggen en daarbovenop een laag folie. De folie houdt het perkament op zijn plaats en het perkament zorgt ervoor dat het aluminium het oppervlak van het voedsel niet raakt. Ik gebruik dezelfde methode bij het bedekken van eenpansgerechten, zoals mijn Koolhydraatarme Lasagne met Zucchini Noodles.

Voor grillenOverweeg roestvrijstalen grillpannen voor groenten (zoals deze) of de truc met perkamentfolie en aluminiumfolie in plaats van de gewone foliepakketten, zoals ik hierboven heb beschreven. (Je kunt dingen “en papillote” (gewikkeld in perkamentpapier) in de oven bereiden, maar dit zou natuurlijk aanbranden op de grill).

Om restjes te bewarenkies voor glazen bewaarpotjes, die logen niet! Ik hou van deze glazen lock containers. Bonuspunten: deze kunnen van oven naar koelkast, dus je hoeft minder af te wassen.

Hopelijk was dit bericht nuttig voor je!

Voordat je gaat, zou ik graag je gedachten horen over koken met aluminiumfolie:

Wist je dat koken met aluminiumfolie giftig is?
Zal je stoppen met koken met aluminiumfolie na het lezen van dit?

Tot volgende week,
Lily

PS – Als je een vriend of familielid kent die altijd met aluminiumfolie kookt, dan is hij of zij zich waarschijnlijk niet bewust van de gevaren. Houd elkaar gezond en deel deze post met hen!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in de volgende onderwerpen

Geeft aluminiumfolie giftige stoffen af bij verhitting?

De gevaren van koken met aluminiumfolie treden op wanneer het tot hoge temperaturen wordt verhit. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Electrochemical Science heeft aangetoond dat het uitlogen van aluminiumfolie kan resulteren in onaanvaardbaar hoge niveaus van aluminiumverontreiniging in voedsel.

Kan koken met aluminiumfolie kwaad?

Het is ongelooflijk onwaarschijnlijk dat je giftige hoeveelheden aluminium binnenkrijgt door alleen maar met folie te koken. “Een gemiddeld gezond persoon loopt een zeer minimaal risico op aluminiumvergiftiging, als er al een is,” zegt Wegman.

Welke kant van aluminiumfolie is giftig?

Veel mensen geloven dat het uitmaakt welke kant boven of onder gebruikt wordt. De waarheid is dat het helemaal niets uitmaakt.

Is koken met aluminium slecht?

In het kort: Hoewel onbehandeld aluminium niet onveilig is, moet het niet gebruikt worden met zuur voedsel, dat zowel het voedsel als het kookgerei kan ruïneren. Onze favoriete bakplaat met rand is gemaakt van aluminium en volkomen veilig om te gebruiken, maar vermijd het koken van zuur voedsel erop.

Veroorzaakt koken met aluminium Alzheimer?

Dit vermoeden leidde tot bezorgdheid over blootstelling aan aluminium via alledaagse bronnen zoals potten en pannen, drankblikjes, antacida en antitranspiratiemiddelen. Sindsdien hebben studies geen rol kunnen bevestigen voor aluminium in het veroorzaken van de ziekte van Alzheimer.

Bestaat er zoiets als aluminium vergiftiging?

Aluminiumvergiftiging treedt op wanneer een persoon hoge concentraties aluminium in het lichaam binnenkrijgt of inademt. Aluminium is het meest overvloedige metaal in de aardkorst.

Is perkamentpapier veiliger dan aluminiumfolie?

V: Moet je de pan bekleden met aluminiumfolie, of is het gezonder om over te stappen op perkamentpapier? A: Ja, bij het roosteren van groenten is perkamentpapier beter dan folie. Mensen die vaak koken met aluminiumfolie (en aluminium potten en pannen) riskeren meer blootstelling aan het metaal dan normaal.

Wat is een alternatief voor aluminiumfolie?

Wat kun je gebruiken in plaats van aluminiumfolie? Het beste alternatief voor aluminiumfolie om mee te bakken is een siliconen bakplaat. Metalen deksels, siliconen deksels en zelfs perkamentpapier kunnen worden gebruikt om gerechten in de oven af te dekken.

Wat gebeurt er als je je voeten een uur lang in aluminiumfolie wikkelt?

Wikkel je voeten gewoon in 5-7 vellen aluminiumfolie en laat dat ongeveer 1 uur zo liggen. Het papier heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan je helpen sommige symptomen van een verkoudheid te verlichten. Laat je voeten 2 uur ademen en herhaal het proces. Je zult binnen een paar dagen verbetering merken.

Waarom is het goed om je voeten in aluminiumfolie te wikkelen?

Folie wikkelen kan ontstekingen wegnemen, waardoor het kan helpen verkoudheid te verminderen. Het kan ook de ontsteking in je gewrichten verminderen door infecties en breuken.

Veroorzaakt folie dementie?

Dit vermoeden leidde tot bezorgdheid over blootstelling aan aluminium via alledaagse bronnen zoals potten en pannen, drankblikjes, antacida en antitranspiratiemiddelen. Sindsdien hebben studies geen rol kunnen bevestigen voor aluminium in het veroorzaken van Alzheimer.

Verzamelt aluminium zich in de hersenen?

De belangrijkste reden is dat aluminium de hersenen kan binnendringen en er kan neerslaan. Er zijn drie routes waarlangs aluminium de hersenen kan binnendringen vanuit de systemische circulatie of de plaats van absorptie. Aluminium stroomt de hersenen binnen via de bloed-hersenbarrière (BBB), de plexus choroideus en de neusholte.

Wat gebeurt er als je voeten in aluminiumfolie wikkelt?

Ja, je kunt het genezingsproces versnellen als je ziek wordt van een verkoudheid of griep. Het proces is vrij eenvoudig, maar je hebt er wel een flinke hoeveelheid aluminiumfolie voor nodig. Begin met je voeten in 5-7 lagen folie te wikkelen. Geef je voeten een pauze van 2 uur, en herhaal het proces nog een keer.

Welk effect heeft aluminium op het menselijk lichaam?

Eerdere studies hebben een verband gelegd tussen frequente blootstelling aan hoge aluminiumniveaus en neurotoxiciteit (nadelige gezondheidseffecten op het centrale of perifere zenuwstelsel of beide), de ziekte van Alzheimer, en borstkanker.

Is aluminium een carcinogeen?

Het Department of Health and Human Services (DHHS) en de EPA hebben het carcinogeen potentieel van aluminium bij mensen niet geëvalueerd. Van aluminium is niet aangetoond dat het kanker veroorzaakt bij dieren.

Vorig artikel

Hoe lang duurt het voordat schimmelsporen afsterven?

Volgend artikel

Kan je epoxy smelten en hergebruiken?

You might be interested in …

Wat controleren ze bij een Live Scan?

Live Scan is een inktloos, elektronisch middel om vingerafdrukken in een gedigitaliseerd formaat vast te leggen en ze vervolgens door te sturen naar een opslagplaats van de staat, zoals de Illinois State Police en/of de […]